Panda gigant (Ailuropoda melanoleuca) este un mamifer ce face parte din familia ursilor. Acesta traieste in vestul, centrul si sud-vestul Chinei. Acest animal este unul dintre cele mai rare mamifere de pe pamant. Ursii Panda sunt usor de recunoscut dupa culoarea alba si peticele de culoare neagra din jurul ochilor, zona urechilor si de pe corp. Aceste animale traiau mai demult si in zonele de la poalele muntilor, insa datorita extinderii fermelor si altor constructii ale oamenilor, habitatul lor este acum limitat la zona montana.

Multe din zonele acoperite cu paduri de bambusi, vitale pentru supravietuirea acestor ursi, sunt taiate de oameni care isi construiesc ferme in acele locuri, de aceea ursii Panda sunt acum pe cale de disparitie. Conform ultimelor date, China are 239 de Panda gigant in captivitate si inca 27 care traiesc in afara tarii. De asemenea, se estimeaza ca in salbaticie mai exista doar 1590 de ursi Panda.

urs gigant panda

Adultii Panda gigant au 1.5 metri lungime si aproximativ 75 centimetri latime in zona umerilor. Masculii sunt cu 10-20% mai mari decat femelele. Masculii pot cantari pana la 115 kilograme, in timp ce femelele cantaresc in jur de 100 kilograme. Acestia au un corp tipic de urs, deosebirea fiind coloritul blanii. Blana lor este groasa si lanoasa, care le tine de cald in zonele reci de munte in care traiesc.

Ursii Panda au molarii mari si falcile puternice, care ii ajuta sa sfarame tulpinile de bambus. Multi oameni cred ca acesti ursi sunt draguti si blanzi, insa acestia pot fi la fel de periculosi ca si alti ursi, chiar daca sunt mai mici. Labele din fata au un deget in plus, care ii ajuta la apucarea cu precizie, chiar si a tulpinilor de bambus foarte mici. Dupa ursul lenes, Panda are cea mai lunga coada din familia ursilor, aceasta avand lungimea intre 10 si 15 centimetri. In captivitate, Panda gigant traieste intre 20 si 30 de ani.

Desi ursii Panda mananca in principal bambus, acestia sunt clasificati ca animale carnivore. Panda au sistemul digestiv al unui carnivor, insa acestia s-au adaptat unei diete vegetariene prin consumul mare de bambus. Sistemul digestiv al unui Panda nu poate digera si celuloza din bambus, de aceea trebuie sa manance atat de mult si atat de des. Un urs Panda poate consuma intre 9 si 13 kilograme de bambus pe zi. Acestia pot manca de asemenea si miere, oua, peste, portocale sau banane. Panda gigant nu hiberneaza, deoarece nu pot stoca indeajuns de multa grasime pentru iarna.

Ursii Panda sunt buni cataratori si pot de asemenea sa inoate. In salbaticie Panda este greu de vazut, deoarece acesta traieste in mijlocul bambusilor desi din habitatul sau. Acesti ursi sunt animale foarte solitare si se intalnesc cu alti Panda numai in timpul sezonului de imperechere. Panda sunt tacuti in majoritatea timpului, insa pot behai. Ursii Panda nu urla precum ceilalti ursi, insa au 11 sunete diferite pe care le pot scoate, dintre care 4 sunt folosite numai in timpul imperecherii.

Citește și:  Jerboa cu patru degete (Allactaga tetradactyla), o specie pe cale de dispariție

Ursii Panda gigant sunt activi seara si noaptea. In timpul zilei acestia stau in pesteri, scorburi de copaci si tufisuri dese. Pentru a evita competitia cu alti Panda, pentru mancare, si pentru a-si semnala prezenta, acestia isi vor marca teritoriul cu o secretie a glandelor anale, pe pietre si trunchiuri de copaci. Femela Panda isi anunta disponibilitatea de a se imperechea, scotand sunete si lasand in urma mirosuri care sa-i ajute pe masculi sa le gaseasca.

Acestia au o rata a reproducerii foarte mica, ceea ce contribuie la scaderea numarului lor. Acestia se imperecheaza primavara. Perioada de gestatie a femelei dureaza intre 112 si 163 de zile. Dupa aceasta ea va da nastere unui singur pui. Uneori femela poate face 2-3 pui, insa numai unul supravietuieste. Masculii Panda se pot imperechea cu mai multe femele intr-un sezon.

urs panda cu pui
urs panda cu pui

Puii sunt foarte mici cand se nasc. Au putina blana si au culoarea alb-rozalie, sunt orbi si foarte neajutorati. Femela Panda isi va tine puiul in brate si va avea grija de el constant. Puii plang la fel precum copiii oamenilor cand le este foame sau au nevoie de atentie din partea mamei lor. Acestia sunt hraniti cu lapte o data la doua ore, mama tinandu-si puiul in brate si alintandu-l in permanenta. Acest comportament atent la mamei va continua pana cand puiul atinge varsta de 3 luni si se poate deplasa singur. Acesta va ramane langa mama sa, iar la 6 luni va putea sa manance si el bambus. La varsta de 9 luni puii sunt intarcati. La varsta de un an, puiul poate cantari 34 de kilograme, ceea ce inseamna o treime din greutatea unui adult.

Femela Panda gigant atinge maturitatea sexuala la varsta de 5 sau 6 ani. Din aceasta cauza, cat si din cauza ca fac pui doar o data la 2 ani, o femela poate face doar pana la 7 pui in toata viata ei. Pe la varsta de 22 de ani, femela este considerata batrana si cel mai probabil nu se mai poate reproduce.

Se fac tot mai multe eforturi de catre organizatiile din China si restul lumii, pentru a spori numarul ursilor Panda si a impiedica disparitia totala a acestora, printre acestea aflandu-se dublarea teritoriile protejate de distrugerea omului si crearea de noi rezervatii in care acestia sa traiasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.