Zimbrul este un animal de turma care a disparut din salbaticie. Cand spunem aceasta ne referim la zimbrii indigeni care au fost exterminati din mediul lor natural. Astfel zimbri de astazi, pe care i-am putea numi zimbri moderni nu sunt decat descendenti ai zimbrilor crescuti in captivitate. Cercetatorii, in urma unor studii genetice si pe baza unor surse stiintifice au concluzionat ca zimbrul este bizonul european. Datorita faptului ca a fost crescut in rezevatii naturale destul de mici, s-a incercat iar reintroducerea bizonului european in salbaticie si astfel prima data a fost dus in padurea de conifere Bialoweiza, care se afla chiar la granita bieloruso-polona.

Zimbrul (Bison bonasus) in rezervatie, Foto: bisonbonasus.ro

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 2,1-3,4 m, inaltimea la greaban de 1,88 m si greutatea de 300-920 kg. Corpul lor este extrem de puternic si impunator. In comparatie cu marimea corpului, capul pare mic. Atat femela cat si masculul au coarne pe cap, insa la mascul sunt mai mari, mai groase si indreptate in sus. Coloritul coarnelor este gri spre negru cu zone mai deschise. Masculii mai mari au coarnele tocite sau deteriorate in urma luptelor pe care le-au dat intre ei in perioada de rut. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare maro-inchis si pleoapele negre .

La astfel de animale blana este diferita de cea a bizonilor americani, in sensul ca este formata din fire de par mai scurte, de culoare mai deschisa. In zona pieptului apare salba de piele care atarna si o coama de par mare, iar pe gat este o a doua coama formata din fire de par putin mai scurte. In zona umerilor masculul are o cocoasa bine dezvoltata, care ii creaza un aspect fioros. Coada este lunga de 30-60 cm si acoperita cu fire de par dese, de culoare maro-inchis. Bizonii naparlesc in luna martie timp de 3-4 luni. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi, robuste si copitate.

Citește și:  Capra bezoar (Capra hircus), vezi ce regiuni populează
Zimbrul (Bison bonasus), Mascul, Foto: animal.memozee.com

Hrana acestor mamifere consta din ramuri, scoarta de copac, frunze si o mare varietate de vegetatie pitica. In caz de pericol poate alerga foarte repede, galopeaza cu 60 km/ h insa pe distante scurte. La numai 100 de metri trebuie sa faca pauza, corpul greu il face sa respire cu dificultate si astfel rezistenta sa la alergat pe distante mai mari este mica. Totusi are capacitatea de a sari peste obstacole destul de mari, avand avantajul si de a face pasi lungi de pana la 1,1 m.

Femela are o perioada de gestatie de 260-270 zile, apoi face un singur pui. Acesta este destul de bine dezvoltat inca de la nastere, poate sa se ridice in scut timp in picioare si chiar sa alerge dupa ce trec doar cateva ore. Puiul este alaptat de femela un an, apoi intarcat si trecut pe hrana vegetala. La inceput mananca mai ales plante medicinale, care se gasesc in zonele de padure, in luminisuri si poieni. Dupa o perioada de timp exemplarele tinere incearca si ele mladitele de copaci, iar dupa inca o perioada de cateva saptamani mananca si scoarta de copaci. Cel mai mult aleg scoarta de frasin, carpen, molid, gorun. Iar mladitele de salcie si zmeura sunt preferatele lor. In lunile de toamna culeg ghindele de pe jos, acestea le completeaza hrana. Animalele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2-3 ani, uneori si mai tarziu la 5-6 ani. Speranta de viata este de aproximativ 24 de ani. Au fost cazuri mai rare cand au trait si 27 de ani.

Zimbrul are denumirea stiintifica de Bison bonasus, face parte din ordinul Artiodactyla, familia Bovidae. Este o specie in pericol de disparitie.

Video – Bison bonasus:

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.