Vecinii noștri unguri au găsit soluția potrivită pentru a trece peste handicapul de-a nu avea nici o ieșire la mare, amenajând într-un mod demn de apreciat ceea ce au la dispoziție, lacul Balaton, unul dintre cele mai mari lacuri din Europa, cel mai mare din partea centrală a continentului. Lacul Balaton e una dintre marile bijuterii turistice ale Ungariei, de pe urma acestuia obținându-se o treime din veniturile totale ale domeniului turistic al țării.

Aflat la o distanță de aproximativ 100 kilometri de Budapesta, capitala țării, lacul Balaton se întinde pe o suprafață cu o lungime de 77 kilometri și o lățime de 14 kilometri, dimensiunea lui fiind aproximativ de 600 kilometri pătrați. Adâncimea apei variază între 3 și 12 m.

Balaton (4)

Balaton (5)

Balaton (8)

Deși e aflat relativ aproape și distanța e un avantaj, cel puțin teoretic, al faptului că locuiesc în proximitatea graniței cu lumea vestică, lacul Balaton fiind la o distanță mai mică de Baia Mare decât e Marea Neagră, n-am ajuns acolo decât în acest an, în luna august, în drumul înspre și dinspre Croația. Vizita noastră la Balaton a însemnat două zile de tranzit în care am putut să-mi dau seama că aprecierile și laudele care i se aduc Ungariei pentru acest loc sunt perfect justificate și reale.

Unul dintre lucrurile care m-au impresionat și mi-au fost cel mai mult pe plac e legat de dezvoltarea cicloturistică în zonă. Întreaga Ungarie pare să fi primit un suflu intens de dezvoltare în acest sens, pistele de biciclete fiind tot mai multe, mai continue, mai circulate. Am văzut piste de biciclete care parcurg distanțe uriașe dinspre Budapesta spre alte zone limitrofe, am văzut piste noi de biciclete între multe localități ale țării, iar la Balaton existența lor mi-a părut ceva absolut firesc. Lacul Balaton are peste 190 kilometri de piste pentru biciclete. Acestea, practic, fac înconjurul lacului, traversând toate stațiunile amenajate în partea de sud și de nord a acestuia. Insfrastructura ciclistă e tot mai bine pusă la punct, iar bicicliștii mi-au părut relaxați, într-un număr îmbucurător de mare, foarte mulți călători pe două roți, cu bagajele prinse de portbagaje sau purtate în spate. Pistele de biciclete din Ungaria sunt de nivel ușor, accesibile pentru toate categoriile de vârstă, am văzut multe familii cu copii, toți pedalând printre localitățile presărate de-a lungul lacului și acest lucru mi-a dat încredere în ceea ce privește direcția în care merg lucrurile. Cultura mersului pe bicicletă, a unui mod de viață sănătos, e tot mai împământenită la vecinii noștri unguri. Pentru mine, e semn că și la noi lucrurile o vor porni pe drumul cel bun. În curând, sper.

Balaton (7)

Balaton (3)

Balaton (2)

Stațiunile din partea de sud a lacului sunt cu plaje amenajate pentru înot sau diverse activități nautice, cele din nord sunt marginite de dealuri și munți de origine vulcanică, oferind priveliști deosebite asupra zonei. Apa are o culoare absolut minunată, un turcoaz deschis, un alt lucru care mi-a plăcut în mod deosebit. Apa este potrivită atât pentru înot, cât și pentru navigații ușoare, sporturi nautice sau pentru pescuit.

Cea mai mare localitate, denumită și capitală a petrecăreților, Siofok, aflată în partea de sud a lacului, oferă diferite posibilități de distracție și de a-ți petrece timpul liber. Plaje cu nisip, la Siofok fiind cea mai mare plajă de la Balaton, apă cu adâncime mică, bazine de înot, sporturi acvatice, bungee jumping, cluburi renumite, taverne și terase unde petrecerile țin până dimineața. Turnul de apă de la Siofok este o altă atracție cunoscută a orașului, are 45 m înălțime și se poate urca fie pe trepte, fie cu liftul, turnul oferind o panoramă spectaculoasă a lacului, a peninsulei Tihany și a dealurilor din zona nordică a Balatonului.

Zona de nord a lacului e cunoscută pentru localitățile cochete și pentru podgoriile unde se produce renumitul vin alb de Badacsony (despre care pot să confirm faptul că este cel mai bun vin pe care l-am băut vreodată). Orașul Balatonfüred invită la plimbări romantice pe străzile cu aer  feeric, parcă întors în timp, iar peninsula Tihany, demult o insulă, legată de țărm în urma aluviunilor, împarte lacul în două și, de pe crestele ei, se poate admira cea mai deosebită panoramă asupra lacului și zonelor înconjurătoare. În zona de sus a peninsulei, se află Abația Benedictină, veche de mai bine de o mie de ani și este locul unde se organizează diverse concerte de muzică clasică. Toată peninsula Tihany este presărată cu câmpuri de lavandă, aceasta învăluind și mai mult zona într-un aer romantic, parfumat și atrăgător.

Balaton (15)

Balaton (13)

Balaton (9)

În partea vestică a lacului, se află renumitele băi termale Heviz cu cel mai mare lac cu apă termală din lume. Pe fundul lacului se găsește un strat de nămol medicinal de 1 – 7 m, lucru care face din acest loc o atracție permanentă pentru cei cu probleme reumatice sau de altă natură, efectele terapeutice datorate compoziției minerale și a radioactivității ale nămolului fiind renumite. Tot acolo se găsește și unul dintre cele trei mari castele ale Ungariei, Palatul Festetics din Keszthely, maiestuos contruit în stilul baroc întâlnit adesea în Ungaria.

Pentru familiile cu copii, stațiunile de la Balaton oferă multe și diverse posibilități de distracție, câteva dintre cele mai cunoscute și atractive fiind – Plaja jocurilor din Gyenesdias, cu teren de joacă, tobogane, sporturi diverse, Annagora Aquapark din Balatonfüred, cu piscine cu apă încălzită, tobogane, saună, camere cu arome, Parcul de Agrement Balatonbob din Balatonfűzfő sau Parcul de Aventuri Zankaland, unde îi așteaptă pe vizitatori o lume fabuloasă a lui Robin Hood.

Lacul Balaton e principala atracție turistică a Ungariei, o oază de distracție, relaxare sau tratament, atât pe gustul localnicilor, cât și pe cel al străinilor care călătoresc la Balaton din toate părțile lumii. E o zonă cu natură impresionantă, frumos adaptată pentru a oferi servicii turistice complete. Vecinii noștri unguri au făcut o treabă extrem de bună la Balaton.

Balaton (1)

Balaton (6)

Balaton (10)

Balaton (11)

Balaton (14)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.