Florenţa, leagănul Renaşterii italiene şi capitala artelor, este una dintre cele mai populare destinaţii europene, apreciată pentru viaţa culturală bogată, dar şi pentru romantismul care pluteşte peste tot în aer. În cazul în care te numeri printre pasionaţii de artă, iată câteva dintre cele mai atractive muzee ale Florenţei, pe care nu trebuie să le ratezi sub nicio formă dacă ajungi în vacanţă în acest oraş:

Galeria Uffizi

Galeria Uffizi

Datorită capodoperelor pe care le expune, Galeria Uffizi ocupă un loc fruntaş în topul muzeelor celebre din lumea întreagă. În sălile sale pot fi admirate lucrări valoroase ale unor maeştri italieni renascentişti, alături de cele ale altor artişti remarcabili din toate timpurile, printre care Fra Angelico, Sandro Botticelli, Caravaggio, Antonio da Correggio, Giotto, Filippo Lippi, Leonardo da Vinci, Andrea Mantegna, Michelangelo, Piero della Francesca, Simone Martini sau Raffaello.

Muzeul se află într-o clădire impunătoare, ridicată în perioada 1560 – 1580. Construcţia a fost demarată de către arhitectul Giorgio Vasari, la iniţiativa lui Cosimo I de Medici, scopul acesteia fiind de a găzdui birourile administrative ale magistraţilor florentini. După Vasari, lucrările au fost continuate de Alfonso Parigi şi Bernardo Buontalenti. Uffizi a reprezentat şi un loc de întâlnire pentru artişti, care se adunau în acest spaţiu pentru a lucra, dar şi pentru relaxare.

În timp, mai multe zone din palat au fost amenajate ca săli de expoziţie pentru colecţia imensă de picturi şi sculpturi a familiei de Medici. Galeria putea fi vizitată la cerere încă din secolul al XVI-lea, însă muzeul şi-a deschis porţile pentru public, în mod oficial, în anul 1765. Din cauza numărului foarte mare de exponate, o parte dintre lucrări au fost transferate la alte muzee, printre care Bargello.

Din interiorul Galeriei Uffizi se poate ajunge în Coridorul Vasari, un culoar suspendat, realizat în anul 1565, care leagă Palazzo Vecchio şi Palazzo Pitti. De-a lungul său sunt expuse tablouri din secolul al XVII-lea şi o colecţie impresionantă de portrete.

Program: Muzeul este deschis de marţi până duminică, între orele 8:15 – 18:50. Este închis în zilele de luni, pe 1 ianuarie, 1 mai şi 25 decembrie.

Adresă: Piazzale degli Uffizi, nr. 6

Bilete: Preţul unui bilet este de 6,50 euro, însă acesta poate varia în funcţie de anumite expoziţii din cadrul muzeului.

Muzeele Palatului Pitti

palatul pitti
dailyventure.com

Palatul Pitti, vechea reşedinţă a marilor duci din Toscana şi, mai târziu, a regilor Italiei, găzduieşte în prezent un complex de muzee fascinante, care permit o incursiune în istoria culturală italiană: Galeria Palatina, Galeria de Artă Modernă, Muzeul Argintului, Galeria Costumelor, Muzeul Porţelanului, Grădina Boboli.

Galeria Palatina

Galeria Palatina

Creată în perioada dintre finalul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, Galeria Palatina a servit în trecut drept reşedinţă pentru personaje istorice renumite, printre care familia de Medici, familia Lorena şi chiar regele Italiei. Aflată în partea stângă a Palatului Pitti, Galeria Palatina cuprinde opere de artă provenite în principal din colecţia familiei de Medici. Caravaggio, Raffaello, Rubens, Tiziano, Pietro da Cortona sunt doar câţiva dintre artiştii ale căror lucrări pot fi admirate de turişti în cadrul celor 28 de camere ale galeriei, decorate cu fresce şi stucaturi superbe. Majoritatea capodoperelor datează din secolele XVI – XVII.

Este de remarcat faptul că tablourile sunt expuse după criterii pur şi simplu decorative, acoperind toată suprafaţa pereţilor în grupuri simetrice, spre deosebire de organizarea din alte muzee, unde sunt asociate în funcţie de perioadă sau stil. Pe lângă tablouri, sălile galeriei sunt împodobite cu sculpturi şi piese valoroase de mobilier.

