Se numără printre cele mai populare destinații turistice pe timp de vară. Insula Thassos este de-abia a 12-a insulă a Greciei, din punctul de vedere al suprafeței pe care o ocupă. În schimb, se află în topul primelor cinci insule preferate de către turiști.

Insula Thassos dispune de mai puțin de 400 de kilometri pătrați, fiind situată în Marea Egee, printre cele mai nordice insule ale Greciei. Accesul până pe insulă se face cu feribotul, ceea ce îi ajută pe turiști să se integreze în atmosfera estivală grecească încă de dinainte de a ajunge la destinație.

plaja fina Thassos
plaja fina Thassos

Insula Thassos este renumită pentru ulei de măsline, miere, uzo, marmură și ospitalitate extraordinară. Plajele sale se numără printre cele mai luxoase plaje din Grecia, cu atât mai mult cu cât sunt și printre cele mai puțin aglomerate. Are aspectul unei insule stâncoase, iar relieful predominant duce cu gândul la o așezare mai degrabă de munte, decât o destinație de vară.

Acest lucru nu înseamnă că din punctul de vedere al florei, insula Thassos nu suscită interes. Dimpotrivă, ea este recunoscută pentru livezile de măslini, pădurile de stejari și plantațiile de pini. Turiștii apreciază fragii de câmp pe care îi pot culege de pe marginile drumului, printre tufișurile sălbatice. Tot în mod liber, cresc și o serie de ierburi aromate care au transformat deja salata grecească într-un simbol al bucătăriei locale: cimbru, salvie și rozmarin. Printre florile reprezentative ale insulei Thassos se numără macii, bujorii și anemonele.

Animalele sunt dintre cele domestice. Nu există, practic, niciun fel de animal sălbatic care să fi fost zărit de către turiști. Pisicile sunt cele mai insistente și numeroase necuvântătoare ale insulei Thassos. Apar la taverne, pe balcoanele hotelurilor, pe străzi, la intrarea în magazine. Oile și caprele fac parte din peisajul obișnuit, cu atât mai mult cu cât o mare parte a populației locale se ocupă cu creșterea acestor animale.

Scala Thassos
Scala Thassos

Insula Thassos dispune de foarte multe localități de munte, un soi de sate turistice prin care poți trece pentru a avea parte de o atmosferă tihnită, tipic grecească. Pe cât sunt de multe, pe atât sunt de micuțe. Localitățile preferate, însă, de turiști sunt porturile și capitala insulei Thassos, botezată (de curând) cu același nume. Inițial, capitala se numea Limenas, iar marea parte a locuitorilor continuă să folosească acest nume vechi, în loc de Thassos.

Chiar în sudul orașului Thassos, se regăsește și celebra carieră de marmură de unde locuitorii continuă să taie blocuri enorme de marmură albă ca zăpada pe care o îmbarcă apoi pe vapoare și o trimit spre prelucrare pe țărmul grecesc. Orașul Thassos dispune de 2000 de cetățeni, iar principala activitate este turismul. Aici, se află centrul turistic al insulei Thassos, cu foarte multe variante de cazare, plaje, taverne, magazine și chiar și biserici ortodoxe, extrem de micuțe și intime.

Citește și:  Winchester - Anglia: Orașe de vizitat
Limenaria
Limenaria

Al doilea oraș ca mărime este Limenaria, dar posibilitățile de cazare sunt ceva mai reduse aici. În schimb, Limenaria este locul preferat pentru organizarea unor „seri grecești”, cu dans, muzică și meniuri tradiționale.

Principalul port al Insulei Thassos se află în localitatea Skala Prinos, renumită în special pentru hotelurile de lux. Există trei resorturi hoteliere de patru, respectiv cinci stele: Alea, Illio Mare și Alexandra Golden Boutique. Atmosfera din Skala Prinos îmbină confortul celor cinci stele ale hotelurilor cu mirosul de pește și lemn de măslin de la malul mării, spre încântarea turiștilor. Chiar în port, sunt deschise o serie de taverne și magazine, unde clienții din România se simt ca la ei acasă, căci limba română este vorbită chiar de către personalul comercial.

Chiar la intrarea în Skala Prinos, pe șosea, este situată o fabrică de ulei de măsline. Se recomandă vizitarea acestei făbricuțe, căci dispune și de un muzeu în cadrul căruia un ghid bine instruit oferă turiștilor informații interesante despre cultivarea măslinilor, istoria locului și procesul de obținere a uleiului atât de sănătos. Există și posibilitatea de a cumpăra ulei de la fabrică, la prețuri ceva mai avantajoase, în raport cu magazinele locale.

Marble Bay
Marble Bay

Insula Thassos dispune de o serie de plaje sublime. Printre cele mai cunoscute în întreaga lume se numără: Alexandra Beach din Potos, Metalia Beach din Limenaria, Tripiti Beach tot din Limenaria, Golden Beach dintre localitățile Potamia și Chrissi Amoudia, Marble Beach în apropierea localității Limenas, la mai puțin de zece kilometri distanță de resortul Makryamos. De-a lungul insulei Thassos, nudismul este descurajat, fiind permis exclusiv pe o singură plajă, una dintre cele mai mici și izolate. De asemenea, niciun hotel nu permite prezență topless la piscina proprie.

Obiectivele culturale includ: Muzeul Arheologic, Mănăstirea Sfântului Arhanghel Mihail, situl arheologic din Alyki, lacul din Skala Maries, Muzeul Polygnotos Vagis sau Izvorul Tămăduirii, aflat în gura unei peșteri păzite de măicuțe.

Insula Thassos este o experiență turistică deosebită, grație peisajelor naturale, ospitalității localnicilor, plajelor naturale de vis și grație atmosferei de totală relaxare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.