Pictorita Viorica Toporas apartine scolii iesene de acuarela, alaturi de alti pictori de renume precum Constantin Radinschi, Adrian Podoleanu, Minodora Bazga, Mihai Zait, Eugen Mircea si altii.

Pictorita Viorica Toporas este nascuta la data de 4 februarie 1941 in satul Pacesti (langa Sascut) judetul Bacau. Ea este cea mai mare dintre cei patru copii ai Mariei si Constantin Toporas. Invata primele clase primare in comuna natala. Gimnaziul si liceul le face la Liceul ,,Alex. Ioan Cuza” din orasul Focsani. Urmeaza Facultatea de Istorie-Filozofie la Universitatea ,,Alex. Ioan Cuza” din Iasi, sectia istorie-romana. Talent la desen avea inca din copilarie. Pe langa lectii de vioara, de desen, lua in particular si lectii de pictura cu profesoara Eugenia Stefanescu si cu un pictor Nicolae Popa. Abandoneaza vioara si se dedica tot mai mult picturii.

Primele expozitii de acuarela realizate de ea sunt: ,,Lumina Mediteranei” (1990, prezentata la Galerile ,,Rotonda” I.M.F. Iasi) si ,,Casa mea” (2001), de fapt ,,tara” in intregul sau spatiu peisagistic (Transilvania, Banat, Valahia, lucrari cu ,,specific national”). Au urmat si alte expozitii (uleiuri) reprezentand portrete, imagini citadine, grupuri etc. ,,Loc de taina la Balcic” este o lucrare ce prezinta pitorescul loc al Bulgariei alaturi de Nissebar (lucrarea ,,Pietre-Nissebar”). In tablou, apar coline cu case albe, cladiri in stil turcesc cu acoperis rosu, o baie turceasca, marea la orizont de culoarea turcoazului, soare, vegetatie, iar in golf ambarcatiuni (lucrarea ,,Barci”). Se profileaza in departare cate un minaret, cate o cupola bisericeasca (biserica reginei Maria) in lucrarea ,,Poarta Sfintei Marii”, ,,Gradina Reginei Maria”, ,,Langa plaja”, ,,Accente la tarmul marii”, ,,Stanci la malul marii”, ,,Vas la tarm”, ,,Orga albastra”, ,,Piramide pentru Balcic”, ,,Clopotul lui Dumnezeu”, ,,Clopotele dintre cele doua continente”, ,,Asezari riverane”, ,,Intre religios si laic”, ,,Ogivele Domnului”, ,,Paisaj cu insemn oriental”, ,,Laguna”, ,,Case la Pontul Euxin”, ,,Marina”, ,,Vedere spre muntele alb”, ,,Asezari riviere”.

Pictura de Viorica Toporas, Foto: revistacititordeproza.wordpress.com
Pictura de Viorica Toporas, Foto: revistacititordeproza.wordpress.com

Pictorita Viorica Toporas deschide tabere de creatie in pictura (1981-2005) la Toplita, Orastie, Bistrita Nasaud, Alba-Iulia, Campulung-Muscel, face studii de pictura in diverse ateliere si cenacluri din Romania, Anglia si Turcia. Face excursii si studii de documentare in Bulgaria, Franta, Elvetia, Anglia, Grecia, Italia, Polonia, Monaco. Este membra a Societatii Profesorilor de Muzica si Desen din Romania. Expune lucrari de pictura in colectii de stat si particulare din Romania, Belgia, Anglia, Canada, Grecia, Franta, Republica Moldova, Polonia, Germania, Spania, Turcia, SUA.