Galeria de Artă Modernă

Situată la al doilea etaj al Palatului Pitti, Galeria expune picturi şi sculpturi, majoritatea italiene, datând de la finalul secolului al XVIII-lea până în perioada primului război mondial. Camerele somptuoase găzduiesc opere de factură neoclasicistă şi romantică, lucrări aparţinând şcolilor italiene de artă din a doua parte a secolului al XIX-lea şi ale mişcărilor artistice de la început de secol XX.

Galeria Costumelor

Foto: culturaitalia.it
Foto: culturaitalia.it

Galeria Costumelor cuprinde aproximativ 6000 de exponate, printre care îmbrăcăminte antică şi modernă, accesorii şi costume de teatru. Este considerat singurul muzeu complet de istorie a modei din Italia şi unul dintre cele mai importante la nivel internaţional. Galeria Costumelor reprezintă un muzeu extrem de dinamic, deoarece îşi măreşte constant patrimoniul, colecţiile sale fiind înnoite la fiecare 2-3 ani, prin donaţii particulare şi achiziţii ale statului.

Muzeul Argintului

Situat la parterul şi mezaninul Palatului Pitti, Muzeul Argintului ocupă apartamentul de vară al familiei Medici, decorat în anul 1635 la iniţiativa marelui duce Ferdinand al II-lea, cu ocazia căsătoriei sale cu Vittoria della Rovere. Muzeul cuprinde o colecţie vastă de bijuterii datând din secolele XVII – XX, produse de către prestigioase manufacturi italiene şi europene, iar recent a fost inugurată şi a secţiune dedicată bijuteriilor contemporane.

Piesele care dau numele muzeului provin din aşa-numitul “Tezaur de Salzburg”, adus la Florenţa de către Ferdinand al III-lea de Lorena în anul 1815. Alte expoziţii includ porţelanuri chinezeşti şi japoneze, precum şi o colecţie de portrete în miniatură, din secolele XVI – XX.

Muzeul Porţelanului

Sălile din Muzeul Porţelanului reunesc porţelanuri valoroase din Europa, achiziţionate de către Pietro Leopoldo şi Ferdinand al III-lea, colecţia fiind îmbogăţită în anul 1860 printr-o tranşă de obiecte provenite din Italia, mai exact de la Parma, Piacenza şi Sala Baganza.

Grădina Boboli

Foto: 055firenze.it
Foto: 055firenze.it

În spatele Paltului Pitti se întinde Grădina Boboli, amenjată în secolul al XVI-lea de către familia Medici. Suprafaţa plină de verdeaţă este împărţită în mai multe sectoare, reprezentând un adevărat muzeu în aer liber, decorat cu statui, grote şi fântâni şi străbătut de alei pitoreşti.

Program: Programul de vizitare variază în funcţie de muzeu.

Adresă: Piazza Pitti, nr. 1

Bilete (preţuri cumulate): Fiecare muzeu din cadrul Palatului Pitti poate fi vizitat separat sau cumpărând un bilet pentru mai multe obiective.

  • Galeria Palatina şi Galeria de Artă Modernă: 8,50 euro
  • Muzeul Argintului, Muzeul Porţelanului, Grădina Boboli, Galeria Costumelor, Grădina Bardini: 7 euro
  • Întreg complexul muzeal al Palatului Pitti: 11,50 euro (valabilitate 3 zile)

Muzeul Naţional Bargello

bargello 2

Edificiul în care se află Muzeul Naţional Bargello datează din secolul al XIII-lea şi a servit drept sediu al şefului militar al oraşului (Capitano del Popolo) şi mai târziu pentru podestà (o funcţie de conducere în Italia Evului Mediu). Ulterior, în secolul al XVI-lea, clădirea a devenit reşedinţă pentru bargello, termen ce desemna şeful poliţiei oraşului, de la care îi provine şi numele. În secolul al XVIII-lea, construcţia a fost utilizată pe post de închisoare şi de-abia de la jumătatea secolului al XIX-lea s-a transformat în muzeu naţional, expunând cea mai mare colecţie italiană de sculpturi gotice şi renascentiste (secolele XIV – XVII).

Muzeul Bargello găzduieşte o serie de capodopere aparţinând lui Michelangelo, printre care Bacchus, Pitti Tondo, Brutus şi David-Apollo. Din patrimoniul muzeului fac parte şi lucrări semnate Donatello, Luca della Robbia, Andrea Verrocchio, Baccio Bandinelli, Bartolomeo Ammannati sau Benvenuto Cellini. De asemenea, vizitatorii au ocazia de a admira colecţii de ceramică, textile, tapiserie, mobilier, medalii, armuri şi monede vechi. Una dintre cele mai importante sculpturi din muzeu este portretul Costanzei Buonarelli, de Gian Lorenzo Bernini.

