10 filme de neratat, unele lansate în 2023, altele care vor avea premiera în 2024, promit un regal cinematografic şi, cum susţin majoritatea cineaştilor şi criticilor din domeniu, vor constitui începutul unei noi ere în această artă, chiar dacă unele dintre acestea sunt remake-uri sau “prequel”-uri (termen englezesc, care desemnează o continuare a unui alt film, a cărui acțiune este situată temporal înaintea filmului inițial) sau “sequel”-uri (continuări sau extinderi ale unor producţii din anii anteriori).

O parte dintre aceste filme (lansate in 2023) au fost propuse deja pentru Premiile Oscar 2024, perioada de vot şi nominalizare desfăşurându-se între 11 si 16 ianuarie 2024, cu nominalizații oficiali anunţaţi la 23 ianuarie, iar decernarea premiilor, duminică, 10 martie 2024.

Iată câteva titluri înscrise la Oscar 2024 (pe lângă favoritele “Barbie” şi “Oppenheimer”), dar şi altele a căror premieră va avea în cursul anului 2024. Ordinea este aleatorie, căci ierarhia valorică va fi stabilită, cu siguranţă, ulterior, de către critica de specialitate şi de către public:

10 filme de neratat în 2024 – Dune (partea a doua)

10 filme de neratat în 2024, Dune, partea a doua
10 filme de neratat în 2024, Dune, partea a doua

Filmul “Dune” (partea a doua), a cărui lansare va avea loc la data de 1 martie 2024, este aşteptat cu mare interes de publicul larg, după ce “Dune” (prima parte), ecranizarea celebrului roman al lui Frank Herbert, în regia lui Denis Villeneuve, a fost ovaţionat minute în şir, în 2021, la Festivalul de film de la Veneţia (în afara competiţiei), fiind apreciat deopotrivă de public şi de critica de specialitate.

“Fantastic!”, “Uimitor!”, “Magnific!”, “Grandios!”, “Un miracol, o oază de frumuseţe şi măreţie”, “Producţie de cinci stele!”, “Un spectacol al descoperirii!”, “Un blockbuster marca Hollywood!” au exclamat cu entuziasm membrii juriului, regizori, actori, toţi cei care au asistat la premiera filmului. A câştigat şase Premii Oscar.

Regizorul canadian Denis Villeneuve a mărturisit ca intenţia sa a fost, de la început, să realizeze două filme, deoarece cartea lui Frank Herbert, în şase volume, este “prea complexă, cu o mare putere a detaliilor”, pe care un singur film nu ar fi reuşit să le surprindă. Iar succesul enorm al primei părţi a fost un argument în plus pentru a continua.

“Dune” (partea a doua) are, în continuare, în centrul atenţiei, destinul personajului Paul Atreides, iar remarcabilul regizor Denis Villeneuve va reuşi, cu siguranţă, să ofere, şi de această dată, o producţie care se va situa în Top 10 filme de neratat în 2024.

Coloana sonoră a filmului a fost realizată şi de această dată de Hans Zimmer, celebrul muzician german, care a compus muzica pentru circa 150 de filme, nominalizat de nouă ori la Premiile Oscar (unul câştigat), de nouă ori la Premiile Grammy şi de zece ori la Globul de Aur.

10 filme de neratat în 2024 – Gladiator 2

 Gladiator 2
Gladiator 2

“Gladiator 2” va fi o continuare a dramei istorice “Gladiator”, din 2000, regizat de Ridley Scott şi scris de David Franzoni, şi va fi lansat, în Statele Unite și Canada, de Paramount Pictures, la data de 22 noiembrie 2024, și la nivel internațional, de Universal Pictures.

“Gladiator” (prima serie), care a venit cu o intrigă puternică şi palpitantă şi cu efecte speciale revoluţionare, a câştigat cinci Premii Oscar (inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor – pentru Russel Crowe), patru premii BAFTA și două “Globuri de Aur”, fiind, în acelaşi timp, unul dintre cele mai de succes filme ale anului şi considerat unul dintre cele mai mari filme epice istorice realizate vreodată.