Expozitii personale ale pictoritei Viorica Toporas au fost la: Galeriile ,,Cronica” din Iasi (1977), Galeriile Teatrului ,,Pastia” din Focsani (1978), Galeriile Teatrului National Vasile Alecsandri din Iasi (1978), Galeriile ,,Casa Presei” din Iasi (1980), Galeriile Teatrului ,,George Bacovia” din Bacau (1981), Galeriile ,,Rotonda” U.M.F. din Iasi (1981), Galeriile ,,Casa Presei” din Iasi (1982), Sala ,,Victoria” din Iasi (1983), ,,Casa Cartii” din Iasi (1985), Galeriile ,,Cronica” din Iasi (1986), Galeriile Teatrului ,,Pastia” din Focsani (1986), Galeriile ,,Rotonda” din Iasi (1988), Galeriile Teatrului de Comedie Bucuresti cu expozitia ,,Arta spectacolului” (1989), Galeriile ,,Rotonda” U.M.F. Iasi – Acuarela ,,Luminita Mediteranei” (1990), Galeriile ,,Stefan Dumitrescu” R.T.V. din Iasi (1991), Galeriile ,,Orizont” ale Facultatii de Chimie, Universitatea Tehnica ,,Gh.Asachi” Iasi – Simpozion National de desen si Geometrie Descriptiva (1992), Sala Dalles din Bucuresti (1992), Sala Victoria din Iasi – ,,Icoana pe lemn” (1995), Galeriile ,,Trianon” – ,,Icoane si peisaj manastiresc” (1995), Galeriile ,,Stefan Dumitrescu” R.T.V. din Iasi – ,,Peisaj iesean” (1996), Galeriile Bibliotecii ,,Gh.Asachi” – expozitia ,,Daruri” (1997), Galeriile ,,Trianon” din Iasi – ,,Corida” (1997), Galeriile ,,Petru Rares” din Harlau – ,,Culori din gradina mea” (1997), Teatrul National Tg.Mures – ,,Corrida” (1998), Galeriile ,,Gala” din Bucuresti (2000), Galeriile ,,Cupda” din Iasi (2001) – Acuarela ,,Casa mea”, Galeriile ,,Cupola” din Iasi (2003) – ,,Tarmuri”, Galeriile ,,Top Art” (2004).

Citește și:  Pictorul Vincent Van-Gogh, un reprezentant al post-impresionismului

Viorica Toporas a avut si numeroase expozitii de grup: la Sala Victoria din Iasi – ,,Salonul de toamna” (1976-1979), la emisiunea ,,Jurnalul Cultural” – tablouri expuse la Galeriile Casei de Cultura din Harlau (1976), la Sala Victoria din Iasi – expozitia ,,Femeia pictor” (1980), Expozitia de la Casa de Cultura din Toplita (1983), Expozitia ,,Cantarea Romaniei” – deschisa la Sala Dalles din Bucuresti (1983), Expozitia ,,Arta plastica feminina” deschisa in holul Universitatii ,,Alex. I. Cuza” din Iasi (1985), Expozitia de la Casa de Cultura din Fagarasi (1986), Expozitia cu tema ,,Compozitia”, lucrarea ,,Targ la Toplita” deschisa la Casa de Cultura din Ploiesti (1986), Expozitia de la Casa de Cultura Bistrita Nasaud (1987), Expozitia ,,Artur Verona” editia a 7-a din Dorohoi deschisa la Galeriile de Arta Minerva (1988), Expozitia anuala Republicana deschisa la Sala Dalles din Bucuresti (1988), Expozitia ,,50 de ani de radio” deschisa la Galeriile de Arta ,,Stefan Dumitrescu’ R.T.V. Iasi (1991), Expozitia ,,Culorile primaverii” deschisa la Sala Dalles din Bucuresti (1993), expozitia ,,Femeia pictor” de la Galeriile Bibliotecii ,,Gh.Asachi” din Iasi (1995), Expozitia de la Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti (1996), Expozitia ,,Martisor” deschisa la Salonul albastru – Cercul Militar din Iasi (1997), Expozitia ,,Ritmuri plastice” deschisa la Galeriile Cupola din Iasi (2000), Expozitia ,,Tabara”, peisaje iesene, flori, portrete, deschisa la Palatul Culturii din Iasi (2000), Expozitia de la Universitatea ,,Alex.I.Cuza” in ,,Sala pasilor pierduti” din Iasi (2003), Saloanele Moldovei – Bacau-Chisinau, editia a 15-a (2005), ,,Nudul” de la Galeriile de Arta – Ateneul Tatarasi din Iasi (2006).

Alte lucrari realizate de pictorita Viorica Toporas sunt: ,,Lampioane vii”, ,,In crangul Focsanilor”, ,,Versete din Van Gogh”, ,,Depresia clorofilei”, ,,Flori si fructe”, ,,Batalioane in culorile iernii”, ,,Habitaturi in Apuseni”, ,,Sfintenia locului”, ,,Bunica de la Parava”, ,,Casa batranesca”, ,,Nicoara”, ,,Pe urmele Vladistenilor”, ,,Nicoara”, ,,Palatul scufundat”, ,,Urcusuri in Apuseni”, ,,Casa imparatului Corsica”, ,,La Petrestii Focsanilor”, ,,Piscuri in Apuseni”, ,,Arcade” etc.

,,Dragostea mea este pictura, pentru ca acest prieten al meu nu m-a inselat niciodata, iar eu m-am daruit cu totul” (Viorica Toporas).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.