Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Mănăstioara se află în comuna Fitioneşti, judeţul Vrancea. Este o biserică ortodoxă şi a fost declarată monument istoric, datorită importanţei sale deosebite şi a faptului că este construită din lemn.
Biserica “Adormirea Maicii Domnului” a fost construită undeva la sfârşitul secolului al XVII-lea, însă nu se cunosc date precise despre acest eveniment. Se pare că cei care au reuşit să o construiască au fost chiar locuitorii din această zonă, care aveau nevoie de un lăcaş religios la care să se închine. Aceştia au folosit bârne de stejar, ca material şi au ridicat clădirea pe fundaţie din piatră.
Ca în multe biserici de lemn din secolele XVII – XVIII şi la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Manăstioara se poate observa tehnica îmbinării lemnului în “coadă de rândunică”. Planul bisericii este unul în treflă şi este împărţit în pridvorul deschis, pronaos, naosul cu abside laterale şi altar. Biserica are o singură turlă, înaltă şi de formă octogonală, deasupra pridvorului şi a pronaosului.
În anul 2008, Biserica “Adormirea Maicii Domnului” a fost inclusă într-un amplu proces de restaurare a monumentelor din lemn din judeţul Vrancea. Problema principală a multor lăcaşuri religioase din Vrancea a fost că acestea au avut de suferit din cauza construcţiilor noi, din zid. Astfel, armonia şi arhtitectura acestora au avut de suferit, pentru că au fost puse sub umbra edificiilor noi.
Trei ani mai târziu, lucrările la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” au fost finalizate şi, astfel, a putut să îşi recapete frumuseţea de altădată. Specialiştii care au studiat zona au ajuns la concluzia că aceasta biserică este una dintre cele mai importante atunci când vine vorba de creştinismul din zona Carpaţilor de Curbură, arhitectura fiind specifică zonei.