10 descoperiri ciudate sunt doar câteva dintre cele mai interesante, făcute cu ajutorul Google Earth. Acum, la începutul mileniului al III-lea, a devenit uşor să se exploreze Terra până în cele mai ascunse şi îndepărtate locuri, de acasă, din faţa unui computer, nu numai de către specialişti în diverse domenii, dar şi de către oamenii care nu sunt implicaţi în cercetări specializate.

Milioane de utilizatori, foarte curioşi şi dornici să cunoască locuri cu anumite caracteristici uimitoare, neobişnuite, inexplicabile, un peisaj, un oraş, un sit, să-şi vadă strada, casa, să exploreze planeta, apelează la Google Earth (care a împlinit anul acesta 20 de ani de când a fost lansat) – un software dezvoltat de compania Google şi care permite vizualizarea Terrei printr-un ansamblu de imagini prin satelit.

10 descoperiri ciudate prin Google Earth – o imensă pentagramă văzută din cer

10 descoperiri ciudate făcute cu ajutorul Google Earth, Pentagrama in Kazahstan
10 descoperiri ciudate făcute cu ajutorul Google Earth, Pentagrama in Kazahstan

Într-o zonă îndepărtată, din nordul Kazahstanului, în Asia Centrală, cu ajutorul Google Earth, s-a putut observa o pentagramă uriaşă (o stea în cinci colţuri), înscrisă într-un triunghi cu diametrul de 366 de metri. Aceasta este situată în apropierea unui rezervor de apă de pe râul Tobol, de lângă graniţa dintre Rusia şi Kazahstan, iar copacii care au crescut de-a lungul liniilor accentuează spectaculoasa imagine, care a dat naştere la nenumărate speculaţii.

Unii au asociat-o cu un simbol creştin, prin care se face trimitere la rănile lui Iiisus Hristos sau la cele cinci simţuri, alţii l-au interpretat ca un simbol satanist sau ca un reper în sistemele de apărare antiaeriană ale armatei ruseşti, fără ca cineva să poată explica, până în prezent, cine este autorul acestei pentagrame.

10 descoperiri ciudate prin Google Earth – o spirală în deşert

10 descoperiri ciudate prin Google Earth, o spirală în deşertul Sahara
10 descoperiri ciudate prin Google Earth, o spirală în deşertul Sahara

O alta dintre cele 10 descoperiri ciudate făcute prin Google Earth este o imensă structură în formă de spirală, în deşertul Sahara, în Egipt, nu departe de Marea Rosie. Structura este formată dintr-un braţ spiralat, alcătuit din movile conice, pentru care s-au mutat circa 8000 de metri cubi de nisip, şi un alt braţ, de dimensiuni similare, dar cu forme goale în interior, în mijloc, pe o suprafaţă cu diametrul de 30 de metri, aflându-se apă.

S-a presupus, iniţial, că este opera extraterestilor, până când “misterul” s-a dezlegat, fiind vorba de opera unor artişti din curentul “ Land Art”, numită “Desert Breath” (“Respiraţia deşertului”) – un proiect iniţiat în 1997.

10 descoperiri ciudate prin Google Earth – monument mai vechi decât piramidele

10 descoperiri ciudate prin Google Earth, monument mai vechi decât piramidele
10 descoperiri ciudate prin Google Earth, monument mai vechi decât piramidele

O echipă de arheologi a localizat, în Israel, la nord de Marea Galileei, un monument din piatră, în formă de semilună, lung de 150 de metri, cu un volum de 14 000 de metri cubi, despre care se crede că este mai vechi decât piramidele, datând de peste 5 000 de ani. Resturile de ceramică descoperite în apropierea monumentului ar indica o astfel de vechime.

O structură ciudată în deșertul Gobi

10 descoperiri ciudate prin Google Earth, Desertul Gobi, Sursa Pinterest
10 descoperiri ciudate prin Google Earth, Desertul Gobi, Sursa Pinterest

În Deşertul Gobi, din China, prin Google Earth, s-a observat o structură dreptunghiulară, compusă din linii albe în zigzag, cu lungimea de 1,8 kilometri şi lăţimea de un kilometru. Nimeni nu ştie exact ce reprezintă şi cine le-a făcut. O ipoteză ar fi că este un reper pentru calibrarea sateliţilor spion ai Chinei sau că marchează o zonă în care s-ar afla peste un mlion de tone de nichel.

Craterul Meteor din Statele Unite ale Americii

10 descoperiri ciudate făcute cu ajutorul Google Earth, Craterul Meteor
10 descoperiri ciudate făcute cu ajutorul Google Earth, Craterul Meteor

De existenţa Craterului Meteor, din Arizona, SUA, se ştie încă de la începutul secolului trecut, când a fost descoperit de un inginer minier. Are o formă de castron, cu diametrul de 1200 – 1400 de metri şi cu o adâncime de 190 de metri. S-a format în urmă cu peste 50 000 de ani, în urma impactului unui meteorit de 50 de metri diametru cu Terra.

Ceea ce-l plasează în categoria 10 descoperiri ciudate prin Google Earth este că aşa s-a descoperit că a devenit loc de antrenament pentru astronauţii NASA, în vederea viitoarelor lor misiuni spaţiale.

