Biserica de lemn din Hărnicești, comuna Desești, județul Maramureș, datează din anul 1700. Lăcașul poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului” și figurează pe lista monumentelor istorice. 

Satul Hărnicești, care face parte din comuna Desești, se află la 22 km sud de Sighet, pe valea Marei, pe drumul național care duce la Baia Mare.

Biserica de lemn, ridicată la 1770 pe ruinele unei vechi mănăstiri, poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Are o arhitectură care a suferit multe modificări în decursul timpului până la înfățișarea la care a ajuns în prezent.

Planul este rectangular, absida nedecroșată, ceea ce face ca partea de est să se termine teșit, în formă poligonală cu cinci laturi. Biserica este prevăzută cu o tindă pătrată pe peretele de sud unde este intrarea.

Acoperișul, cu două poale, în pantă repede, măsoară zece metri înălțime, pe când turnul numai nouă metri, prea puțin pentru proporțiile bisericii ceea ce îi face pe specialiști să afirme că a fost mai înalt odată.

Citește și:  Mănăstirea Râșca: Obiective turistice Suceava

În privința decorației exterioare, este de observat brâul sculptat care înconjoară biserica de jur împrejur și consolele frumoase pe care se spijină cununa.

Din decorația interioară nu se distinge aproape nimic, în afară de partea superioară a tâmplei. În schimb, biserica posedă câteva icoane foatre valoroase. Trei dintre ele, „Intrarea în Ierusalim”, „Înălțarea Domnului la cer” și „Buna Vestire”, au fost prezentate în diferite țări cu ocazia unor expoziții internaționale.

urcare-spre-biserica-de-lemn-din-harnicesti-judetul-maramures.jpg
biserica-de-lemn-din-harnicesti-judetul-maramures-imagine-din-lateral.jpg
intrarea-in-biserica-de-lemn-din-harnicesti-judetul-maramures.jpg
biserica-de-lemn-din-harnicesti-judetul-maramures.jpg
panorama-cu-biserica-de-lemn-din-harnicesti-judetul-maramures.jpg
turn-de-la-biserica-de-lemn-din-harnicesti-judetul-maramures.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.