Bargello museum

Program: Muzeul este deschis zilnic, de luni până duminică, între orele 8:15 – 13:50. Este închis în prima, a treia şi a cincea duminică din fiecare lună, a doua şi a patra zi de luni din fieare lună, pe 1 ianuarie, 1 mai şi 25 decembrie.

Adresă: Via del Proconsolo, nr. 4

Bilete: Preţul unui bilet este de 4 euro, însă acesta poate varia în funcţie de anumite expoziţii din cadrul muzeului.

Galleria dell’Accademia

Galleria dell'Accademia

Cea mai faimoasă operă de artă găzduită de Galeria Academiei de Artă din Florenţa este David, de Michelangelo Buonarroti, sculptura fiind adusă aici în anul 1873 din Piazza della Signoria, unde în prezent se află o copie. În cadrul galeriei sunt expuse şi alte lucrări ale marelui artist, cum ar fi Prizonierii, o serie de patru statui neterminate, sau Sf. Matei, sculptură de asemenea nefinalizată.

Alte lucrări ce pot fi văzute în cadrul Galeriei Academiei sunt o serie de picturi florentine datând din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, aparţinând unor artişti ca Paolo Uccello, Domenico Ghirlandaio, Sandro Botticelli sau Andrea del Sarto. Dintre colecţiile galeriei se remarcă şi seriile de lucrări din ghips Lorenzo Bartolini şi Luigi Pampaloni, doi sculptori florentini din secolul al XIX-lea. De asemenea, poate fi admirată o amplă colecţie de icoane ruseşti.

În ultimii ani, în cadrul galeriei a fost amenajat Departamentul de Instrumente Muzicale, care cuprinde mai multe instrumente muzicale din colecţiile familiilor de Medici şi Lorena.

Program: Muzeul este deschis de marţi până duminică, între orele 8:15 – 18:50. Este închis în zilele de luni, pe 1 ianuarie, 1 mai şi 25 decembrie.

Adresă: Via Ricasoli, nr. 60

Bilete: Preţul unui bilet este de 6,50 euro, însă acesta poate varia în funcţie de anumite expoziţii din cadrul muzeului. Acelaşi bilet permite şi accesul la Departamentul de Instrumente Muzicale.

Capelele Medici

Capelele Medici

Capelele Medici au fost concepute ca loc de înmormântare pentru membrii renumitei familii florentine, în cadrul bazilicii San Lorenzo, pe care aceştia o considerau biserica lor personală.

Muzeul a fost deschis în anul 1869 şi este organizat în două spaţii principale: Sagrestia Nuova (Sacristia Nouă) şi Cappella dei Principi (Capela Principilor). Sagrestia Nuova a fost proiectată şi concepută din punct de vedere sculptural de către Michelangelo Buonarroti. Lucrările au început în anul 1519, fiind finalizate de către Giorgio Vasari în 1546, deoarece Michelangelo plecase în 1534 la Roma. Sacristia Nouă a fost realizată la iniţiativa papei Leon al X-lea şi a cardinalului Giulio de Medici (viitorul papă Clement al VII-lea), Michelangelo inspirându-se din schiţa Sacristiei Vechi a lui Filippo Brunelleschi.

Spaţiul a fost împărţit în forme complexe, cu arcuri trimfale care se deschid pe abside. În pereţii laterali sunt încorporate mormintele lui Giuliano, duce de Nemours şi Lorenzo, duce de Urbino, fiecare împodobite cu câte trei statui sculptate de Michelangelo, ce reprezintă alegorii ale timpului şi portretele ducilor. Artistul a ales Ziua şi Noaptea pentru mormântul lui Giuliano şi Aurora şi Amurgul, pentru cel al lui Lorenzo. Amplasat în partea stângă a altarului, mormântul lui Giuliano reflectă personalitatea contemplativă a acestuia, în timp ce Lorenzo este simbolul vieţii active.

O sută de ani mai târziu a fost realizată şi Cappella dei Principi, un spaţiu impunător, decorat cu marmură şi pietre preţioase, a cărei criptă adăposteşte rămăşiţele marilor duci din familia Medici. În interiorul Capelelor Medici se află şi o serie de obiecte ce constituie tezaurul bazilicii San Lorenzo.

Program: Muzeul este deschis zilnic, între orele 8:15 – 13:50. Este închis în a doua şi a patra duminică din lună, în prima, a treia şi a cincea zi de luni din lună, precum şi pe 1 ianuarie, 1 mai şi 25 decembrie.