Forme stranii în deşertul Nevada

Forme stranii în deşertul Nevada
Forme stranii în deşertul Nevada

Prin Google Earth s-a descoperit că, în Deşertul Nevada, din SUA, există o zonă delimitată de două mari cercuri intersectate, fiecare cu centrul foarte bine marcat de două “diamante”, conectate la ceva ce pare a fi o pistă de aterizare la care se ajunge pe un drum sinuos.

Citește și:  De unde vine expresia « Sah mat! » ?

Cei care au descoperit acest loc au aflat că se numeşte “Baza Trementine” şi că ar aparţine “Bisericii Scientologice”, care ar avea aici un buncăr secret, adăpost pentru a rezista unui dezastru nuclear, loc pe care ei il numesc “Catedrala spațială extraterestră” a Bisericii Scientologice.

Biserica Scientologică, inființată in anii 1950, de către scriitorul american Ron Hubbard (si care, incepând cu anul 2017, există si in România), promovează o “religie” controversată, potrivit căreia omul ar fi propriul Dumnezeu si susține că este nevoie de o purificare totală a sufletului si de eliberare de regulile timpului si ale Universului, prin diverse practici care sunt, mai degrabă, ingrădiri ale libertății individuale. Chiar dacă temporar, multe vedete de la Hollywood au fost adepte ale scientologiei – Tom Cruise, John Travolta, Kelly Preston, Lisa Marie Presley etc.

În presa americană s-a scris că, în această regiune din Desertul Nevada, au fost observate numeroase OZN-uri şi că, ascunse în bolțile complexului, se află cutii de titan care conțin discuri de aur inscripționate cu textele originale ale fondatorului Scientologiei, L. Ron Hubbard.

10 descoperiri ciudate prin Google Earth – geoglifele din Iordania

Geoglife, Iordania
Geoglife, Iordania

Geoglifele sunt desene/ motive/ simboluri mari pe sol, făcute din pietre, stânci sau gravate direct în pământ, precum Liniile Nazca din Peru, din vremea Imperiului pre-incas, Uriaşul din Atacama, Chile, Calul Alb din Uffington, Marea Britanie etc.

Cu ajutorul Google Earth s-au descoperit, în Iordania, aproape de oaza Azraq, nişte geoglife care arată ca nişte roţi, dar diferite una de alta, dispuse astfel încât indică o orientare sud-est, nord-vest şi care sugerează o legătură cu solstiţiul de iarnă. Au o vechime de peste 8 000 de ani.

10 descoperiri ciudate prin Google Earth – un nume pe nisip

Un nume pe nisip
Un nume pe nisip

Probabil că mulţi, la un moment dat, şi-au scris numele pe nisipul de pe malul mării. Dar excentricitatea miliardarului Hamad bin Zayed, din Emiratele Arabe, pare să nu aibă limite. Acest membru al familiei regale Abu Dhabi şi-a inscripţionat numele pe o mică insulă – Al Futaisi – fără îndoială, cea mai mare inscripție lizibilă de pe Pământ din spațiu si care, probabil, ar fi rămas necunoscută fără cercetările internauţilor.

O pădure în formă de chitară, în Argentina

O pădure în formă de chitară, în Argentina
O pădure în formă de chitară, în Argentina

Nimeni nu ar fi ştiut, fără descoperirea făcută pe Google Earth, că undeva, în Argentina, pierdută în pampas (câmpie întinsă, acoperită cu ierburi și cu tufișuri, caracteristică regiunilor cu climă subtropicală și temperată din America de Sud), există o pădure în formă de chitară, care se întinde pe o lungime de peste un kilometru, cu circa 7000 de copaci (mai ales chiparosi şi eucalipţi), modelată de un bărbat, pentru a aduce un omagiu iubirii lui pierdute.

Marele Zid Chinezesc, dincolo de frontieră

Marele Zid Chinezesc
Marele Zid Chinezesc

Se ştie că Marele Zid Chinezesc este o construcţie impresionantă, cea mai mare ca volum de pe glob şi cea mai mare ca lungime – 21 196, 18 kilometri. În urmă cu câţiva ani, s-a descoperit, cu ajutorul Google Earth, că vestigiile unei bucăţi de aproximativ 100 de kilometri din acest zid, consemnată ultima dată într-un atlas din secolul al XII-lea, se află dincolo de frontierele ţării.

La momentul actual, se pare că Marele Zid Chinezesc este insă unul digital, în sensul că, în această ţară, Internetul este, de fapt, un Intranet, separat de restul lumii de un “firewall” gigant, pe care autoritățile de la Beijing îl numesc „scutul de aur”, supravegheat de zeci de mii de roboți și de poliția cibernetică, astfel încât este foarte dificil, dacă nu, imposibil, să se acceseze, din China, Google, Facebook, What’s App, Skype sau site-urile de ştiri din Occident. Reţelele sociale, disidenţii, jurnaliştii sunt monitorizaţi permanent, fapt la care se adaugă “Shehui Xinyong Fixi” – un proiect gigantic de „credit social” prin recunoaștere facială. Oamenii sunt filmaţi peste tot în spaţiul public şi li se acordă puncte pentru comportament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.