Situat in Districtul de Nord din Israel, Acra este unul dintre cele mai vechi orase-port din lume. Acesta se afla pe coasta Marii Mediterane, la 23 de kilometri de Haifa, in nord-estul golfului Akko. Orasul dateaza din Epoca De Bronz si vreme de multe generatii a fost considerat un centru comercial important de pe coasta nordica a Israelului. In prezent, orasul se desfasoara pe o suprafata de 13.53 kilometri patrati si conform recensamantului din anul 2010 are o populatie de 46.617 de locuitori si o densitate de 3,445,4 locuitori pe kilomotru patrat. Mai mult de atat, 5000 dintre locuitorii orasului sunt arabi, iar 80 % provin din diverse colturi ale Israelului.

Cunoscut si ca Akka, Antiochia tis Ptolemaidos (in epoca elenistca), Saint-Jean d`Acre (in epoca cruciata), Acra a cunoscut, de-a lungul timpului, perioade de inflorire si decadere si a fost cucerit de nenumarate ori. Totodata, Acra a atins apogeul in secolul al XIII-lea, cand a servit drept capitala a Regatului Cruciat al Ierusalimului.

Peisaj Acra

In prezent, orasul Acra imbina influenta otomana din secolele XVIII si XIX cu elemente urbane precum: fortarete, moschei, bai si hanuri. Totodata, structurile din partea veche a orasului, ce dateaza din perioada 1104 – 1291, amintesc de perioada Regatului Cruciat. Cea mai importanta structura ce apartine acestei perioade este locul de intalnire al templierilor din Suveranul Ordin Militar si Ospitalier al Sfantului Ioan din Ierusalim.

Citește și:  Bethlehem și Ierusalim, o călătorie spirituală pe tărâmul profeților (partea întâi)

Numele Acra este atestat documentar pentru prima data in secolul al XVI-lea I.Hr., cand pe o lista a tributarilor lui Tutmes al III-lea aparea si numele de Aak. In perioada aceea, Acra era situat pe colina cunoscuta drept Tel Akko, iar acest lucru este consemnat in tablitele cu Scrisorile de la Tell al Amarna si in inscriptiile gasite in orasul Ugarit.

Acra Israel

De-a lungul timpului, Acra a trecut prin diverse perioade politice. Acestea sunt: Perioada Feniciana, Egipteana si Ebraica, Perioada Elenistica (Ptolemeica, Seleucida si regatul evreiesc al Hasmoneilor), Perioada dominatiei Romane (63 I.Hr – 396 D.Hr), Perioada Bizantina (395-636), Domnia Califilor Arabi (636-1104), Dominatia Cruciata (1104-1187 si 1191-1291), Stapanirea Otomana (1517- 1840), Mandatul Britanic si Perioada conflictului Arabo-israelian (1948).

In anul 2001, Orasul-Port Acra a fost introdus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Acesta a fost incadrat conform criteriilor de evaluare II, III si IV.

Acra fortress

Acra este, fara doar si poate, un oras exceptional, atat din punct de vedere al vestigiilor, cat si din punct de vedere al culturii locale. Vestigiile lasate de Cruciati confera un aer antic orasului si o istorie aparte, iar conflictele ulterioare acestei perioade au condus catre o cultura spirituala cu o insemnatate cruciala pentru locuitorii orasului.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.