Alinierile pe cer se refera la un fenomen in care mai multe dintre planete apar grupate impreuna pe cerul noptii. Unii oameni folosesc termenul pentru a sugera ca toate planetele din sistemul nostru solar sunt grupate impreuna si par sa se extinda in linie dreapta de la soare. Aceste alinieri pe cer sunt totusi imposibile – cu toate acestea, la fiecare 200 de ani, toate planetele din sistemul solar sunt vizibile pe cer in acelasi timp. Mai frecvent, poate fi vazut un grup de trei sau patru planete. Acest lucru se intampla aproximativ de doua ori intr-un secol.

Studiul astronomiei si astrologiei isi are originea in Grecia antica. Astronomul Ptolemeu credea ca viitorul putea fi prezis prin cunoasterea pozitiilor planetelor din cer. In vremea lui Ptolemeu, unii astronomi cunosteau informatiile de baza ale astronomiei, cum ar fi ca Pamantul se roteste. Astronomii credeau ca pozitiile planetelor pe cer erau legate de schimbarile anotimpurilor. Majoritatea oamenilor atribuiau acele schimbari actiunilor zeilor, iar planetele au fost numite dupa zei pentru acest motiv.

Convingerea ca alinierea planetelor afecteaza fenomenele climatice persista si in ziua de azi. Alinierea tuturor planetelor in 1982 si a catorva planete in 2000 si 2002 nu a afectat conditiile meteo in niciun fel, insa aceasta credinta inca persista. Unii oameni care cred ca lumea se va sfarsi in 2012 citeaza posibilitatea unui dezastru meteorologic legat de alinierea planetara, ca dovezi in sprijinul convingerilor lor.

Citește și:  Cea mai stralucitoare stea din Univers

In vremurile antice, alinierile planetare au fost considerate mai mult un interes al astrologiei, decat al astronomiei. Exista foarte putine inregistrari ale acestor fenomene. Insa, in vremurile moderne, au existat cateva alinieri planetare importante. In anul 1962, cinci planete din sistemul solar s-au aliniat cu soarele. Aceasta aliniere a cauzat o eclipsa de soare – ca urmare, multi oameni au crezut ca era sfarsitul lumii. In anul 2000, a avut loc o aliniere a cinci planete cu soarele. Aceasta aliniere a fost greu de vazut, datorita pozitiei soarelui. Multi oameni au crezut ca aceasta aliniere va cauza cutremure, inundatii si alte dezastre, insa nu s-a intamplat nimic de genul acesta. O aliniere similara, dar mai vizibila, a avut loc in anul 2002.

La fiecare 50-60 de ani au loc alinieri ale planetelor (intre 3 si 5 planete). Urmatoarea aliniere de acest fel va avea loc in septembrie 2040. Astronomii au prezis ca vor avea loc alinieri si in anii 2060 si 2100. Prezicerea alinierii tuturor planetelor (sau a majoritatii planetelor) este mult mai dificila. Acesta este un eveniment rar (la fiecare 200 de ani) – toate planetele apar in aceeasi zona a cerului, desi nu sunt neaparat grupate impreuna. O grupare a tuturor planetelor este extrem de rara – asemenea evenimente sunt despartite de milioane de ani.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.