Circul reprezinta o imbinare a mai multor arte si cine neaga acest lucru cu siguranta nu a mers niciodata la un spectacol de acest gen. Si, pentru ca circarii sunt considerati artisti in adevaratul sens al cuvantului, in randurile care urmeaza va vom prezenta 5 dintre artistii de circ celebri din intreaga istorie a acestei forme de manifestare artistica.

Scurta istorie a circului

Circul reprezinta genul de spectacol care imbina mai multe arte intr-un mod cat de poate de interesant, pe parcursul acestui spectacol putand fi admirate minunate acrobatii, numere de gimnastica, prezentari ale animalelor dresate precum si numere de iluzionism, toate acestea urmand o coregrafie stricta. Circul reprezinta in acelasi timp si locatia in care se desfasoara acest spectacol, locatie care, de cele mai multe ori, nu est fixa, avand in vedere ca marile circuri calatoresc pentru a oferi spectacole inedite in intreaga lume. Locatia in care au loc aceste spectacole este rotunda deoarece, din punct de vedere etimologic, cuvantul circ (gr. kirkos, lat. circus) inseamna rotund. Termenul cu semnficiatia din prezent a fost atestat pentru intaia oara in Anglia secolului al XIV-lea.

Tot din punct de vedere etimologic, unii invatati sustin ca primele astfel de spectacole au fost organizate de catre zeita Circe in cinstea tatalui sau Helios. Aceasta afirmatie poate fi considerata adevarata avand in vedere ca foarte multe dintre spectacolele organizate de catre romani erau dedicate Zeului Soare – Helios.

In Roma antica, circul reprezenta asadar o cladire de forma circulara in interiorul careia se organziau expozitii si intreceri de cai si trasuri, precum si lupte romane, spectacole acrobatice si minunate spectacole cu animale dresate. Circul roman a fost influentat dintr-un anumit punct de vedere de catre cel grecesc, avand in vedere ca spectacolele cu animale si intrecerile de trasuri sunt considerate ca facand parte din traditia grecilor. Din punctul de vedere al locatiei, circul roman era foarte asemanator unei arene unde locurile superioare erau intotdeauna dedicate persoanelor care faceau parte din inaltele clase sociale. La acest spectacol aveau acces reprezentantii tuturor claselor sociale.

Treptat, acest gen de spectacol a inceput sa devina popular in toate colturile lumii, in fiecare regiune dezvoltandu-se tehnici si spectacole cu un caracter unic, foarte multi artisti dedicandu-se in totalitate circului. In trecut, in cadrul circurilor isi gaseau locul persoane care se nasteau cu diferite malformatii. Acestea, fiind considerate adevarate ciudatenii ale naturii, erau excluse din societate. Cu toate acestea, tocmai acest lucru a facut ca acest tip de spectacol sa fie unul diferit si, mai mult decat atat, sa fie dedicat oricarei persoane.

Middlebush Giant, Foto: i-am-bored.com
Middlebush Giant, Foto: i-am-bored.com

Artisti de circ celebri

1. Middlebush Giant, pe numele sau adevarat Arthur James Caley, este considerat unul dintre cei mai celebri artisti de circ din toate timpurile. Middlebush Giant, dupa cum spune si numele, era considerat cel mai inalt om din lume, iar povestirile inspirate de aspectul sau erau foarte populare. A fost descoperit de catre unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri americani si fondatorul circului Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, P. T. Barnum. Se presupune ca Middlebush s-a nascut fie in New York in anul1827, fie la Ierusalim in anul 1837, iar Barnum a inventat atat de multe povesti despre urias si despre modul in care l-a intalnit, incat nici nu mai stia varianta adevarata. Artistul atragea privirile nu doar prin spectacol, ci pur si simplu prin simpla infatisare.

Citește și:  Tehnologia telescoapelor - noi progrese uimitoare
Mabel Stark, Foto: misscellania.blogspot.ro
Mabel Stark, Foto: misscellania.blogspot.ro

2. Trecem de la o extrema la alta deoarece artista de circ celebra Mabel Stark, pe numele sau adevarat Mary Haynie, desi nu a avut o infatisare precum a gigantului Middlebush, este considerata cea mai buna dresoare de tigri din lumea intreaga, spectacolele sale fiind cu adevarat deosebite. La inceputul anilor ’20, spectacolul oferit de Mabel Stark si de tigrii sai era nu doar cel mai asteptat, dar si cel mai bine primit. In anul 1928 dresoarea este atacata de catre doi dintre tigrii sai, si chiar daca au fost necesare 378 de copci si tratamente puternice pentru tratarea msucaturilor, acest lucru nu a facut-o sa renunte la ceea ce a consacrat-o. In anul 1950 are nou un alt atac, mult mai violent, in urma caruia Mabel Stark aproape si-a pierdut bratul drept. Nici acest incident nu a oprit-o pe neinfricata Maberl Stark sa renunte la pasiunea sa. Si-a dedicat 57 de ani din viata tigrilor si chiar daca a supravietuit celor doua atacuri violente s-a sinucis dupa ce a fost concediata din cadrul unui parc de distractii.

Tom Thumb, Foto: klammeraffe.livejournal.com
Tom Thumb, Foto: klammeraffe.livejournal.com

3. General Tom Thumb este un alt artist de circ celebru, descoperit tot de catre Barnum, insa, spre deosebire de Middlebush Giant a carui inaltime atingea 2,41 m, General Tom Thumb nu a crescut niciodata mai mult de 1 m. Alaturi de sotia sa, Lavinia Warren, care de asemenea suferea de piticism, General Tom Thumb, pe numele sau adevarat Charles Sherwood Stratton, a devenit foarte popular in lumea circului.

Harry Houdini, Foto: brownwatch.squarespace.com
Harry Houdini, Foto: brownwatch.squarespace.com

4. Harry Houdini este cunoscut drept cel mai mare magician din intreaga lume. Acesta si-a inceput cariera in cadrul Circului Wels Brothers din Lancaster in anul 1895. Alaturi de sotia sa, Beatrice, Harry Houdini a sustinut un spectacol deosebit – “Metamorphosis”.

Emmet Kelly, Foto: insearchofwhales.com
Emmet Kelly, Foto: insearchofwhales.com

5. Nu putem incheia articolul destinat celebrilor actori de circ fara a aminti de minunatul Emmet Kelly care a creat imaginea memorabila a clovnului, inspirat fiind de imaginea oamenilor strazii din timpul Marii Depresiuni. Emmet Kelly si-a inceput cariera de circar la trapez in anul 1923, sustinand spectacole inedite alaturi de sotia sa Eva Moore. Incepand cu anul 1931, Emmet Kelly isi indreapta atentia catre lumea clovnilor pe care, de altfel, o si schimba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.