Pestele avatul (Aspius aspius) este numit si gonaciu, guran sau cucu si este singurul peste rapitor din familia Cyprinidae. Este un peste de apa dulce, raspandit in estul si centrul Europei, in Romania, Germania, Suedia, Rusia, Finlanda, sudul Caucazului, partea de nord a Anatoliei, Spania, Italia. Prefera raurile mari de campie, limpezi, dar si lacurile adanci, cu fundul acoperit de nisip si pietris.

Avatul are corpul alungit, turtit pe lateral, constitutia sa arata ca este un peste pradator destul de puternic. Este zvelt, inoata rapid pe distante mici, face salturi la suprafata apei. Are gura destul de mare orientata in sus, ochii relativ mici. Burta este de culoare alba, partile laterale sunt albe-albastrui, iar spatele are culoarea albastrui spre negru.

Capul este conic si destul de mare, in fundul gurii are doua randuri de dinti ascutiti. Corpul este acoperit cu solzi marunti. Atinge o lungime de cca. 60 cm, o greutate de pana la 7 kg sau chiar mai mult (in cazuri exceptionale) si traieste intre 10 si 15 ani.  Aripioarele dorsale si codale sunt de culoare inchisa, iar inotatoarele pectorale, ventrale si cele anale sunt de culoare rosiatica. Maxilarul inferior este mai lung decat cel superior.

Citește și:  Păstravul-curcubeu (Oncorhynchus mykiss), un pește greu de prins

avat

Avatul este un peste rapitor, ataca pesti de talie mica hranindu-se cu acestia, prefera in special obleti, platica, rosioara, clean, dar se hraneste si cu viermi, crustacee, melci de apa, scoici, insecte. Isi cauta hrana mai ales la rasaritul si apusul soarelui.

Cu viteza mare ataca bancurile de pesti, lovindu-i pe acestia cu ajutorul cozii si apoi inghite pesisorii loviti si dezorientati. Avatul mic consuma zooplancton. Stiuca si salaul sunt cei mai mari dusmani ai sai. Avatul este un peste sensibil la boli virale si bacteriene, iar pentru unele specii de paraziti este o buna gazda.

Perioada de reproducere incepe din luna martie si tine pana in luna mai, depinde de temperatura apei. Atat in lacuri, balti, cat si in ape curgatoare, icrele sunt depuse pe fundul pietros si nisipos al acestora.

Acest peste devine adult dupa 4-5 ani, atunci incepe reproducerea. La noi se intalneste in Delta Dunarii si in baltile din zona, in raurile Siret, Prut, Olt, Mures, Somes, Cris, Timis si in diferite lacuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.