Dinozaurul Edmontosaurus a trait cu aproximativ 73-65 de milioane de ani in urma, la sfarsitul Cretacicului, in era Mezozoica, in regiunile unde astazi se afla America de Nord. Se pare ca au existat doua specii Edmontosaurus regalis si Edmontosaurus annectens.

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Edmond (Oklahoma) si prima sa descriere a fost facuta de paleontologul canadian Lawrence Lambe, in anul 1917. Acest dinozaur a trait in zonele cu climat cald si umed, cu paduri intinse, cu vegetatie subtropicala si ferigi primitive, din perioada Cretacicului superior.

Interesant la acest dinozaur era ciocul de rata – un plisc cu margini taioase ca o lopata ce putea sa colecteze cantitati mari de frunze. Falcile sale puternice erau prevazute cu sute de dinti dispusi in randuri care formau o suprafata ascutita, perfect adaptata pentru a jumuli frunzele ferigilor de pe tulpinile acestora. Cand dintii cadeau sau se rupeau erau imediat inlocuiti cu altii noi care cresteau in acelasi loc. Alimentele in exces puteau fi stocate in falci sau obraji, la fel cum fac si hamsterii de astazi.

Deasupra botului avea un pliu de piele care putea fi umflat cu aer ca un balon, iar prin eliminarea aerului producea un sunet puternic ce putea fi auzit de la distante mari si care avea rolul de chemare, de avertizare in caz de pericol a altor dinozauri care faceau parte din acelasi grup.

Citește și:  Starcul roșu, o pasăre migratoare ce poate fi văzută în Deltă

Conform cercetatorilor corpul acestor dinozauri era acoperit cu piele solzoasa perfect adaptata la clima calda, pentru a nu se usca la soarele fierbinte si a opri pierderea in exces a apei din organism. De asemenea, ei au apreciat lungimea unui exemplar adult ca fiind de 10-13 m si greutatea de 3-4 tone.

Expertii cred ca acest dinozaur putea inota datorita faptului ca avea o structura particulara a vertebrelor. Acest lucru daca era posibil ii oferea posibilitatea de a-si salva viata atunci cand era in pericol. Singurele arme de aparare ale acestui dinozaur se pare ca erau picioarele din fata suficient de musculoase, prevazute cu labe cu gheare copitate ce puteau para loviturile unui dinozaur pradator.

Mersul sau era biped, pe cele doua membre posterioare care erau suficient de puternice si musculoase sa sustina intreaga greutate a corpului, dar si patruped intrucat membrele din fata erau destul de robuste si aveau copite la cate doua degete. Membrele anterioare erau folosite si pe post de vasle, iar corpul era propulsat in apa de membrele posterioare cat si de coada lunga, ce avea si rol de echilibrare a greutatii corpului cand alerga pe sol.

Dinozaurul Edmontosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Hadrasauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.