După cum, probabil, mulţi ştiu, “Gladiator” spune povestea istoric-fictivă a lui Maximus (interpretat de Russel Crowe), un general roman care devine victima unei lovituri de stat pusă la cale de Caesar Marcus Aurelius, Commodus (Joaquin Phoenix). Pierzându-şi rangul, Maximus este condamnat să fie sclav-gladiator, totul în timp ce Commodus ordonă execuția soției și copilului lui Maximus.

Mânat de dorinţa de răzbunare pentru uciderea familiei sale, Maximus își folosește antrenamentul de luptă și expertiza militară pentru a se ridica rapid în rândurile celor mai înverșunați gladiatori ai Romei, devenind, în cele din urmă, un simbol al speranței pentru cetățenii persecutați ai Romei, înainte de a se întâlni față în față cu împăratul Commodus. Odată cu duelul final al filmului, care a dus la moartea lui Maximus, părea că povestea s-a încheiat.

Scenariul filmului “Gladiator 2” a fost scris de David Scarpa şi elementul care dă continuitate celor două serii este povestea lui Lucius Verus, puştiul salvat de Maximus de uneltirile pline de cruzime ale unchiului obsedat de putere, nepotul lui Joaquin Phoenix, Commodus, restul aspectelor (intrigi, personaje etc.) nefiind dezvăluite publicului larg.

Civil War (“ Războiul civil”) – un thriller distopic

10 filme de neratat în 2024 , Civil War 2024
10 filme de neratat în 2024 , Civil War 2024

Thrillerul distopic “Civil War” (“ Războiul civil”), al scriitorului, regizorului şi scenaristului britanic Alex Garland, produs de compania americană A24, va fi unul dintre cele mai discutate filme din 2024 şi va figura, spun criticii de film, în Top 10 filme de neratat în 2024, pentru că promite un subiect “fierbinte”, care, deşi proiectat într-un viitor relativ îndepărtat, reflectă multe probleme ale societăţii actuale.

Filmul are în centrul atenţiei o echipă de jurnaliști, care călătorește prin Statele Unite în timpul unui război civil care escaladează rapid, cuprinzând întreaga națiune, Aceştia luptă să supraviețuiască într-o realitate în care guvernul a devenit o dictatură distopică, iar milițiile extremiste partizane comit, în mod regulat, acte de violenţă.

Filmul aduce în atenţie, într-o ficţiune cinematografică, o imagine sumbră și de rău augur a Statelor Unite divizate de un război civil total între armata americană și așa-numitele “forțe occidentale” (statele nord-vestice și centrale ale Americii).

Alex Garland, ale cărui filme cele mai recente sunt “Men” (2022) și “Annihilation” (2018), este cunoscut totuşi pentru filmul SF “Ex Machina” (2014) și a fost recunoscut drept unul dintre cei mai buni și mai imaginativi scenariști și realizatori de film din secolul 21.

“Poor Things” (“Sărmane creaturi”)

Poor Things
Poor Things

“Poor Things” (“Sărmane creaturi”), lansat la Festivalul de Film de la Veneţia, în septembrie 2023, şi câştigător al Marelui Premiu “Leul de aur”, este un film cu reale şanse la Oscar.

Este regizat de grecul Georgios Lanthimos, iar scenariul este inspirat de un roman al scriitorului scoţian Alasdair Gray, publicat în 1992, a cărui temă se leagă de Londra victoriană (secolul al XIX-lea), având în centrul atenţiei o poveste ciudată, ţesută în jurul unui personaj feminin (personaj interpretat de actriţa americană Emma Stone), readusă la viaţă (după ce aceasta s-a sinucis) de un excentric chirurg, Godwin Baxter.

