10 caracteristici ale oamenilor puternici mental arată cât de important este, mai ales în lumea de azi, cu puţine garanţii şi multe incertitudini, care ne copleşeşte cu “zgomotul” său, când starea noastră de spirit este influenţată major de cei din jur, de contextul profesional, social, familial etc., să conştientizăm cine şi cum suntem, să ne cunoaştem şi să ne controlăm resorturile interioare, care ne determină comportamentul, concentrarea, reacţiile în faţa realităţilor vieţii.

În pofida faptului că trăim într-o lume care, cel puţin teoretic, oferă libertate şi oportunităţi, ducem o luptă perpetuă cu umorile noastre sau ale altora, cu stresul cotidian, cu ezitările, prejudecăţile, frustrările, cu teama de neprevăzut, de schimbare s.a.m.d.

Georg Christoph Lichtenberg, un filosof şi scriitor german din secolul al XVIII-lea, sublinia într-una dintre lucrările sale, “Oglinda sufletului”, într-o vreme în care psihologia, ca ştiinţă, era abia la începuturi, că “nimic nu este mai greu de descifrat decât sistemul motivaţional din spatele acţiunilor noastre”.

Este bine cunoscută, de asemenea, legenda care relatează întâlnirea dintre Alexandru cel Mare şi Diogene, filosoful grec care a marcat viaţa atenienilor, în secolul al IV-lea i.Hr. şi despre care se spune că umbla pe străzile cetăţii cu o lampă în mână, în plină zi, în căutarea “unui om onest”. Împăratul i-ar fi spus că: “Dacă nu eram Alexandru, aș fi vrut să fiu Diogene” şi, exprimându-şi admiraţia faţă de filosof, a adăugat: “Cere-mi orice vrei!”.

Răspunsul filosofului ar fi fost: “Desigur, nu te pot împiedica să-ţi exprimi admiraţia faţă de mine. Dar cea mai mare dorinţă a mea, în acest moment, este să nu mai stai în dreptul soarelui, astfel încât razele lui să poată ajunge până la mine”. Este un exemplu relevant despre doi oameni puternici, dar cu personalităţi, reprezentări, comportamente, alegeri total diferite.

10 caracteristici ale oamenilor puternici mental

10 caracteristici ale oamenilor puternici mental
10 caracteristici ale oamenilor puternici mental

Oamenii puternici mental se evidențiază prin numeroase trăsături și abilități care îi ajută să facă față provocărilor, să-și atingă obiectivele și să se dezvolte continuu. Nimeni nu se naște cu astfel de caracteristici, iar dezvoltarea lor necesită efort și practică permanente. Dezvoltarea abilităților mentale puternice poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții și asupra succesului personal și profesional al unei persoane. Iată câteva dintre caracteristicile oamenilor puternici mental:

Sunt inteligenți din punct de vedere emoțional

În ultimul deceniu s-au făcut multe studii despre inteligența emoțională și se pare că acest tip de inteligență este cheia unei mentalități puternice. Inteligența emoțională ajută oamenii să-și gestioneze și să-și regleze emoțiile, să nu reacţioneze impulsiv în situaţii tensionate, să-şi păstreze calmul în condiţii dificile, să comunice mai eficient, să se cunoască mai bine, să fie mai realiști, mai productivi, să mențină echilibrul emoțional, să fie mai bine pregătiți pentru schimbare etc.

Flexibilitatea mentală

Oamenii puternici mental sunt deschiși la idei și perspective noi. Din categoria celor 10 caracteristici, aceasta este una dintre cele mai importante. Nu sunt rigizi în gândire și sunt dispuși să se adapteze la schimbările din mediu și din viața lor. Pentru mulţi oameni, cele mai mari obstacole în viaţă sunt biasurile cognitive (abaterile de la raționalitate în judecată), prejudecățile, distorsiunile perceptuale, în care ajung să creadă cu atâta convingere încât nu mai văd realitatea. Flexibilitatea mentală, ca şi alte abilităţi, se antrenează, ca să nu devină o piedică în manifestarea inteligenţei.

