Antilopa-ogar a lui Kirk este o specie endemică din Africa, trăiește mai ales în zonele de est și sud-vest ale acestui continent, în Namibia, Tanzania, Angola de Sud-Vest și Kenia de Sud. Preferă locuri cu vegetație densă, unde găsește hrana vegetală preferată. Numele se referă la semnalul ei de avertizare care este specific și celorlalte 3 specii de antelope dik-dik. În total, sunt 4 specii de astfel de antilope din genul Madoqua. Dintre ele, cea mai mica este specia Madoqua kirkii, la care ne referim în acest articol.

Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 52-72 cm și greutatea de 3-7 kg. Masculul este mai mic decât femela și are greutatea mai mica. Coarnele sunt destul de mici la această specie, nu depășesc lungimea de 9,5 cm. Coada este și ea mica, are lungimea de 3-5 cm.

Antilopa are blana moale și netedă, de culoare gri-maronie pe partea dorsală a corpului și mai deschisă spre extremități, pe picioare. Abdomenul este de culoare albicioasă. Capul este mic, de formă triunghiulară privit din profil, iar urechile sunt lungi și mobile, bine acoperite cu fire de păr scurte.

Ochii sunt mari și blânzi, au irisul de culoare maronie. Botul este îngust, partea superioară este putin mai mare, pare ca un fel de trompă care servește ca termostat. În zilele caniculare, când temperatura corpului crește, sângele ajunge în trompă și este răcit de mucoasa nazală. Acest animal este foarte grațios, are gătul subțire, lung, de culoare gri-cenușie. Membrele anterioare și posterioare sunt subțiri, prevăzute cu copite rezistente, destul de mici. Acestea au baza ca de cauciuc, cu aderență excelentă pe stânci.

Citește și:  Șopârla-crocodil din China (Shinisaurus crocodilurus), o specie foarte rară
Madoqua kirkii
Madoqua kirkii

Aceste antelope trăiesc în pereche și se hrănesc cu ierburi și plante. Își iau necesarul de lichid din seva plantelor, frunzele reprezentând 80% din hrana lor.

În perioada de reproducere masculul își marchează teritoriul prin excremente, urină dar și secreții ale glandelor preorbitale. Femela face doar un singur pui, după o perioadă de gestație de cel mult 174 de zile. Acesta este ținut ascuns de femelă pentru a nu fi depistat de prădători – de leoparzi, șacali, gheparzi. Este alăptat timp de 3-4 luni și apoi trecut pe hrană vegetală – plante și ierburi. Femela ajunge la maturitatea sexuală la vârsta de 6 luni, masculul mai târziu la un an.

Antilopa-ogar a lui Kirk are denumirea științifică Madoqua kirkii și face parte din ordinul Artiodactyla, familia Bovidae. Celelalte trei specii de antilope din genul Madaqua sunt: Madoqua kirkii cavendishi, Madoqua kirkii hindei și Madoqua kirkii damarensis.

Video – Antilopa-ogar a lui Kirk (Madoqua kirkii):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.