Africa de Sud este un stat multietnic asezat la extremitatea sudica a continentului Africa. In partea de nord se invecinează cu Namibia, Botswana si Zimbabwe, in partea de est cu Mozambic si Swaziland, iar in interiorul statului se afla Lesotho, o tara complet independenta de Africa de Sud. In partea de sud si sud-est , Africa de Sud detine 2798 kilometri de coasta maritima la Oceanul Atlantic si Oceanul Indian.
Spre deosebire de majoritatea tarilor din intreaga lume, Africa de Sud are nu una, ci trei capitale. Mai exact, ramurile guvernamentale sunt impartite intre cele trei mari orase din Africa de Sud: Pretoria, Cape Town si Bloemfontein. Acest concept dateaza din perioada in care a fost creata Uniunea Africii de Sud, unde au existat opinii contradictorii asupra carui oras sa detina satutul de capitala, astfel ajungandu-se la acest compromis. Liderii care au decis acest lucru s-au concentrat pe ideea ca centralizarea legislativului, administrativului si judiciarului intr-un singur loc ar putea duce la un exces de putere, astfel echilibrand situatia prin impartirea ramurilor in cele trei puteri.
Pretoria , situata in provincia Gauteng , este capitala administrativa si scaunul de presedinte al Cabinetului , ce este o ramura executiva. Pretoria este adesea considerata capitala nationala si a fost capitala de apartheid din Africa de Sud . Acest oras este sediul central pentru multe departamente guvernamentale , precum si pentru ambasadele straine . Cape Town este capitala legislativa , precum si sediul Parlamentului tarii. Parlamentului din Africa de Sud este format din Adunarea Nationala si Consiliul National de provincii . Dupa Johannesbug , Cape Town este al doilea cel mai mare oras ca populatie din Africa de Sud. Bloemfontein serveste drept capitala judiciara ca sediu al Curtii Supreme de Apel.
Africa de Sud este una dintre cele mai diverse tari din punct de vedere geografic de pe continetul african, ce cuprinde atat zone de „highveld” (savana cu pasuni de inalta altitudine) cu campii si fertile ale Transvaal-ului de est, cat si desertul Kalahari si culmile Muntilor Drakensberg. Desi regiunile Africii de Sud au o diversitate ampla si ofera oportunitati de calatorii si aventuri, accentul este pus pe safari-uri. Africa de Sud poseda doua dintre cele mai renumite rezervatii naturale din lume: Parcurile Nationale Kruger si Kalahari. Avand o infrastructura excelenta si o abundenta de cazari de top, Africa de Sud perimte vizitatorilor atat un comfort de lux, cat si calatorii pline de aventuri.
In nord-vest, Parcul National Kalahari Gemsbok este unul dintre cele mai mari rezervatii, ce se extinde pana in nisipurile rosii ale Desertului Kalahari. In nord-vest, platoul de highveld coboara in bazinele raului Limpopo si in „bosveld” (savana cu arbusti spinosi).
Aproximativ toata suprafata sa de 1,2 milioane de km² este situata sub Tropicul Capricornului, cuprinzand trei regiuni principale: un platou central expansiv, un lant muntos ce inconjoara platourile de vest, sud si est si o suprafata ingusta de pamant jos de-a lungul coastei. Desi climatul subtropical al Africii de Sud variaza considerabil de-a lungul regiunilor diverse, temperaturile raman confortabile pe tot parcursul anului.
Populatia Africii de Sud are 48,810,427 de locuitori, dintre care trei sfeturi sunt mulatri (africani), 15% sunt albi (europeni) si 10% sunt un mixt de albi, malaezieni, mulatrii si asiatici (majoritatea indieni). Majoritatea africana este compusa dintr-o multitudine de grupuri etnice, cele mai mari fiind Zulu, Xhosa, Tswana si Babedi. Pana de curand, diviziunile rasiale ale tarii au fost aspru puse in aplicare ca parte a politicii oficiale a guvernului de Apertheid sau de izolare. Cu toate ca guvernul a inceput sa destrame apertheid-ul in 1989 dupa o rezistenta indelungata de proteste si sanctiuni economice internationale, inegalitatea rasiala a ramas pronuntata in Africa de Sud.