Vulturul martial este cel mai puternic si mai mare vultur din Africa, la sud de Sahara, fiind distribuit intr-o mare varietate de habitate, savana, terenuri cultivate si zone inalte. De asemenea el este considerat si unul dintre cei mai mari vulturi din lume.

Are lungimea corpului de 78-86 cm, greutatea de 3-6 kg si deschiderea aripilor de 1,8-2,2 m. Femela este putin mai mare decat masculul si are anvergura aripilor mai mare. Penajul este in mare parte asemanator la ambele sexe, pe partea dorsala culorile sunt de nuante sunt maronii, iar pe partea ventrala este alb cu pete maronii.

Femela are zona ventrala cu mai multe pete maronii si partea de jos a gatului alba. Capul si aripile sunt maronii la ambele pasari, la mascul partea anterioara a gatului este tot maronie. Gatul este scurt, capul este mare si putin alungit. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare galbena.

Deasupra fiecarui ochi are o creasta care ii ofera umbra si il protejeaza de loviturile prazii care se zbate. Ciocul este robust si puternic incovoiat, cu o crestatura ca un dinte pe partile taioase ale acestuia si care ajuta la ruperea coloanei vertebrale a prazii.

Citește și:  Pasărea-spin (Hirundapus caudacutus) de dimensiunea unui graur

Picioarele sunt puternice, acoperite de piele groasa si solzoasa, au fiecare cate trei degete indreptate inainte prevazute cu gheare incovoiate si ascutite si unul inapoi prevazut cu o gheara mai lunga.

Vulturul marțial in zbor
Vulturul marțial in zbor

In perioada de reproducere, care tine din luna noiembrie si pana in iulie anul urmator, femela isi face cuibul pe ramurile cele mai inalte ale unui copac. Acesta este foarte mare, are diametrul de 200 cm si inaltimea de 150 cm.

Dupa imperechere, la cateva zile, femela depune o ponta alcatuita dintr-un singur ou, ce are coaja crem cu mici pete maronii si cantareste 190 g. Perioada clocitului dureza 6-7 saptamanii, apoi oul eclozeaza si apare puiul care este hranit de ambii parinti timp de 14 saptamani pana incep sa zboare. Puii devin independenti la varsta de 6-7 luni.

Acest vultur este un vanator foarte bun, are o forta incredibila incat reuseste sa prinda si animale de marimi mai mari cum sunt antilopele, oile, caprele, cainii. De asemenea vaneaza si rozatoare, mai ales iepuri si diferite specii de pasari.

Vulturul martial are denumirea stiintifica de Polemaetus bellicosus, face parte din ordinul Accipitriformes, familia Accipitridae. Aceasta specie este vulnerabila, in pericol de disparitie.

Video – Vulturul martial (Polemaetus bellicosus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.