Desi astrologia moderna pare sa ignore prezenta celui de-al treisprezecelea semn zodiacal (toata lumea stiind de existenta a douasprezece zodii), acesta este reprezentat de o constelatie foarte veche, cunoscuta de mii de ani, descrisa, de exemplu, in vechile texte babiloniene, in poemele lui Aratos de Soles (poet si astronom grec, din secolul al III-lea i.Hr.) si aparand apoi in lista de constelatii a lui Ptolemeu (in jurul anului 150 d.Hr.), in lucrarea Almageste.

Ophiuchus

Constelatia Serparul (Ophiuchus), corespunzand celui de-al treisprezecelea semn zodiacal, este situata intre constelatia Scorpionului si cea a Sagetatorului. Este formata din 60 de stele vizibile, dintre care cea mai cunoscuta este Steaua Barnard. Aceasta a atras atentia astronomilor si a astrologilor deoarece are cea mai rapida miscare pe bolta cereasca, in fiecare an deplasandu-se, in raport cu stelele « fixe », cu 10,2 arc-secunde. Este, de asemenea, cea mai apropiata de sistemul nostru solar, dupa stelele din Constelatia Centaurului, aflandu-se la aproximativ sase ani lumina de Terra. In prezent, aceasta este traversata de Soare intre 29 noiembrie si 17 decembrie, astfel ca o persoana nascuta in perioada mentionata se afla in zodia Serparului (Ophiuchus).

Se pune intrebarea de ce aceasta constelatie a fost « uitata », doua ipoteze fiind luate in calcul in acest sens: prima – nevoia de a exista un numar par de zodii, corespunzatoare lunilor anului, pentru simplificarea calculelor si a interpretarilor astrologice, iar a doua – axa de rotatie a Pamantului (directia) se modifica in timp si, prin urmare, imaginea constelatiilor isi schimba aspectul.

In mitologie, Constelatia Serparului este simbolizata de Asclepios, zeul medicinei la grecii antici, preluat si de romani, cel care a biruit moartea. Legendele spun ca Asclepios a invatat arta tamaduirii de la Centaurul Chiron si ca, taind, intr-o zi, un sarpe in doua, l-a vindecat apoi cu ajutorul unor ierburi. De altfel, toate sanctuarele dedicate lui Asclepios sunt decorate cu basoreliefuri in care este infatisat avand intotdeuna in apropiere un sarpe. La un moment dat, se pare ca Asclepios a reusit chiar sa gaseasca leac impotriva mortii, ceea ce l-a infuriat pe Hades, Marele Tamaduitor fiind omorat. Mai tarziu, Zeus a inteles binele pe care Asclepios l-a facut omenirii si, in semn de cinstire, l-a asezat printre stele.

Citește și:  Ce stim despre constelatia Auriga?

Unii astrologi, care au inceput sa fie mai atenti la carentele din zodiacul de astazi, dar si la faptul ca inclinarea axei Pamantului s-a schimbat, sustin ca s-ar putea sa existe si un al paisprezecelea semn zodiacal – zodia Balenei – intre Berbec si Pesti.

Ophiuchus1

Oricum, daca s-ar lua in calcul si al treisprezecelea semn zodiacal – Serparul (Ophiuchus), configuratia zodiilor s-ar schimba semnificativ, astfel:

20 ianuaire – 16 februarie – Capricorn
16 februarie – 11 martie – Varsator
11 martie – 18 aprilie – Pesti
18 aprilie – 13 mai _ Berbec
13 mai – 21 iunie – Taur
21 iunie – 20 iulie – Gemeni
20 iulie – 10 august – Rac
10 august – 16 septembrie – Leu
16 septembrie – 30 octombrie – Fecioara
30 octombrie – 23 noiembrie – Balanta
23 noiembrie – 29 noiembrie – Scorpion
29 noiembrie – 17 decembrie – Serparul (Ophiuchus)
17 decembrie – 20 ianuarie – Sagetator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.