Biserica de lemn din Geogel este un monument istoric al judeţului Alba, satul Geogel aflându-se în comuna Ponor. Construită în anul 1751, biserica poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, prăznuit în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Biserica nu trebuie confundată cu o altă biserică de lemn din sat, ridicată în anul 1800, biserica ce a slujit nevoilor religioase ale comunităţii greco-catolice.

Deşi este de o frumuseţe rară, Biserica de lemn din Geogel nu se află în topul obiectivelor turistice ale judeţului Alba. Acest lucru este cauzat în special de lipsa unor drumuri asfaltate – accesul până în satul Geogel este destul de dificil, astfel că mulţi turişti renunţă la ideea de a vizita lăcaşul.

Biserica este considerată una dintre cele mai frumoase biserici ale acestui judeţ, lucru datorat arhitecturii şi picturii murale, conservate mult mai bine ca în alte locuri. Patrimoniul lăcaşului este unul foarte important, fiind alcătuit din obiecte religioase de mare valoare.

Biserica de lemn din Geogel este împărţită în trei încăperi: pronaos, naos şi altar. De-a lungul existenţei sale, biserica a fost modificată de mai multe ori pentru a răspunde cerinţelor enoriaşilor.

Din construcţia originală nu s-a păstrat decât naosul. Pronaosul iniţial a fost unit cu naosul, în anul 1823, când a fost adăugată o altă încăpere care să funcţioneze pe post de pronaos. Altarul original a fost înlocuit cu un altul în anul 1848, când a fost amplasată o absidă poligonală din piatră. Picturile murale sunt şi ele de o mare valoare, fiind realizate de artiştii Ioan din Beriu şi Tobias Popa Gheorghe din Abrud.

Arhitectura bisericii reflectă ingeniozitatea și adaptabilitatea constructorilor săi, fiind realizată din materiale naturale, predominând lemnul, care i-a conferit flexibilitate și rezistență de-a lungul decadelor. În ciuda vârstei, structura sa rămâne robustă, un testament al metodelor tradiționale de construcție.

Biserica de lemn din Geogel nu este doar un monument istoric, ci și un loc de reculegere și rugăciune, unde comunitatea se adună anual pe 8 noiembrie pentru a sărbători hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Această tradiție aduce împreună tineri și bătrâni, reînnoind legăturile comunitare și reafirmând credința care a fost transmisă de generații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.