Arhitectura modernă a clădirilor faimosului arhitect Antoni Gaudi s-a făcut cunoscută în toată lumea și a atras vizitatorii de pretutindeni. Contribuția lui Gaudi, în a face ca orașul Barcelona să fie unul dintre cele mai vizitate din lume, are legătură cu design-ul inedit, în armonie cu formele din natură, ale clădirilor concepute de acesta cu măiestrie.

Fiecare construcție are o concepție diferită însă toate sunt caracterizate de acea doză de îndrăzneală care rar s-a mai întâlnit la un alt arhitect de-a lungul istoriei însă niciodată sub această formă.

Sagrada Familia

wikimedia.org
wikimedia.org

Probabil cea mai cunoscută clădire concepută de Gaudi este Sagrada Familia, a cărei construcție a început în 1882 și nu a fost terminată nici până astăzi. Însuși arhitectul ei nu a trăit să vadă biserica terminată, lucru pe care, de altfel, l-a anticipat cu mult timp înainte de moartea sa din anul 1926. Cu toate că lucrarea în sine este un obiectiv dificil pentru cei cărora le-a rămas sarcina de a duce la bun sfârșit opera lui Gaudi, se așteaptă ca până în 2030 să fie finalizată.

Casa Vicens

www.panoramio.com
www.panoramio.com

O altă clădire fascinantă a marelui arhitect, mai puțin cunoscută, însă foarte importantă pentru începuturile lui Gaudi, este Casa Vicens. Aceasta este, de fapt, un conac construit pentru o familie bogată, așa că nu poate fi vizitat, ci doar admirat de afară. Datorită valorii sale arhitecturale, a fost trecută în patrimoniul UNESCO în 2005.

La Pedrera sau Casa Mila

holayessica.wordpress.com
holayessica.wordpress.com

Și La Pedrera a fost trecută în patrimoniul UNESCO, însă mult mai devreme, în 1984. Aceasta este cunoscută și sub numele de Casa Mila și a reprezentat un design destul de controversat la momentul construirii. Controversele s-au bazat pe formele ondulate ale clădirii, care la vremea construirii, 1906-1912, păreau neobișnuite și îndrăznețe.

Citește și:  Ecce homo – sensul, originea si reflexele culturale ale expresiei

Însă în pofida întregii zarve create în acele vremuri, și clădirea La Perdera a fost întrodusă în patrimoniul UNESCO. În plus, este considerată una dintre cele mai interestante clădiri din istoria arhitecturii și are mai degrabă statutul de sculptură decât clădire.

Parc Guell

checkin.trivago.es
checkin.trivago.es

Parcul Guell este oarecum atipic celorlalte opere ale lui Gaudi, deoarece fațadele sunt construite într-o notă mai “serioasă” însă autorul nu poate fi confundat. Acest domeniu reprezintă un complex de grădini cu elemente arhitecturale și clădiri concepute de Gaudi, printre care chiar locuința sa. Punctul de atracție al parcului Guell este terasa principală, acolo unde vizitatorii pot admira celebra bancă în formă de șarpe și decorată cu un mozaic colorat.

Casa Batllo

wikimedia.org
wikimedia.org

Casa Batllo se află chiar în mijlocul Barcelonei și este rezultatul unei restaurări a unei clădiri din 1877. După înfățisare, ar părea că Gaudi a dorit să evite folosirea liniilor drepte, așa cum și-a propus pentru majoritatea operelor sale. La fel ca alte clădiri construite de arhitect, a fost criticată pentru design-ul neconvențional însă valoarea sa a fost repede observată și Casa Batllo a fost inclusă în top 3 clădiri ale anului.

Casa Calvet

panoramio.com
panoramio.com

Construită drept locuință și proprietate comercială, Casa Calvet este una dintre cele mai convenționale clădiri ale lui Gaudi. Motivul pentru care arhitectul a fost nevoit să creeze un concept mai pământesc a fost faptul că această clădire se află într-o zonă foarte elegantă a Barcelonei. Totuși, influențe ale stilului său caracteristic se simt mai ales în curbele de deasupra clădirii care dau nota aceea aparte a clădirilor lui Gaudi.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.