Templul Shore de la Mahabalipuram (cunoscut înainte drept Mamallapuram), construit în timpul domniei regelui Pallava Rajasimha este cel mai vechi templu important din sudul Indiei. El este un complex de 3 temple, unul mare și două mai mici. Cele trei sanctuare sunt dedicate lui Vishnu și Shiva.

După cum sugerează și numele, Templul Shore are vedere asupra golfului Bengal. Locația sa, atât de aproape de mare, a dus la eroziunea considerabilă a structurii templului.

Inițial templul a fost identificat ca făcând parte din cele 7 pagode de la Mahabalipuram. O legendă veche hindusă explică originea acestor pagode în termeni mitici. Legenda spune că prințul Hiranyakasipu refuza să se închine zeului Vishnu. Fiul prințului, Prahlada, era devotat zeului și critica foarte aspru lipsa de credință a tatălui. Ca urmare, prințul l-a alungat pe fiul său de acasă, dar în cele din urmă a cedat și l-a primit înapoi. Odată întors, cei doi au început să discute despre Vishnu. Atunci când Prahlada a afirmat că Vishnu este prezent peste tot, tatăl său a lovit un pilon pentru a-i demostra că nu este așa. Atunci din pilon a ieșit Vishnu, sub forma unui om cu cap de leu și l-a ucis pe Hiranyakasipu. Ca urmare, Prahlada a devenit prinț, iar fiul său a fost cel care a fondat Mahabalipuram.

Unele mituri mai menționează că zeii erau atât de geloși pe eleganța arhitecturală a monumentelor, încât au provocat mai multe inundații care au scufundat cele mai multe părți ale orașului, cu excepția câtorva structuri care se văd și acum.

Acest templu este o mărturie permanentă a patrimoniului regal al Indiei. La templu se poate ajunge ușor prin luarea unui autobuz sau a unui taxi de oriunde din Tamil Nadu. Cel mai apropiat aeroport este situat în Chennai, care se află la o distanță de aproximativ 60 de kilometri de Mahabalipuram.

Construit în secolul al VII-lea, Templul Shore este o descriere a stilului regal al dinastiei Pallava. Templul a fost construit în timpul domniei lui Rajasimha, atunci când arta Pallava este la apogeu.

Distrus de vânt și apă, templul a asistat la evenimentele istorice care au marcat India. Această construcție a fost recunoscută și înregistrată printre siturile Patrimoniului Mondial UNESCO în 1984.

Templul Shore cuprinde 3 altare, iar cele mai proeminente sunt dedicate zeilor Shiva și Vishnu. În garbhagriha (sfânta sfintelor), o imagine a lui Shivalinga învăluie întreg lăcașul. Pe partea din spate se găsesc două altare poziționate față în față. Aici, un altar îi este dedicat lui Ksatriyasimnesvara, iar celălalt lui Vishnu. În altar, Vishnu este portretizat întins pe seshanag, acesta fiind simbol al conștiinței în hinduism.

Citește și:  Madagascar : Țări de vizitat

Peretele exterior al altarului dedicat lui Vishnu și partea interioară a peretelui de delimitare sunt sculptate în mod elaborat. Imaginile de pe panourile sculptate descriu scene de zi cu zi. Cu toate acestea, sculpturile sunt incredibil de realiste și artistice.

Pereții exteriori ai templului sunt separați de către pereți formând astfel niște golfuri unde partea inferioară este imprimată cu sculpturi ale unor lei. Departamentul de arheologie indian a excavat alte figuri de pe acest sit.

Templul Shore nu mai este un templu viu. Structura templului determină oamenii care îl vizitează să contempleze și poate că a fost ridicat doar ca o simplă operă de artă. Cei din dinastia Pallava erau cunoscuți ca fiind încurajatori ai artelor și dornici de a crea propria lor arta a templelor.

În prezent, templul este scena unde se desfășoară în fiecare an, între ianuarie și februarie, Festivalul de Dans Mahabalipuram. Festivalul a fost organizat pentru a promova dansul tradițional, precum și turismul din acea zonă.

Templul Shore este recunoscut și ca fiind prima structură de piatră realizată de către dinastia Pallava. Înainte de aceștia, monumentele obișnuiau să fie sculptate în roci și în pietre. Spre deosebire de alte monumente din zonă, Templul Shore este un templu de piatră de cinci etaje. În sudul Indiei, acesta este unul dintre cele mai vechi și mai importante temple structurale. Turnul este decorat cu sculpturi extensive. În ultimii ani, un zid de piatră a fost construit pentru a proteja sanctuarul de continua eroziune marină.

Conform unor inscripții găsite pe cel mai mic templu al lui Shiva, numele celor trei temple ale complexului sunt Kshatriyasimha Pallaveshvara-griham, Rajasimha Pallaveshvara-griham și Pllikondaruliya-devar.

Ridicat pe o plintă de aproximativ 15 metri, structura piramidală se înalță aproximativ 18 metri. Prezentând o arhitectură tipic dravidiană, Templul Shore este o combinație deosebită de istorie și splendoare naturală. Templul a fost conceput pentru a putea capta primele raze de soare și pentru a lumina apa după apus.

În timpul tsunamiului din 2004, templul și grădinile ce îl înconjoară au fost lovite de ape, dar nu au fost grav avariate. Distrugeri mai mari au avut loc la altarul pentru sacrificiu (bali peetam) care se află în fața templului, la unele trepte și la un mic altar de la subsolul templului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.