Biserica Arbore este un locaş de cult din judeţul Suceava. Ea a fost ctitorită la începutul secolului al XVI-lea, de către hatmanul Luca Arbore. În prezent, biserica face parte din patrimoniul UNESCO.

În 1503, hatmanul Luca Arbore a construit un conac boieresc, alături de biserica ce-i va purta numele. În ziua de azi, doar locaşul de cult a mai supravieţuit, în vreme ce conacul a ars din temelii din cauza unui incendiu. Biserica poartă hramul Sfântului Ioan Botezătorul.

Arbore1

Biserica se remarcă imediat prin lipsa turlelor, fapt specific pentru construcţiile boiereşti. Forma sa longitudinală şi simplă, dar şi gradul ridicat de stilizare o fac cu atât mai specială. În ceea mai mare parte, biserica a fost ridicată cu ajutorul pietrei extrase din depozitele din regiune.

Arhitectura tipic moldovenească este evidentă de îndată ce pătrundeţi în interiorul mănăstirii. Zidurile laterale se prelungesc înspre exterior şi sunt unite printr-un arc în partea nordică a construcţiei. Aici, s-ar fi aflat, iniţial, locul unde se găseau clopotele.

Arcadele se află mai jos decât în multe alte mănăstiri sau biserici şi nu au spirale, în vreme ce pantele arcelor dau un aspect frumos şi preţios construcţiei edificiului. De asemenea, se remarcă prezenţa calotelor în naos, dar şi în pronaos. Se poate observa cu ochiul liber calitatea lucrărilor şi a meşterilor care au realizat-o.

Arbore2

Cu toate că nu s-au păstrat multe lucruri care să ateste trecutul istoric al biserici, chivotul de la mormântul hatmanului Luca Arbore a fost conservat şi se găseşte în interiorul locaşului de cult pe care acesta l-a ctitorit. Se pare că el s-ar număra printre cele mai de seamă şi mai importante obiecte gotice din întreaga regiune a Bucovinei.

La mijlocul secolului al XVI-lea, soţia hatmanului Luca Arbore va comanda pictura interioară şi exterioară a bisericii. Frescele au fost realizate de către un maestru din Moldova, Dragoş Coman, care va introduce în picturile sale elemente laice care vor rămâne celebre.

Stilul său foarte diferit de cel canonic impresionează chiar şi astăzi, în vreme ce, în vremurile în care construcţia a fost realizată, el i-a inspirat pe foarte mulţi alţi mari maeştri în pictură. Siluetele, culorile şi tot ansamblul acestora poartă, fără îndoială, amprenta unui expert de vază.

Culorile folosite în picturile din biserică sunt vii şi deschise. Portretele realizate se remarcă prin amploarea şi perfecţiunea detaliilor, dar şi prin luminozitatea deosebită care emană dinăuntrul lor.

Dintre acestea, cele mai reprezentative sunt cel al Fecioarei Maria, cel al împăratului Constantin cel Mare, dar şi cel al ctitorului Luca Arbore, împreună cu familia sa. De-a lungul anilor, picturile au fost afectate din cauza problemelor cu care s-a confruntat biserica.

Arbore3

Dintre personajele reprezentate în imaginile mănăstirii, nu lipsesc nici Sfinţii Constantin şi Elena. Bogăţia tipic feudală este şi ea scoasă în relief datorită nimburilor suflate cu aur, chiar dacă acestea au fost realizate într-o perioadă în care luptele cu Imperiul Otoman erau la apogeu.

De asemenea, sunt înfăţişate şi câteva dintre succesele împotriva turcilor. Cu toate că, după cum spuneam şi mai sus, multe dintre picturi nu mai sunt în cea mai bună stare de funcţionare datorită trecerii veacurilor, ele sunt totuşi vizibile şi s-au conservat într-un mod decent. Acest lucru a fost posibil şi datorită măiestriei meşterilor pictori.

În exterior, imaginile înfăţişate prezintă multe persoane aflate într-o mişcare continuă. Şi în acest caz, se remarcă culorile deschise şi pline de viaţă. Elementele de factură occidentală şi cele de factură orientală se armonizează perfect, iar alături de acestea nu lipsesc nici elementele pur tradiţionale.

Picturile de influenţă catolică sunt prezente, în special datorită imaginilor sfinţilor martiri sau ale pruncului Hristos. Toate aceste detalii sunt îmbinate ideal pentru a realiza nişte lucruri de o calitate demnă de invidiat, mai ales prin prisma faptului că ele au fost făcute acum mai bine de cinci secole.

Faţada din estul bisericii este pictată cu un grup de miniaturi, printre cele mai preţuite din secolul al XV-lea din România. Culorile folosite sunt albastrul şi verdele, iar printre imaginile prezentate sunt ospăţul Sfântului Gheorghe sau Adam şi Eva. Experţii sunt de părere că aceste prezentări sunt inspirate din picturile renascentiste italiene.

biserica-arbore.jpg

În anii 1600-1700, acoperişul bisericii a fost distrus. Restaurarea edificiului a avut loc la începutul secolului trecut, dar şi la jumătatea şi la sfârşitul acestuia.

Biserica Arbore este un monument foarte important din Bucovina. Construit în urmă cu mai bine de cinci veacuri, el stă drept mărturie pentru o epocă de mult apusă.

Marcat de stilul opulent şi luminos al vieţii boiereşti a secolului al XVI-lea, edificiul prezintă şi multe trăsături specifice stilului baroc şi celui renascentist, însă există şi câteva elemente tradiţionale, care fac din Biserica Arbore, ctitorită de către hatmanul cu acelaşi nume, un loc pe care trebuie să-l vizitaţi, dacă vă aflaţi prin regiune.

Biserica este un centru spiritual important în regiune, menținându-și rolul de locaș de cult activ. Este, de asemenea, un punct de atracție pentru pelerinii și turiștii interesați de patrimoniul religios și cultural al Bucovinei.

Recunoașterea de către UNESCO subliniază importanța conservării acestui monument pentru generațiile viitoare. Eforturile de restaurare și întreținere sunt esențiale pentru păstrarea condițiilor sale originale și pentru educația publicului larg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.