Remarcabilă, în acest film (un fel de “gothic story”, cum s-a spus) este interpretarea actriţei Emma Stone, care face un adevărat tur de forţă, pentru a fi extrem de convingătoare în toate ipostazele în care apare, de la femeia cu minte de copil, până la aventurile nebuneşti, dar mereu “minunată, vitală, exploratorie, aproape lunară în ciudăţenia sa perfectă”, cum se scria într-o recenzie publicată în timpul Festivalului de la Veneţia.

“Anatomy of a Fall” (“Anatomia unei prăbușiri”)

10 filme de neratat în 2024, Anatomy of a Fall
10 filme de neratat în 2024, Anatomy of a Fall

Un loc important în Top 10 filme de neratat în 2024 îl ocupă şi “Anatomy of a Fall” (“Anatomia unei prăbușiri”), lansat în mai 2023, la Festivalul de Film de la Cannes, unde, aclamat de critici, a şi câştigat Marele Premiu “Palme d’Or.

Regizoarea filmului este franţuzoaica Justine Triet, care a scris şi scenariul (în colaborare cu soţul său, Arthur Harari), iar rolul principal – o scriitoare care încearcă să își dovedească nevinovăția în cazul morții soțului ei – este interpretat de actriţa germană Sandra Huller.

Regizoarea declara într-un interviu că a vrut cu adevărat “să abordeze problemele cuplului, ale conviețuirii, un pretext pentru a diseca fiecare părticică din viața lor”, cu tensiuni în crescendo, cu drama femeii care, la judecată, trebuie să îndure prezenta, ca martor, a propriului fiu. Căsătoria, sugerează filmul, este ca un mozaic. Una sau două plăci foarte colorate ar putea atrage atenția, dar nu pot, singure, să arate întreaga imagine.

“Anatomy of a Fall” pune întrebări profunde despre personajele sale şi câștigă în valoare recunoscând că nu are toate răspunsurile.

10 filme de neratat în 2024 – “The Taste of Things” (“Gustul lucrurilor”)

The Taste of Things
The Taste of Things

Gustul lucrurilor” este o dramă romantică, scenariul şi regia fiind semnate de francezul, de origine vietnameză, Anh Hung Tran. Filmul prezintă o poveste de dragoste intre Eugenie, o bucătăreasă, și un proprietar de restaurant pentru care lucrează, pentru crearea personajului masculin scenaristul inspirându-se din romanul “La Vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet”, al scriitorului elveţian Marcel Rouff.

Locul filmului “Gustul lucrurilor” este susţinut de recenziile favorabile – în “The New York Times”, de pildă, se scria, după premiera filmului, că „are elementele de bucurie și tristețe, umor și intensitate, frumusețe, lumini și umbre care se combină într-o experiență perfect echilibrată”.

“Killers of the Flower Moon” (“Ucigașii Florii de Lună”)

Killers of the Flower Moon
Killers of the Flower Moon

Killers of the Flower Moon”, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, de anul trecut, este o adaptare a unui roman scris de David Grann, film regizat şi produs de Martin Scorsese, o figură emblematică a cinematografiei americane şi mondiale. Are, de asemenea, o distribuţie de excepţie, în frunte cu Leonardo DiCaprio, Robert De Niro și Lily Gladstone.

Bazat pe o poveste adevărată, filmul este o “saga western”, cu acţiunea plasată la începutul secolului al XX-lea, când bogăţia unei comunităţi de nativi americani (cei mai bogați oameni pe cap de locuitor din lume, după descoperirea rezervelor de petrol sub pământul lor) – Națiunea Osage din Oklahoma – îi atrage pe interlopii albi, care au dezlănţuit “domnia terorii”, au manipulat, au furat cât de mulți bani au putut, au recurs la crimă, în paralel urmărindu-se şi o pasionantă poveste de dragoste între o femeie Osage, Mollie Kyle (Lily Gladstone), și veteranul alb din Primul Război Mondial, Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio).

