Home Călătorii De vizitat în România Alba : De vizitat în România

Alba : De vizitat în România

0

Judetul Alba este unul din cele mai interesante judete ale Transilvaniei si ale tarii, in privinta obiectivelor turistice. Fie ca vorbim despre monumente istorice (Catedrala Incoronarii, construita de arhitectul Victor Gheorghe Stefanescu in anul 1922, Cetatea Sebesului, ridicata incepand cu sfarsitul secolului al XIV-lea) sau monumente ale naturii (complexul carstic Scarisoara – Muntii Bihorului, Defileul Ariesului), judetul Alba nu ii dezamageste pe cei care vor sa il descopere, pas cu pas.

poarta alba iulia

“Vecine” ale judetului Alba sunt judetele Cluj (nord), Valcea (sud), Hunedoara (sud-vest), Arad si Bihor (vest), respectiv Mures si Sibiu (est). Are o suprafata totala de 6.242 km², resedinta de judet fiind municipiul Alba Iulia. Este alcatuit din patru municipii (Alba Iulia, Aiud, Blaj si Sebes), sapte orase si 67 de comune.

In ceea ce priveste formele de relief, judetul este dominat de Muntii Apuseni, aflati in partea de nord si in cea de nord-vest. Prezenta Muntilor Apuseni a facilitat dezvoltarea economica a zonei, structura geologica a lor fiind alcatuita din metale pretioase (aur si argint), dar si din minereuri neferoase (plumb, cupru si zinc). Mai mult, Valea Muresului le-a oferit oamenilor din Alba posibilitatea de a se intretine din agricultura (legume, fructe, cereale), din cresterea animalelor si din viticultura (renumite fiind podgoriile din Podisul Tarnavelor).

Conform descoperirilor arheologice, judetul Alba este locuit inca din perioada neolitica, mai exact din perioada “Cultura Petresti”. Zona a fost ocupata si de romani, care au profitat de prezenta zacamintelor miniere, tot ei fiind cei care au intemeiat asezari ca Apulum (Alba Iulia), Brucla (Aiud), Ampelum (Zlatna) sau Albumus Maior (Rosia Montana). De altfel, numele judetului provine din latina: este un derivat al cuvantului “albus”, care se traduce prin “alb”.

Istoria judetului Alba a continuat si dupa ce s-au retras romanii, in anul 271. Au urmat voievodatele, aici fiind stabilit Voievodatul de la Balgrad. In anul 1000, regele maghiar Stefan I a intemeiat un stat maghiar, cu capitala la Alba Iulia de astazi, pe atunci numita Gyulafehervar, adica Cetatea Alba a lui Gyula. Resedinta de judet a jucat un rol important, de-a lungul vremii, pentru istoria regiunii. Anul 1599 consemneaza intrarea lui Mihai Viteazul in oras, iar 1784 este anul in care Horia si Closca, doi dintre liderii rascoalei taranesti, au fost omorati. Insa poate cel mai important eveniment petrecut in Alba Iulia a fost Marea Adunare Nationala din anul 1918, cand s-a luat decizia unirii Transilvaniei cu Romania.

Judetul Alba a jucat un rol important si pentru cultura romaneasca: in anul 1597 a fost infiintata prima tipografie domneasca ortodoxa din spatiul romanesc, prima carte tiparita fiind “Noul Testament de la Balgrad”. Mai tarziu, in anul 1699, in judetul Alba a fost tiparit primul Abecedar romanesc. Nu in ultimul rand, in acest judet s-au nascut doi dintre cei mai importanti scriitori ai literaturii romanesti: Lucian Blaga si Ion Agarbiceanu.

 

Judetul Alba are multe de oferit in ceea ce priveste obiectivele turistice, calatorii avand multe de vizitat si de vazut. Printre ele amintim Cetatea Alba Carolina (proiectata de arhitectul Giovando Morando Visconti si construita in perioada 1715 – 1738), Cetatea Sebesului, Cetatea Aiudului (una din cele mai vechi cetati ale Transilvaniei, care dateaza din secolele XIII – XVI), soseaua Transalpina (cea mai inalta sosea din Romania, altitudinea maxima fiind de 2145 m, in Pasul Urdele), Castelul Bethlen – Haller din Cetatea de Balta (simbol al arhitecturii medievale, construit de cancelarul Bethlen Miklos in jurul anului 1560), Cheile Rametului, Ghetarul de la Scarisoara (cel mai mare ghetar subteran din tara) si multe altele.

evenimenteoradea.ro

Traditiile si obiceiurile populare sunt bine reprezentate in acest judet, turistii putand participa, printre altele, la Targul de fete de pe Muntele Gaina, organizat pentru prima data in urma cu mai bine de doua secole. Targul are loc la o altitudine de 1400 de metri, in trecut fiind un bun prilej pentru ca locuitorii vailor judetului Alba sa se intalneasca si sa faca schimb de produse, iar fetele sa isi gaseasca ursitii.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version