Cu toţii ştim cine a a fost Albert Einstein. El a fost unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă din lume şi a creat teoria relativităţii. S-a născut în Germania, însă s-a mutat în Statele Unite unde a şi murit în 1955. Cu toate acestea, de-a lungul timpului au ieşit la iveală multe lucruri interesante legate de acesta şi de viaţa sa.

  • I-a fost oferită preşedenţia Israelului

Albert Einstein1

La puţin timp după moartea primului preşedinte al Israelului, în noiembrie 1952, Albert Einstein a fost întrebat dacă ar dori să accepte poziţia de cel de-al doilea preşedinte al ţării. La vremea respectivă, Einstein avea 73 de ani şi nu se simţea în stare să accepte oferta. În scrisoarea oficială de refuz, acesta afirma că îi lipsesc aptitudinea de conducere şi experienţa necesară pentru a lucra cu oamenii şi nu în ultimul rând că deja este prea bătrân.

  • A avut o fiică nelegitimă

În 1901, înainte ca Albert şi Mileva să se căsătorească, cei doi au plecat într-o vacanţă în Italia. La întoarcerea din Italia, Mileva a aflat că este însărcinată. Cu toate că în acea perioadă copiii nelegitimi erau un lucru obişnuit, nu erau acceptaţi de societate. Din moment ce Einstein nu avea banii necesari să se căsătorească cu Mileva şi nici capacitatea de a întreţine un copil, aceasta se întoarce la familia ei şi naşte o fetiţă pe care o numesc Lieserl.

Chiar dacă se ştie că acesta a avut o fată, nu se ştie ce s-a întâmplat cu ea. Există doar câteva referinţe la adresa ei în câteva scrisori, ultima fiind din 1903. Există mai multe teorii despre ce s-a întâmplat cu ea, se crede că ar fi murit în copilărie de scarlatină sau se speculează că aceasta ar fi supravieţuit bolii, însă ar fi fost dată spre adopţie. Atât de secretă a fost păstrată existenţa ei, încât oamenii de ştiinţă au aflat abia în ultimii ani despre ea.

  • A creat o listă cu reguli pentru prima sa soţie

Albert cerea multe din partea Milevei. După succesul academic, lumea lui s-a schimbat fiind nevoit să călătorească foarte mult, fapt ce a dus la îndepărtarea de soţia sa. În încercarea de a rezolva o parte din probleme, acesta chiar a creat o listă specială ce conţinea aşteptările sale. Pentru a locui împreună, acesta avea mai multe condiţii.

El îi cerea să aibă grijă de hainele lui, să primească trei mese pe zi, iar dormitorul şi biroul său să fie ţinute curate şi să nu intre nimeni în ele. În plus, îi cerea să se oprească din vorbit dacă el îi spune. Mileva acceptă condiţiile şi în schimb, Albert îi promite că se va purta frumos cu ea, la fel cum s-ar purta cu o femeie străină. Nu în ultimul rând, Einstein încetează orice relaţie de natură intimă. Astfel, nu e de mirare că în cele din urmă relaţia lor se termină.

  • A creat un frigider

La aproximativ 20 de ani după publicarea teoriei relativităţii, Albert Einstein inventează un frigider ce funcţiona pe baza unui gaz obţinut din alcool. Frigiderul nu a intrat în producţie pentru că deja apăruseră noi tehnologii ce îl făceau depăşit. Cu toate acestea, el l-a patentat în 1926. Ideea inventării unui nou tip de frigider i-a venit după ce citise despre cazul unei familii ce murise din cauza otrăvirii cu dioxid de sulf emis de un frigider.

  • Saga creierului său

Albert Einstein11

După moartea sa în 1955, creierul lui a fost luat în timpul autopsiei, fără permisiunea familiei, de patologul spitalului Princeton, Thomas Stoltz Harvey. Acesta a luat creierul şi l-a păstrat într-un borcan. La aflarea veştii, rudele lui Einstein i-au cerut să-l returneze, dar acesta a refuzat. Refuzul său categoric a dus la demiterea sa din cadrul spitalului.

Mulţi ani mai târziu, după ce a primit aprobare pentru studiere din partea lui Hans Einstein (fiul lui Albert), Harvey a început să trimită felii din creier diferitor oameni de ştiinţă pentru studiere.

Unul dintre aceştia a descoperit că în partea responsabilă pentru sintetizarea informaţiei, creierul lui Albert Einstein conţinea mai multe celule decât unul normal. În urma altor analize s-a aflat că creierul său era mult mai dens iar partea asociată cu abilităţile matematice era mult mai mare decât în mod obişnuit.

La începutul anilor 1990 Thomas Harvey şi scriitorul Michael Paterniti pornesc într-o călătorie spre California pentru a o cunoaşte pe nepoata lui Albert. În maşină aveau cu ei borcanul cu creierul omului de ştiinţă.

Saga creierului s-a terminat la începutul lui 1998 când Harvey, atunci ajuns la venerabila vârstă de 85 de ani, l-a trimis patologului şef de la Universitatea Princeton. Mai bine de 40 de ani, acesta a fost plimbat prin toată America în portbagajul unui Buick şi supus unui număr imens de analize medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.