Albertosaurusul este un dinozaur carnivor din familia Tyrannosauridae, considerat unul dintre cei mai periculoși prădători din era Cretacicului superior.

Cum a fost descoperit Albertosaurusul?

Albertosaurusul era un dinozaur carnivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 73-70 milioane de ani in urma, pe teritoriul unde azi se afla America de Nord. El a fost descoperit in anul 1884 in Alberta si descris de paleontologul canadian Joseph Burr Tyrrell, care i-a dat si denumirea stiintifica de Albertosaurus sarcophagus.

Mai tarziu, in anul 1910, sunt descoperite ramasitele fosile ale unui grup mare de dinozauri Albertosaurus tot in provincia Alberta din Canada. Alte fosile au fost gasite in statele Wyoming, New Mexico si Montana din SUA. In urma acestor descoperiri s-a ajuns la concluzia ca au existat mai multe specii si anume: Albertosaurus libratus, Albertosaurus sarcophagus, Albertosaurus incrassatus. Dinozaurul Albertosaurus se pare ca ar fi avut lungimea de 9 m, inaltimea de 3,7 m si cantarea 2 tone, dupa estimarile cercetatorilor.

Caracteristicile fizice ale lui Albertosaurus

Conform analizei ramasitelor sale fosile s-a concluzionat faptul acest animal era un pradator periculos. Era de fapt un Tyrannosaurus mai mic, avea capul mare, botul alcatuit din maxilare puternice, prevazute cu zeci de dinti foarte ascutiti, unii mai mari si altii mai mici. Membrele anterioare erau foarte scurte, aveau fiecare cate doua degete cu gheare ascutite, dar nu foarte puternice astfel incat sa tina prada.

Dinozaurul Albertosaurus
Dinozaurul Albertosaurus

Membrele posterioare erau robuste, musculoase, aveau cate patru degete (prevazute cu gheare) din care trei orientate inainte si unul inapoi si pozitionat mai sus – cu ajutorul carora provoca rani prazii, iar pe de alta parte ele sustineau corpul uriasului dinozaur. Mersul sau era biped, coada lunga si groasa il ajuta in mentinerea echilibrului. Era un vanator foarte agil si rapid, care reusea sa alerge cu viteza impresionanta de 20 km/ h.

Comportamentul de vânătoare și dieta lui Albertosaurus

Aceste animale preistorice traiau in zonele aride, cu vegetatie putina, dar si in campii impadurite si aveau obiceiul sa plece la vanatoare in haita, pentru a reusi sa doboare dinozauri de aceeasi marime. Deoarece oasele craniene nu erau foarte flexibile, fiind chiar rigid sudate intre ele, falcile puternice nu aveau o deschidere foarte larga. Acesti pradatori provocau rani prazii prin muscare sau taiere cu ghearele ascutite si asteptau ca victima sa moara. Apoi se infruptau lacom din carnea acesteia.

Dinozaurul Albertosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Tyrannosauridae.

Ipoteze despre comportamentul social al lui Albertosaurus

O descoperire surprinzătoare a fost făcută în 1910, când paleontologii au găsit rămășițele unui grup de Albertosaurus în Alberta, Canada. Acest fapt a dus la ipoteza că Albertosaurusul putea vâna în haită, un comportament neobișnuit pentru un prădător atât de mare.

Vânătoarea în grup ar fi permis acestui dinozaur să doboare prăzi de dimensiuni mari, inclusiv erbivore masive precum Edmontosaurusul. Dovezile fosile indică o structură ierarhică în cadrul grupului, unde indivizii mai mari și mai experimentați ar fi condus vânătoarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.