Familia Pompilidae cuprinde aproximativ 4000 de specii de viespi care vaneaza paianjeni si care traiesc in toata lumea, dar mai mult in zonele tropicale si subtropicale. Acestea ar trebui sa se asemene cu acele viespi ,,normale” pe care le stie fiecare, insa in realitate aspectul lor este diferit.

Coloritul lor este in general negru sau albastru-inchis, iar aripile sunt in nuante de galben-inchis cu reflexii maronii. Unele specii au abdomenul uniform colorat, iar altele au diferite pete albe, rosii sau galbui. Femelele sunt intotdeauna mai mari decat masculii, au lungimea corpului cuprinsa intre 0,5-8 cm.

Dupa cum le spune si numele, aceste viespi sunt distrugatoare de paianjeni, ii paralizeaza cu veninul puternic pe care il inoculeaza acestora. Unele specii sunt luptatoare active cu paianjenii, astfel incat par niste pradatoare fioroase inaripate. Intotdeauna astfel de lupte sunt scurte si cum este si de asteptat cei care pierd sunt paianjenii.

Femelele zboara sau se misca pe pamant pentru a cauta paianjeni, apoi dupa ce ii paralizeaza o scurta perioada de timp prin intepatura veninoasa ii cara intr-un cuib pregatit in noroi, intr-un fel de viespar. Paianjenul imobilizat este asezat intr-o crapatura a viesparului, apoi viespea depune un singur ou pe acesta, iar la final sigileaza acel loc.

Pepsis Heros
Pepsis Heros

Cuiburile acestor viespi pot fi realizate in sol (in special in nisip), in cochilii de melci, in crapaturi de stanci si alte adaposturi asemanatoare. Larvele acestor viespi sunt parazitoizi de paianjeni, iar adultii se aseaza pe corola florilor si consuma polen. Femela este cea care realizeaza munca de paralizare a victimei, de transport a paianjenului si depunere a oualor pentru aparitia larvelor viitoare. Masculul se hraneste cu polen, iar dupa imperechere cu femela moare.

Citește și:  Pteranodon, dinozaurul zburător din Cretacicul superior

Aceste viespi au capul destul de mare, cu doi ochi compusi proeminenti, falci puternice si antene lungi, segmentate si groase. Toracele este robust, de el sunt prinse trei perechi de picioare in partea anterioara si doua perechi de aripi pe partea dorsala. Aripile sunt mari, de culoarea chihlimbarului, au nervuri fumurii pe suprafata lor exterioara.

Cea mai mare specie de viespi care vaneaza paianjeni este Pepsis Heros si apare in regiunile tropitale si ecuatoriale din America Centrala si Insulele Caraibe. Are lungimea corpului de 8 cm, anvergura aripilor de aproximativ 15 cm si este un adevarat ,,monstru cu aripi” care vaneaza cele mai mari arahnide, si cand spunem aceasta ne referim la tarantule. Femela este mai mare decat masculul si mai agresiva. Are corpul de culoare albastru-inchis spre negru si bazaie extraordinar de tare incat atrage atentia insectelor din jur.

Video – Viespi Pepsis Heros:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.