Flexibilitatea mentală înseamnă şi capacitatea de a explora, de a lua decizii corecte, de a găsi rapid soluţii şi de a adopta strategii potrivite pentru rezolvarea diverselor probleme, pentru beneficii maxime.

Un cunoscut specialist în neurostiinte, americanul A. Eagleman, co-fondator al BrainCheck, o platformă digitală de sănătate cognitivă, spunea că: “Nu vedem ceea ce este, vedem ceea ce suntem”, subliniind astfel că fiecare dintre noi reflectă realitatea într-un mod specific. Iar oamenii puternici mental au resorturile care să-i conducă pe cel mai potrivit drum.

Încrederea în sine

Oamenii puternici mental, Sursa Linkedin
Oamenii puternici mental, Sursa Linkedin

Una dintre cele 10 caracteristici ale oamenilor puternici mental este încrederea în sine, în abilităţile şi capacitatea de a face faţă provocărilor, de a calibra convingerile personale. Încrederea (în sine şi în ceilalţi) este un sentiment exersat zilnic, fără de care nu am îndrăzni să ne depăşim limitările inerente, nu am putea spera sau înfrunta temerile. Evaluarea sinceră a abilitaţilor personale îi ajută pe oamenii puternici mental să progreseze.

Determinare şi reziliență

Oamenii puternici mental au voință și sunt hotărâţi să-și atingă obiectivele. Aceștia nu se lasă descurajați de obstacole, au forţa de a înfrunta dificultățile, pentru a-și urma visurile. Reziliența, capacitatea lor de a face față și a se recupera după evenimente negative sau stresante, de a se adapta rapid la schimbările de circumstanțe este remarcabilă. Deși este obișnuit să credem că reziliența este ceva înnăscut, este posibil ca această abilitate să fie dezvoltată prin practică și cu atitudinea potrivită.

Fericirea lor nu depinde de ceilalţi

În general, există convingerea că, pentru a fi fericiți noi, mai intâi alții trebuie să fie fericiți sau că starea noastră de bine este la cheremul altora. În cele mai multe cazuri, tensiunea psihologică ivită din a te gândi în mod constant la ceea ce cred alții despre tine poate fi epuizantă. Oamenii puternici mental ştiu că cine se lăsă copleşit de astfel de condiţionări va fi dus înainte şi înapoi de emoţii care nu aduc decât nefericire şi frustrare. Astfel de oameni sunt, în acelaşi timp, empatici, înțeleg și apreciază importanța relațiilor interpersonale sănătoase și au abilități de comunicare eficiente.

Citește și:  Respiraţia corectă – beneficii uriaşe pentru sănătatea fizică şi mentală. Neuroştiintele au descoperit cum respiraţia ne modifică funcţionarea creierului şi starea de spirit

Capacitatea de a pune accent pe aspectele pozitive

De multe ori, starea de spirit şi atitudinea unei persoane pot influenţa semnificativ pe cei din jur. Mai mult, exista o tendinţă, adesea neconştientizată, de a se pune în prim plan aspectele negative ale vieţii. Una dintre cele 10 caracteristici ale oamenilor puternici mental este şi aceea de a păstra o atitudine pozitivă indiferent de situație. Prin urmare, fie că se află în afara zonei de confort sau se confruntă cu nesiguranţe, incertitudini, când eșuează etc., își păstrează mereu încrederea şi optimismul. Puterea este în mintea lor.

10 caracteristici ale oamenilor puternici mental – ştiu cine sunt și unde vor să ajungă

Creierul uman
Creierul uman

Cine sunt eu? Este una dintre acele întrebări existențiale la care, dacă nu știm cum să răspundem, poate deveni un obstacol în atingerea scopurilor și în dorinţa de a fi fericiți. Oamenii puternici mental nu se tem să răspundă la această întrebare și să afle cine sunt. Au și un drum pe care doresc să-l urmeze și pe care evoluează constant, ceea ce îi motivează, în ciuda faptului că uneori trebuie să-și schimbe cursul.