Adresă: Piazza Madonna degli Aldobrandini, nr. 6

Bilete: Preţul unui bilet este de 6 euro, însă acesta poate varia în funcţie de anumite expoziţii sau evenimente.

Muzeul Palazzo Vecchio

Muzeul Palazzo Vecchio
percep.ro

Situat în Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio (Palatul Vechi) se remarcă printr-o structură arhitecturală masivă, specifică secolului al XIV-lea, având aspectul similar unui castel. Iniţial, Muzeul Palazzo Vecchio era cunoscut ca Palazzo dei Priori, iar din secolul al XV-lea a primit denumirea de Palazzo della Signoria, termen ce provenea de la numele organizaţiei administrative principale a republicii florentine. Înfăţişarea actuală a clădirii se datorează unor ample lucrări de restaurare şi modificare realizate în secolul al XVI-lea, cu scopul de a-l transforma în palat ducal, conform dorinţei lui Cosimo I de Medici.

Muzeul poartă numele palatului, iar sălile din cadrul acestuia pot fi admirate opere aparţinând lui Michelangelo, Donatello, Verrocchio etc. Vizita începe din Cortile di Michelozzo, curtea ornamentată cu fresce şi stucaturi impresionante, din care se accede în Salone dei Cinquecento, o cameră plină de tablouri ce redau atmosfera din vremea lui Cosimo de Medici. La al doilea etaj pot fi vizitate o serie de camere de locuit, decorate şi mobilate în stilul epocii, precum şi Capela Eleonora, una dintre capodoperele artistului Angiolo Bronzino.

Următoarele încăperi, respectiv Camera de Judecată şi Camera Crinilor, etalează tipuri de elemente decorative asemănătoare celor care împodobeau pereţii palatului în primii ani după construcţia sa. Sala Hărţilor prezintă, prin intermediul mai multor tablouri şi schiţe, cunoştinţele geografice ale secolului al XVI-lea. Mezaninul găzduieşte Donaţia Loeser, o colecţie de mobilier şi opere de artă oferite muzeului de către colecţionarul american Charles Alexander Loeser.

Program: Muzeul este deschis zilnic, de luni până duminică, între orele 9:00 – 19:00, iar joia în intervalul 9:00 – 14:00. Este închis pe 1 ianuarie, de Paşte şi pe 25 decembrie.

Adresă: Piazza della Signoria

Bilete: Preţul unui bilet este de 10 euro, însă acesta poate varia în funcţie de anumite expoziţii din cadrul muzeului. Accesul în turn costă 6,50 euro.

Muzeul Gucci

muzeul gucci
villeinitalia.com

La Florenţa, pasionaţii de fashion au ocazia să descopere lumea modei într-un loc special, şi anume Muzeul Gucci, ce prezintă evoluţia companiei florentine. Situat în centrul oraşului, în Palazzo di Mercanzia, o clădire datând din secolul al XIV-lea, Muzeul Gucci şi-a deschis porţile în 2011, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la naşterea acestui brand la Florenţa, devenit în timp un simbol al luxului, stilului şi calităţii la nivel mondial.

Muzeul ocupă trei etaje şi o suprafaţă de circa 1715 metri pătraţi, fiind proiectat de către Frida Giannini, Creative Director al companiei. De-a lungul mai multor camere tematice sunt expuse accesorii Gucci care au stabilit trenduri şi au marcat istoria modei. Sala Călătoriilor include o expoziţie de bagaje, valize, accesorii şi alte articole create pentru deplasări internaţionale. Sala Genţilor oferă o privire de ansamblu asupra modelelor celebre ale mărcii Gucci, devenite în prezent adevărate obiecte de cult.

“Logomania” este spaţiul dedicat evoluţiei monogramei companiei, în timp ce Sala Evening se remarcă printr-o colecţie de rochii purtate de actriţe renumite, cum ar fi cea în care Hilary Swank a primit Premiul Oscar în 2011. În cadrul Contemporary Art Space, alături de expoziţia permanentă Gucci, se află şi o serie de instalaţii de artă contemporană, selecţionate în colaborare cu colecţia Francois Pinault. În interiorul muzeului se găsesc o cafenea-restaurant şi o librărie, cu numeroase publicaţii dedicate iubitorilor de artă, modă şi fotografie.

Program: Muzeul este deschis zilnic, de luni până duminică, între orele 10:00 – 20:00. Este închis pe 1 ianuarie, 15 august şi 25 decembrie.

Adresă: Palazzo di Mercanzia, Piazza della Signoria, nr. 10

Bilete: Preţul unui bilet este de 6 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.