Anhima cu corn (Anhima cornuta) este una dintre cele trei specii de anhime care apartin familiei Anhimidae. Toate trei au talia unui curcan, aspectul de gaina si sunt limitate de continentul Americii de Sud.

Anhima cu corn populeaza mai ales partea de nord a Americii de Sud – Venezuela, Peru, Brazilia, Guyana, Bolivia, Columbia – si este cea mai mare dintre specii, are lungimea corpului de 84 cm si greutatea de 2-3 kg. Ca aspect general da impresia de pasare greoaie si scunda. Are capul mic, ciocul scurt indoit putin la varf in forma de carlig, ochii mari cu irisul de culoare galbena, aripile mari si bine dezvoltate.

Ca arme de aparare are doi pinteni puternici, cenusii, sustinuti de cornuri osoase. Totusi atunci cand se afla in pericol primul instinct nu este sa-si foloseasca armele de aparare, ci sa fuga cu mare viteza sau sa se catere in copaci.

Corpul pasarii este acoperit de penaj dens si uniform, fara zone pestrite si golase. Coloritul este alb pe partea ventrala, negru cu reflexii verzui pe partea dorsala, gri in zona gatului, similar la ambele sexe, iar in frunte prezinta un corn foarte subtire care se curbeaza usor in sus si in fata.

Citește și:  Vipera sud-africană (Bitis arietans), o viperă care șuieră
Anhima cu corn
Anhima cu corn

Anhima cornuta este o pasare de apa care la fel ca la rate are picioarele lungi acoperite cu solzi mici, hexagonali, cornosi, terminate cu labe partial palmate. Isi cauta hrana mai mult pe uscat decat in apa, hranindu-se cu predilectie cu diferite vegetale – ierburi, muguri, flori, frunze, seminte de plante acvatice.

Aceste pasari traiesc in grupuri mici, familiare, isi construiesc cuiburi de odihna in copaci sau plutitoare in zonele cu mlastini. In perioada clocitului femela depune intr-un cuib pe pamant patru pana la sase oua pe care le incubeaza timp de sase saptamanii. Masculul are obiceiul sa scoata sunete guturale pentru delimitarea teritoriului. Dupa eclozarea oualor apar puii nidifugi, care inca din prima zi isi urmeaza parintii pretutindeni.

Anhima cornuta este o pasare nemigratoare, care face parte din ordinul Anseriformes, familia Anhimidae. Ca specie este ocrotita prin lege, vanatul ei este interzis.

Video – Anhima cu corn (Anhima cornuta):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.