10 caracteristici ale oamenilor puternici mental – acceptă criticile constructive

Este o evidenţă că oricine ar vrea să primească numai laude şi încurajări. Sunt însă şi împrejurări în care criticile pot fi constructive, iar oamenii puternici mental ştiu să-şi ţină în frâu prima reacţie, ştiu să lase timp creierului să proceseze informaţiile primite, să nu spună ceva ce ar regreta mai târziu, ci să extragă dintr-o astfel de situaţie ceva ce se poate transforma într-un beneficiu.

10 caracteristici ale oamenilor puternici mental – evită conflictele şi disputele sterile

Când nu sunt de acord cu cineva, oamenii puternici mental nu încearcă să demonstreze că punctul lor de vedere este singurul corect. Constată şi acceptă că părerile diferă și merg mai departe. Astfel de persoane ştiu şi că pot greşi, îşi asumă responsabilităţi, nu îi învinovăţesc pe alţii pentru nemulţumirile lor, iar aceasta este o calitate de aur, care ajută la progres.

Trăiesc în prezent

Puterea mentală presupune şi capacitatea de a trăi prezentul, de a aprecia lucrurile care tocmai se intâmplă sau pe cele dobândite prin experienţa de viaţă, fără a risipi timpul cu resentimente şi regrete. Majoritatea oamenilor sunt acaparaţi în mare măsură de trecut şi îşi fac griji legate de viitor, prezentul limitându-se la îndeplinirea unor responsabilităţi. Oamenii puternici mental preţuiesc prezentul, pentru că ştiu să constietizeze, să-şi observe gândurile, deciziile, acţiunile şi să afle dacă, prin ceea ce fac, se îndreaptă spre ceea ce îşi doresc cu adevărat.

Lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac niciodată

Caracteristici ale oamenilor puternici mental
Caracteristici ale oamenilor puternici mental

Pe lângă cele 10 caracteristici ale oamenilor puternici mental, iată câteva lucruri pe care aceştia nu le fac niciodată şi pe care oricare dintre noi ar trebui să le evite:

  • Persoanele puternice mental nu se plâng de soartă și nici de felul în care au fost tratate într-o împrejurare sau alta. În loc să se plângă, își asumă responsabilitatea și, acceptând că viața este uneori nedreaptă și dificilă, nu se cantonează in astfel de situații.
  • Nu-şi irosesc energia cu lucruri care nu pot fi controlate. Ei știu că singurul lucru pe care îl pot controla este comportamentul lor și felul în care sunt. Ştiu să spună “Nu!” şi nici nu încearcă să mulţumească pe toată lumea.
  • Nu se agaţă de trecut şi au puterea de a vorbi cu detaşare despre experienţele mai puţin plăcute.
  • Nu repetă greşelile din trecut, îşi asumă întreaga responsabilitate pentru acţiunile lor şi au grijă să ia decizii mai bune în viitor.
  • Nu renunţă după primul eşec, ştiu că obstacolele de înfruntat sunt cu atât mai mari cu cât aspiraţiile sunt mai înalte.
  • Nu au pretenţia că cei din jur le datorează ceva, de cele mai multe ori caută să reuşească singuri.Nu sunt invidioşi, ci recunoscători pentru ceea ce sunt şi ceea ce au, nu sunt nici ipocriţi, cuvintele lor se potrivesc cu atitudinea lor.

Evident, a fi un om puternic mental, a fi un om de calitate nu este un dat, este nevoie de efort si atenţie, altfel am lăsa totul pe seama hazardului. “Omul de calitate cere totul de la sine. El este un suveran. Omul fără calitate cere totul de la alții. El este un despot” (Louis Pauwels).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.