Dintre creaturile care au populat Pamantul de-a lungul timpului, crocodilii preistorici se numara printre cei care se pot bucura de faptul ca infatisarea lor a fost pastrata, in mare parte, de urmasii lor, existand si in ziua de astazi, crocodili care se aseamana cu stramosii lor. Acestia au aparut in urma cu 200 de milioane de ani, in Triasic. Alaturi de reptilele zburatoare, numite pterozauri si de dinozauri, crocodilii se trag din archozauri, numite „soparle dominante”.

Inainte de aparitia primilor crocodili preistorici propriu-zisi, existau archozaurii numiti Phytosaur, care aratau asemeni crocodilor, cu exceptia faptului ca nu aveau narile situate in varful botului, ci in varful capului.

Acestia se hraneau cu pesti si organisme marine. In mod suprinzator, aceste creaturi se asemanau mai mult cu crocodilii din zilele noastre, decat primele exemplare propriu-zise ale acestor reptile, deoarece cele din urma erau de mici dimensiuni, terestre, existand exemplare care erau chiar vegetariene.

Spre deosebire de primii dinozauri, crocodilii preistorici erau animale dotate cu o musculatura mult mai puternica a maxilarelor, ceea ce permitea o muscatura mortala, insa si modul cum erau dispuse membrele, indreptate catre exterior si nu verticale in totalitate, asemeni dinozaurilor, facea diferenta.

crocodili preistorici

De-a lungul timpului, aceste reptile au evoluat si au devenit animale recunoscute, inca din era mezozoica, ca fiind animale marine, cu picioare scurte si groase, ce detineau calitatile unor vanatori exceptionali, reusind sa domine apele in urma cu 200 de milioane de ani.

Citește și:  Dinozaurul Prosaurolophus cu cioc de rață și creastă osoasă

Printre caracteristicile crocodililor preistorici se numara corpul lung, prevazut cu o coada lunga si puternica, spatele acoperit cu placi carnoase, ce ii permit sa reziste mult mai bine in fata atacurilor altor animale, cat si o cavitate nazala, care ii ofera posibilitatea sa respire prin nari, cand se afla sub apa, fara sa se inece.

Cavitatea bucala separa cavitatea nazala, fiind animale care pot sa respire si sa manace in acelasi timp, de mare ajutor pentru a se hrani fiind dintii foarte ascutiti.

Datorita caracteristicilor crocodililor preistorici, sunt animale care au putut sa vaneze atat pe uscat, cat si in apa, si care au evoluat de-a lungul timpului, impresionand prin maniera in care vaneaza, in care isi pandesc prada, preferand sa ramana ascunsi in apa, pastrand doar capul la suprafata, pana la nivelul narilor.

Atunci cand prada se apropie se napustesc asupra ei, lasand-o fara suflare. Acestia reprezentau un pericol chiar si pentru unii dinozauri, ramand recunoscuti pana astazi pentru abilitatea cu care vaneaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.