Ceea ce am vrut să surprind, în cele din urmă – mărturisea regizorul Martin Scorsese – a fost însăși natura virusului sau a cancerului care creează un sentiment de genocid facil […] Când există o trădare atât de profundă, și știm cu adevărat că așa a fost, acolo este povestea noastră”.

“Perfect Days” (“Zile perfecte”)

Perfect Days
Perfect Days

“Perfect Days” (“Zile perfecte”) este o coproducţie japonezo-germană, în regia lui Wim Wenders. Personajul principal, interpretat de japonezul Kōji Yakusho, este un om modest, lucrează ca muncitor la o toaletă publică din Tokyo.

Pare mulțumit de viața lui simplă, își dedică timpul liber pasiunii pentru muzică și cărți şi are, de asemenea, o pasiune pentru copaci și îi fotografiază. Trecutul său este dezvăluit treptat printr-o serie de întâlniri neașteptate. Nu există prea multă intrigă, dar Wenders descrie zilele perfecte ale lui Hirayama cu atâta atenţie la detalii, încât devin fascinate pentru cei care privesc filmul.

10 filme de neratat în 2024 – “Mickey 17”

Mickey 17
Mickey 17

“Mickey 17” este un film american de science fiction, foarte original şi foarte aşteptat de public, care va fi lansat la data de 29 martie 2024, scris, regizat și coprodus de Bong Joon-ho (regizor şi producător de film sud-coreean), bazat pe romanul publicat în 2022 – “Mickey 7”, de Edward Ashton. Este considerat deja de criticii de film cel mai interesant film SF din 2024, la concurenţă cu alte filme Sf, precum “Dune” (partea a doua).

“Mickey 17” este un “expendable”, un angajat “de unică folosință” într-o expediție umană trimisă să colonizeze lumea de gheață Niflheim. Robert Pattinson joacă rolul lui Mickey, muncitorul clonat pe o navă spațială care se îndreaptă către o planetă îndepărtată de gheață, aparent locuibilă. Când un Mickey moare, altul este fabricat pentru a-l înlocui, cu cele mai multe dintre amintirile predecesorului său intacte.

10 filme de neratat în 2024 – “Nosferatu”

10 filme de neratat în 2024, Nosferatu
10 filme de neratat în 2024, Nosferatu

“Nosferatu” este un thriller, o “ficţiune gotică”, a regizorului american Robert Eggers, al doilea remake după filmul expresionist german din 1922, şi după “Nosferatu the Vampyre”, din 1979, o adaptare “neautorizată și neoficială” a cărţii lui Bram Stoker, din 1897, “Dracula” . “Nosferatu” va fi lansat la sfârşitul acestui an, la data de 25 decembrie 2024.

Pe lângă filmele menţionate anterior, cu mult interes este aşteptată lansarea, in 2024, si a altor producţii cinematografice precum: “Joker: Folie a deux” (o continuare a filmului “Joker” din 2019), cu Joaquin Phoenix şi Lady Gaga în rolurile principale, programat să aibă premiera în octombrie 2024, “The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim” (“Stăpânul Inelelor: Războiul Rohirrim”), cu lansarea în decembrie 2024, “A Quiet Place: Day One” (“Un loc liniștit: prima zi”), un thriller apocaliptic (lansarea în iunie 2024), “The Beekeeper“ (“Apicultorul”), lansarea la 12 ianuarie 2024, “Argylle”, cu Dua Lipa, Henry Cavill, în rolurile principale (lansarea la data de 2 februarie 2024) etc.

Dintre filmele candidate la Premiile Oscar, nemenționate anterior, se mai evidenţiază: “Crimele din Osage County. Bani însângerați”, al lui Martin Scorsese (care a primit inclusiv o nominalizare pentru coloana sonoră aparținând muzicianului Robbie Robertson), „Society of the Snow” („Societatea zăpezii”, regizat de J.A. Bayona, propunerea Spaniei la Oscar, “The Color Purple“, “Napoleon”, “Spider-Man: Across the Spider-Verse” etc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.