Unul dintre cei mai cunoscuti si studiati economisti este Adam Smith. S-a nascut in Scotia in anul 1723 ( nu i se cunoaste data exacta a nasterii, apare inregistrat pe 5 iunie 1723). A fost influentat in gandire de catre David Hume (1711-1776).

David Hume a fost reprezentantul Iluminismului scotiant.

Adam Smith a fost profesor la una dintre cele mai renumite universitati; Universitatea din Glasgow. A trecut de la economie politica la logica, etica, teologie naturala, jurisprudenta si in final la politica.

Opera fundamentala, care sta la baza doctrinei sale economice, este “ Avutia Natiunilor. Cercetare asupra naturii si cauzelor ei”, publicata in anul 1776.

foto: edocs.ub.uni-frankfurt.de
foto: edocs.ub.uni-frankfurt.de

Smith reuseste prin ceea ce mai tarziu s-a numit “biblia liberalismului clasic” sa critice si sa analizeze problemele economice. Prin studiile sale realizeaza o teorie mult mai solida cu privire la libera concurenta si la politica liber-schimbista. Teoria sa are la baza alte curente economice: mercantilismul si fiziocratismul. Adam Smith a analizat totodata materia, comportamentul uman, dar si diferitele sisteme de organizare ale economiei.

Se concentreaza, dupa cum bine spune si titlul, pe definirea unor concepte precum “avutie a natiunii’ prin analizarea factorilor care duc la realizarea si la sporirea ei

Dupa cum spuneam mai sus, el critica si analizeaza conceptele mercantilistilor si fiziocratilor. Preia de la fiziocrati si chiar intareste ideea liberalismului economic, excluzand faptul ca agricultura ocupa rolul cel mai important intr-un sistem economic.

Aduce in prim plan si fenomenul de diviziune a muncii. Adam Smith considera ca omul tinde sa schimbe unele marfuri cu altele, sa faca troc. In cel mai natural mod posibil, indivizii coopereaza pentru a-si satisface fiecare nevoile. Este modul prin care se ajunge la evolutie si bunastare.

Diviziunea muncii mai presupune si lasarea unui om sa produca aceeasi marfa. Va produce mai mult, fara a fi nevoit sa treaca de la o ocupatie la alta, lucru caree necesita prea mult timp alocat investitiilor si perfectionarilor. Acest lucru presupune si dezavantaje: niciunui individ nu i se va oferi ocazia sa isi exercite creativitatea si inteligenta.

Aici vine Adam Smith cu o propunere care sa inlature tendinta de indobitocire a populatiei: infiintarea unor scoli primare platite in mare parte de stat.

Aceasta doctrina are o si regula. Scotianul admite ca X nu poate sa se dedice producerii unui singur bun care intrece propria lui consumatie cand el are nevoie de bunurile altora. In aceasta situatie doar comertul cu alte tari poate spori avutia.

foto: welcometoscotland.com

Mai pe scurt, diviziunea muncii trebuie sa specializeze lucratorii in vederea producerii unor marfuri destinate vanzarii-cumpararii pe piata. Munca este singurul “izvor al bogatiei” pentru ca la baza valorii oricarui lucru sta munca.

Ajuns in acest punct, Adam trebuie sa isi dea seama cum o marfa schimba pe alta.

Desi este un economist care cunoaste foarte bine diferenta dintre valoarea intrebuintata a marfii si valoarea de schimb nu gaseste inca raspunsul la analiza dublului caracter al muncii.

Mai pe scurt, teoria smithiana consta in ideea ca valoarea unui bun este determinata de costul de productie, iar pretul de piata se invarte in jurul pretului natural. Numai ca oscilatiile depind in functie de raportul cererii cu oferta. Daca cererea este mai mica decat oferta, pretul de piata scade fata de cel natural.

Celebra “mana invizibila” a lui Adam Smith ajuta la armonizarea intereselor particulare cu cele generale. De aici si ideea ca un guvern este mai bun cu cat se implica mai putin in viata economica.

Se stie ca in vremea aceea, Anglia era o putere coloniala, iar Smith pornind de la aceasta situatie analizeaza avantajele/dezavantajele reiesite in urma schimburilor dintre metropole si colonii. Concluzia este ca in cadrul coloniilor, unde exista un sistem de legi, o cultura, o disciplina, progresul se realizeaza mult mai rapid. De asemenea, cei din metropole puteau lua de la colonisti materii prime, lucru care a dus la evolutia productiei de masini.

Adam Smith a fost prieten foarte bun cu inventatorul masinii cu aburi, James Watt. Unul dintre continuatorii ideilor smithiene este Jean Baptiste Say ( 1767-1832 ). In lucrarile sale: “Tratat de economie politica” si “ Curs complet de economie politica practica” incearca sa sistematizeze si sa ordoneze teoriile lui Adam Smith.

foto: theguardian.com
foto: theguardian.com

In concluzie, Adam Smith este un liberalist convins. Se indeparteaza in mod evident de ideile mercantilistilor, mergand pe ideea liber-schimbului. Totodata, economistul scotian se opune protectionismului vamal.

Opera lui a dus la transformarea economiei intr-o stiinta moderna, academica, iar bine cunoscuta metafora a mainii invizibile intareste ideea ca fiecare persoana influenteaza in mod indirect economia.

Orice agent economic urmarindu-si propriul scop il va promova si pe cel al societatii, fiind condus de o mana invizibila care nu exista in intentia lui directa.

Adam Smith a mai scris si alte opera, insa numai doua au fost publicate: “Teoria sentimentelor morale” si “Avutia natiunilor. Cercetare asupra naturii si cauzelor ei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.