În ultimii zeci de ani, medicina a înregistrat progrese uimitoare ce au făcut ca boli ce înainte reprezentau o sentință la moarte să poată fi evitate printr-un vaccin, chirurgie sau să poată fi tratate ușor prin utilizarea de medicamente.

Din păcate, chiar dacă pentru cele mai multe dintre bolile grave există tratamente, acestea nu sunt întotdeauna disponibile în țările în curs de dezvoltare. Așa se face că, chiar dacă unele dintre ele au fost eradicate în țările dezvoltate, milioane de oameni încă mor din cauza lipsei îngrijirilor medicale sau a medicamentelor.

• Tuberculoza

tuberculoza
tuberculoza, foto: jessica27cardenas.files.wordpress.com

La sfârșitul anilor 1800 și la începutul anilor 1900, tuberculoza era responsabilă pentru 1 moarte din 7 atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii.

Tuberculoza este o boală infecțioasă ce se răspândește atunci când persoana infectată cu Mycobacterium tuberculosis tușește, strănută sau transmite picături prin aer către o persoană sănătoasă. Aproximativ o treime din populația globului este infectată cu tuberculoză latentă, care nu prezintă simptome și nu este contagioasă în acel stadiu, dar care probabil va deveni în timp.

Odată ce evoluează în tuberculoză, bacteria atacă plămânii, de unde și notoria tuse sângeroasă, precum și frisoane, transpirații nocturne și febră.

Antibioticile și condițiile de viață îmbunătățite au contribuit în mod semnificativ la declinul tuberculozei în țările dezvoltate. Din păcate, această boală continuă să afecteze țările în curs dezvoltare, unde 95% din diagnosticele și decesele cauzate de tuberculoză sunt întâlnite.

Cu toate acestea, eforturile pentru tratare și izolare se fac simțite. Rata de deces la nivel mondial a scăzut cu 45% între 1990 și 2012. Chiar și în aceste condiții, a apărut o tuberculoză rezistentă la foarte multe medicamente ce începe să se răspândească.

• Rabia

rabia
rabia, foto: blog.vetswithoutborders.ca

În cazul unei mușcături de câine, pisică, liliac sau a altui animal nervos, trebuie să se ajungă la un spital în cel mai scurt timp posibil. Chiar dacă nu sunteți siguri că e vorba de rabie, această boală nu este una care să permită asumarea riscului.

Odată ce simptomele apar, rabia se transformă într-o boală dureroasă care atacă în mod fatal sistemul nervos central, cauzând confuzie, delir și o inevitabilă moarte.

Cu toate acestea, rabia este tratabilă atât timp cât simptomele nu sunt apărute. Cei mai mulți oameni își dau seama că au fost mușcați de un animal, fapt ce face ca riscul să poată fi evaluat destul de ușor. Tratamentele și vaccinurile disponibile pot opri simptomele înainte ca acestea să apară.

• Variola

variola
variola, foto: paukrus.blogspot.com

Una dintre cele mai vechi boli din lume, variola a ucis 300 de milioane de oameni numai în secolul al XX-lea. Această boală contagioasă se răspândește prin contactul cu o persoană infectată. Simptomele includ febra, durerile de cap și durerile severe de spate, urmate fiind de apariția pustulelor roșii pe tot corpul, care lasă cicatrici.

Citește și:  Un tablou prea puţin cunoscut: Caii lui Neptun de Walter Crane

Variola a fost prima boală pentru care vaccinarea a devenit disponibilă. Doctorul britanic Edward Jenner auzise că lăptăresele care contractaseră o boală asemănătoare de la vaci nu dezvoltaseră niciodată variolă.

În 1796, el a testat teoria prin injectarea unui băiat cu puroi din pustulele vacilor și a remarcat că acesta era acum imun la variolă. Descoperirea sa a fost una enormă pentru omenire și a deschis calea pentru știința vaccinării.

În 1959, Organizația Mondială a Sănătății a decis eradicarea bolii prin izolarea celor infectați și vaccinarea tuturor din zona în care boala fusese detectată. În 1980, organizația a declarat victoria, variola dispărând.

• Malaria

malaria
malaria, foto: mrbarlow.files.wordpress.com

Țânțarii sunt cei responsabili de transmiterea parazitului Plasmodium ce cauzează malaria. Boala se caracterizează prin frisoane, transpirație și febră, printre altele. Deși a fost eradicată în mare măsură în Europa, America de Nord și Caraibe, malaria este încă un motiv serios de îngrijorare în țările tropicale și subtropicale, în mod special în Africa și Asia.

Inițiativele din domeniul sănătății publice au făcut ca malaria să fie atât prevenibilă cât și tratabilă, atât timp cât tratamentul este făcut corect și repede. Începând cu anul 2000, testele rapide de diagnosticare urmate de tratamentul cu antibiotice au salvat cel puțin 3 milioane de vieți.

Între anii 2000 și 2013, conform Organizației Mondiale a Sănătății, decesele la nivel mondial cauzate de malarie au scăzut cu 42 la sută. La fel ca și cazul celor mai multe boli de acest tip, prevenirea este încurajată.

• Pneumonia

tuse
tuse, foto: blog.philharmonie.lu

Pneumonia este o boală vicleană, ea lovind în mijlocul altor boli cum ar fi bronșita sau gripa. Dar este mult mai puțin periculoasă decât era înainte. La începutul anilor 1900, pneumonia alături de gripă era cea mai comună cauză de deces.

Cauzată de ciuperci, bacterii, viruși sau alți germeni mici, pneumonia apare atunci când germenii ajung și infectează unul sau ambii plămâni. Chiar dacă este în general tratabilă, pneumonia este uneori greu ținută sub control și poate provoca dificultăți de respirație, abces pulmonar și alte complicații.

Bacteriile pot invada și fluxul sanguin, care la rândul său poate duce la insuficiență organică. Experții recomandă grupurilor cu risc ridicat, în special persoanele de peste 65 de ani, să fie vaccinate pentru a preveni îmbolnăvirea sau confruntarea cu complicații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.