Impozanta clădire a fost concepută de arhitectul Alpár Ignác pentru a răspunde funcției de reprezentare dintre cele mai spectaculoase, aceea de sediu al unei puternice bănci. Alpár Ignac a fost unul dintre cei mai importanți arhitecți maghiari cărora li s-au încredințat lucrări de anvergurăîn stil neoclasic. De altfel, arhitectul și-a câștigat notorietatea tocmai din acest tip de program architectural.

banca-nationala-a-romaniei-din-oradea-judetul-bihor-vazuta-din-lateral.jpg

Stilul ales a fost, inerent, cel eclectic, cu inflexiuni ale stilului imperial.

banca-nationala-a-romaniei-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Acestea sunt prezente mai ales în decorația fațadei principale, desfășurate pe întinderea a cinci axe. Clădirea are un parter înalt și două etaje monumentale, bogat decorate cu elememte ornamentale în stil neobaroc.

intrare-in-banca-nationala-a-romaniei-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Decorația ancadramentelor este unificată de patru pilaștri sprijinții în consolă, ale căror capitele compozite rezonează cu cheile de boltă și cartușele ce amplifică ancadramentele. Cornișa este ritmată de denticuli neoclasici.

banca-nationala-a-romaniei-din-oradea-judetul-bihor-noaptea.jpg

Aceeași rigoare neoclasică este prezentă și la desenul bosajelor în aplat, ce decorează paramentul. Plastica arhitectonică, deși bogată, își păstrează eleganța prin respectarea ritmicii echilibrate între plin și gol, fapt ce amplifică expresia monumentală a edificiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.