Salamandra mexicana cu limba-ciuperca (Bolitoglossa mexicana) este o specie arboricola si terestra care traieste in regiunile impadurite la altitudini de cel mult 1500 m din sudul Mexicului si pana in America Centrala.

La aceasta salamandra lungimea corpului nu depaseste 12-15 cm si se remarca prin adaptari speciale la viata arboricola – avand coada prehensila si patru membre mici de marimi egale dar robuste, terminate cu degete late prevazute cu pernute adezive care ii faciliteaza deplasarea pe cele mai mici ramuri ale copacilor.

Numele sau interesant vine de la limba sa in forma de ciuperca si care in momentul cand isi prinde prada este extinsa brusc si cu usurinta. Corpul sau alungit este acoperit cu piele fina care prezinta pe partea dorsala un colorit in nuante de roz sau bronz, cu un model marmorat alcatuit din pete negre de dimensiuni diferite, iar pe partea ventrala si membre este intunecat.

Interesant este atat culoarea acestei salamandre dar mai ales particularitatea ei de a secreta prin glandele din piele o substanta nociva iritanta in momentul cand este stresata sau se simte in pericol.

Salamandra mexicană cu limba-ciupercă

Are capul mare, coada foarte lunga, ochii sunt mici, iar narile invizibile. In sezonul uscat poate avea lungimea mai mare de 15 cm, ajunge chiar la 19 cm si poate fi observata urcand in copacii din padure pentru a ajunge la plantele parazitare, care cresc pe acestia.

Citește și:  Specii de pesti - Stiuca

Perioada de reproducere la aceasta specie este pe tot parcursul anului, dar niciodata in lunile foarte reci si secetoase. Se pare ca femela isi protejeaza cu foarte mare atentie ouale pana eclozeaza, acestea fiind depuse in cavitati in care sa fie ferite de factorii inconjuratori.

Hrana principala a aceastei salamandre este formata din insecte, larve de insecte si alte nevertebrate mici. Isi detecteaza prada cu ajutorul vazului si mirosului, iar din momentul cand consuma o cantitate mai mare de hrana poate rezista apoi o perioada fara a se alimenta, cerintele sale energetice nefiind foarte mari.

Salamandra mexicana cu limba-ciuperca poate fi intalnita izolat, intr-un numar mai mic de exemplare in Peninsula Yucatan din sud-estul Mexicului, marginita de Marea Caraibelor. Primele exemplare au fost descoperite in statul sud-mexican Oaxaca de la care isi are denumirea de salamandra mexicana.

Video – Salamandra mexicana cu limba-ciuperca (Bolitoglossa mexicana):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.