Biserica de lemn din Geogel este un monument istoric al judeţului Alba, satul Geogel aflându-se în comuna Ponor. Construită în anul 1751, biserica poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, prăznuit în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Biserica nu trebuie confundată cu o altă biserică de lemn din sat, ridicată în anul 1800, biserica ce a slujit nevoilor religioase ale comunităţii greco-catolice.

Deşi este de o frumuseţe rară, Biserica de lemn din Geogel nu se află în topul obiectivelor turistice ale judeţului Alba. Acest lucru este cauzat în special de lipsa unor drumuri asfaltate – accesul până în satul Geogel este destul de dificil, astfel că mulţi turişti renunţă la ideea de a vizita lăcaşul. Biserica este considerată una dintre cele mai frumoase biserici ale acestui judeţ, lucru datorat arhitecturii şi picturii murale, conservate mult mai bine ca în alte locuri. Patrimoniul lăcaşului este unul foarte important, fiind alcătuit din obiecte religioase de mare valoare.

Citește și:  Cheile Albioarei: Obiective turistice Bihor

Biserica de lemn din Geogel este împărţită în trei încăperi: pronaos, naos şi altar. De-a lungul existenţei sale, biserica a fost modificată de mai multe ori pentru a răspunde cerinţelor enoriaşilor. Din construcţia originală nu s-a păstrat decât naosul. Pronaosul iniţial a fost unit cu naosul, în anul 1823, când a fost adăugată o altă încăpere care să funcţioneze pe post de pronaos. Altarul original a fost înlocuit cu un altul în anul 1848, când a fost amplasată o absidă poligonală din piatră. Picturile murale sunt şi ele de o mare valoare, fiind realizate de artiştii Ioan din Beriu şi Tobias Popa Gheorghe din Abrud.

 

biserica-de-lemn-din-geogel.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.