Ambrozie şi nectar este o expresie care aminteşte de vremurile arhetipale ale începuturilor, de mitologia greacă, de zeii din Olimp, care, din lumea lor fericită, de deasupra norilor, vegheau asupra destinelor muritorilor.

La festinurile acestor zei olimpieni, ambrozia era hrana care îi făcea nemuritori, iar nectarul, băutura miraculoasă. Niciunui muritor nu-i era îngăduit să se atingă de ambrozie şi nectar, iar dacă vreunul dintre zei ar fi privat pe un altul de ambrozie şi nectar sau le-ar fi risipit, era pedepsit crunt, să stea fără glas şi fără respiraţie un an întreg.

Hendrick van Balen, Nunta zeitei Tethis cu Peleu
Hendrick van Balen, Nunta zeitei Tethis cu Peleu, festinul zeilor

Despre Tantal, fiu al lui Zeus şi al nimfei Pluto, cel pe care zeii îl onorau cu prietenia, invitându-l la ospeţele lor, se spune că ar fi încercat să fure ambrozie şi nectar, fapt pentru care a fost pedepsit, de unde şi expresia “Chinurile lui Tantal”.

Potrivit textelor lui Homer, ambrozia era adusă de porumbei, din Extremul Orient, şi chiar caii zeilor erau hrăniţi cu această substanţă miraculoasă. De asemena, trupurile zeilor şi ale zeiţelor se ungeau cu ambrozie, descrisă de către Hesiod, de exemplu, ca “un ulei divin, cu mireasmă de trandafir înflorit”. Se spune că Hera însăşi, soţia lui Zeus, a folosit-o în scop cosmetic, pentru a-l seduce pe cel ce stăpânea în Olimp.

Asa cum indică scrierile post-homerice, o altă utilizare a ambroziei era pentru eroi, pentru cei care se aflau în graţia zeilor şi pe care aceştia îi puteau face nemuritori. Este cazul lui Ahile, legendarul erou din Războiul Troiei, fiul zeiţei Thetis şi al muritorului Peleus. Thetis ungea în fiecare zi trupul fiului ei, Ahile, cu ambrozie, apoi îl trecea prin foc, pentru a arde partea sa muritoare.

Dar despre ce este cu adevărat ambrozia, părerile sunt împărţite, deşi se recunoaşte la unison gustul sau “dulce”. După Georg Friedrich Wilhelm Roscher, istoric şi economist german, din secolul al XIX-lea, pasionat de “istoria economiei”, ambrozia era “mierea sălbatică”, în timp ce pentru un alt istoric, Richard B. Onians, este un fel de “sevă vegetală”, similară uleiului de măsline.

Citește și:  Cămaşa lui Nessus – sensul şi originea expresiei
Ambrozie, planta din familia Asteraceae
Ambrozie, planta din familia Asteraceae

Astăzi, ambrozie este numele dat unei plante (din familia Asteraceae), originară din America, de unde s-a răspândit şi în Europa. Produce o mare cantitate de polen, despre care se ştie că declanşează rinita alergică sau “febra fânului”.

Dacă, în mitologie, ambrozia era hrana zeilor, nectarul era băutura miraculoasă, despre care Homer, în Iliada, spune că era de culoare roşie şi se păstra în vase mari de lut.

Ariston de Ceos, un filosof grec, din secolul al III-lea i.Hr., consemnează, în scrierile sale, că nectarul, în regiunea Muntelui Olimp, era un amestec de vin şi miere, în care erau macerate flori. Alţi istorici cred că nectarul, ca şi ambrozia, era, de fapt, miere.

În mitologia orientală, în Cartea Vedelor, un ansamblu de texte sanscrite despre “cunoaştere” si “intelepciune”, cuvântul corespunzător pentru “ambrozie şi nectar” este “soma”. Soma era destinată zeilor, dar şi muritorii puteau gusta din această hrană/băutură miraculoasă, care îi făcea nemuritori.

Ambrozie si nectar
Ambrozie si nectar

În tradiţiile româneşti, se folosesc termenii “ambrozie şi nectar” pentru lăptişorul de matcă şi pentru “păstură”, o materie cleioasă, pe care albinele o strâng de pe mugurii copacilor sau din flori şi pe care o folosesc ca hrană, pe timp de iarnă, sau pentru a astupa crăpăturile stupului.

Expresia “ambrozie şi nectar”, în limbajul actual, are un sens metaforic, făcând referire la hrana care ajută la păstrarea sănătăţii, curăţeniei şi armoniei fizice şi psihice a organismului, făcându-l pe om puternic şi fericit, asemenea zeilor de odinioară. Poate fi înţeleasă această zicere şi ca expresie a unei nostalgii pentru timpurile fericite, în care omul trăia în armonie cu natura, care îi dăruia partea de nemurire în suflet si spirit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.