Motivele pentru care tinerii aleg sa faca parte din anumite ong-uri studentesti sunt diverse si multe la numar, la fel ca si oferta din acest domeniu. Asadar vom incerca sa vedem care sunt avantajele de a face parte dintr-o astfel de organizatie, si care sunt cele mai cunoscute si active ong-uri din Romania. Inscrierea intr-o astfel de organizatie se suprapune de cele mai multe ori cu o perioada plina de energie si initiativa, si anume studentia. Cei mai multi tineri nu o vad doar ca pe o perioada in care trebuie sa fie prezenti la cursuri si sa acumuleze informatii despre domeniul in care isi doresc o cariera. Cei mai multi dintre ei sunt constienti de faptul ca trebuie sa isi si exerseze anumite abiliti pentru succesul pe piata muncii pe care si-l doresc dupa incheierea studiilor. Astfel ca decid sa se inscrie intr-un ong. Cele mai apropiate si care au cele mai multe sanse sa atraga atentia studentilor, atat de selectivi in alegerile pe care le fac, sunt acele ong-uri studentesti.

Avantajul acestora, poate spre deosebire de alte ong-uri, este faptul ca sunt axate pe domeniile de studii ale universitatilor din care fac parte sau in colaborare cu care isi desfasoara activitatea. Studentii le prefera pentru ca au sansa se realizeze activitati practice legate de domeniul pe care il studiaza teoretic. In plus iau contact nu numai cu alti colegi de la alte universitati din oras ci poate chiar din tara si strainatate mult mai usor, si nu in ultimul rand, poate chiar cel mai important lucru, iau contact cu specialisti cu experinta. Pot astfel sa se faca remarcati si pot incepe inca din studentie sa isi contruiasca o retea sociala care sa ii ajute mai departe.

Iata ca deja am enumerat o serie de avantaje pe care le pot avea tinerii ce aleg sa fie voluntari in ong-uri studentesti. Si asta nu e tot. Ca si voluntar in astfel de organizatii poti sa iti faci noi prieteni, datorita fluxului mare de oameni pe care il implica desfasurarea unui proiect, poti obtine recomandari de la cei cu care realizezi astfel de proiecte, recomandari ce te ajuta mai departe pe parcursul universitar si nu numai. In plus ai acces la informatii de interes studentesc mult mai repede, iti dezvolti spiritul antreprenorial, esti mai responsabil, mai ordonat si mai increzator in fortele proprii.

foto: admu.edu.ph
foto: admu.edu.ph

Si ong-uri studentesti din care sa alegi sunt la discretie, fiecare cu specificul si modul sau de prezentare, astfel ca este imposibil sa nu fie unul care sa se potriveasca pretentiilor studentului. Si toate activitatile ce se desfasoara pe baza de volutariat nu sunt pretuite doar de viitorii angajatori romani, ci si de cei straini. In plus cantaresc extrem de mult daca studentul doreste sa aplice pentru o bursa sau un alt program de studii in stainatate. Si pentru ca am mentionat ca oferta este variata, sa trecem in revista unele dintre cele mai cunoscute ong-uri studentesti.

Citește și:  Capodopere ale literaturii ruse

Primul este AIESEC, pentru ca este parte a unei retele ce are filiale in peste 107 tari, ceea ce o face una dintre cele mai mari organizatii de tineret din lume. In Romania are filiale in toate centrele universitare si activitatea organizatiei este bine cunoscuta in randul studentilor. Marimea sa cat si notorietatea fac ca avantajele de a fi volutar AIESEC (Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales) sa fie mai multe, comparativ cu alte organizatii. Are un numarde 1270 de membri si organizeaza evenimente menite sa ajute studentii sa se dezvolte personal si profesional prin programe de training, internship-uri si dezbateri.

foto: pandutzu.com
foto: pandutzu.com

O alta organizatie importanta in lista de ong-uri studentesti este PRIME (P-profesionalism&perseverenta, R-relatii de interes reciproc, I-initiativa&independenta, M-motivare&competenta, E-(spirit&cretivitate) europene). Este singura asociatie din Romania ce se adreseaza studentilor ce studiaza domeniul comunicarii si relatiilor publice. Prezenta in centre universitare precum Bucuresti, Iasi, Sibiu, PRIME Romania face parte din reteaua care mai inglobeaza inca 15 tari la nivel European.

Scopul organizatiei este de a face legatura intre studenti, profesori si specialistii in domeniu. Reuseste sa faca acest lucru prin organizarea de dezbateri, conferinte, scoli de vara, stagii de practica si multe altele. Atu-ul acestei organizatii este ca faciliteaza legatura studentilor cu personalitati din domeniu din Europa, studentii romani avand ocazia de a invata de la cei ce au pus bazele acestui domeniu nu atat de bine dezvoltat si reprezentat in tara noastra.

Ultima pe lista celor mai importante ong-uri studentesti este ELSA (The European Law Students’ Association). Aceasta este, asa cum se poate vedea si din denumirea sa, organizatia celor ce studiaza dreptul. Activeaza in peste 43 de tari, multe si din Europa, fiind infiintata in anul 1891, si e prezenta in cele mai importante centre universitare romanesti. Si aceasta vine in sprijinul studentilor cu programe de training, stagii de practica si conferinte, evident toate in conexiune cu domeniul juridic.

foto: ticketsoc.co.uk
foto: ticketsoc.co.uk

Prezentarea ong-uri studentesti se incheie aici, cele trei fiind printre cele mai importante avand in vedere prezenta lor in centrele universitare romanesti si aploarea si consecventa dezvoltarii de proiecte. Importanta in definitiv ramane implicarea studentilor in activitatile de voluntariat si beneficiile pe care reusesc sa le obtina pe plan personal si profesional indiferent de ce organizatie aleg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.