Dinozaurul Aublysodon semana izbitor cu fiorosul Tyrannosauros Rex, desi dimensiunea acestuia nu a putut fi depasita. Acest animal preistoric facea parte din grupul teropodelor, era un mare pradator care a populat regiunile unde astazi se afla China, SUA, Canada, cu 70 de milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in Creatacicul superior.

Ramasitele sale fosile (alcatuite dintr-un craniu partial si numerosi dinti) au fost descoperite in China si America de Nord, ele initial au fost clasate ca ar fi apartinut unei versiuni in miniatura a dinozaurului Tyrannosaurus Rex. In anul 1868 paleontologul american Joseph Leidy a descris si a numit aceasta specie Aublysodon mirandus. Lungimea acestui dinozaur a fost estimata la 4,5 m si greutatea la 200 kg.

Aublysodon mirandus 1

Desi avea o marime mica, Aublysodonul a fost un vanator foarte agil care putea sa alerge extrem de repede astfel incat sa ajunga orice animal care traia in acea perioada.

Principala sa particularitate consta in falcile extrem de puternice prevazute cu dinti ascutiti si curbati spre interiorul gurii, care erau folositi pentru a provoca rani foarte grave altor dinozauri.

Maxilarele prin felul cum erau articulate permiteau o deschidere larga a gurii astfel incat animalul putea inghiti bucati mari de carne pe nemestecate. Interesant era si modul de pozitionare a narilor in partea inferioara a botului, ceea ii oferea posibilitatea sa inspire mai mult aer.

Citește și:  Dragonul de Komodo (Varanus komodoensis), cea mai mare șopârlă din lume

Membrele anterioare erau putin dezvoltate, scurte si terminate doar cu doua degete – lucru ce nu-l avantaja daca dorea sa vaneze animale mari. De aceea obisnuia sa se hraneasca mai mult cu animale mici si cadavre.

Aublysodon mirandus

Membrele posterioare erau mari si musculoase, labele erau puternice prevazute cu gheare tari si ascutite, adaptate perfect sa sustina intreaga greutate a corpului si sa tina cu putere prada. Mersul acestui animal era intotdeauna biped, coada lunga si groasa il ajuta in mentinerea echilibrului. Cand alerga isi tinea corpul aplecat, gatul, capul si coada in pozitie orizontala.

Aceste creaturi traiau in zonele inundabile si cele cu intinse campii aride, erau organizati in grupuri sau turme mari, iar cand plecau la vanatoare abordau anumite strategii pentru a reusi sa omoare si dinozauri erbivori mai mari.

Dinozaurul Aublysodon face parte din ordinul Saurischia, familia Tyrannosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.