Biserica de lemn din Răcoasa este unul dintre monumentele istorice ale judeţului Vrancea, fiind inclusă pe noua listă realizată în anul 2004. Poartă hramul “Sfinţii Voievozi” şi se află la aproximativ 500 de metri în nordul satului, pe şoseaua care duce spre Mărăşeşti.
Biserica a fost construită în anul 1807, folosindu-se bârne de lemn pentru acest lucru. Având în vedere că lemnul este un material care se degradează foarte uşor, în anul 1937, s-a luat hotărârea ca pereţii să fie acoperiţi cu scânduri. Această hotărâre s-a luat şi din punct de vedere estetic, pentru că scândurile au creat un mediu mai plăcut.
Biserica de lemn din Răcoasa a avut nevoie de mai multe reparaţii de-a lungul anilor, care au fost efectuate în anii 1898, 1902, 1924 şi 1964 (când a fost acoperită cu scândură şi apoi tencuită). Şi şindrila de pe acoperiş a fost înlocuită de mai multe ori, pentru că ploile şi zăpezile l-au afectat.
Stilul în care a fost ridicată Biserica de lemn din Răcoasa este specific moldovenesc, însă se observă şi câteva elemente inspirate din arhitecturile bizantină şi gotică. Pridvorul este unul deosebit, deoarece stâlpii pe care se sprijină sunt sculptaţi şi prezintă motive florale. Planul său poligonal se regăseşte şi în altar.
Biserica de lemn din Răcoasa are atât catapeteasma, cât şi icoanele împărăteşti sculptate în lemn. Printre bunurile cele mai de preţ ale bisericii, se numără clopotul care a fost luat, în 1817, din banii strânşi de credincioşii din sat şi din împrejurimi. Clopotniţa se afla în sudul lăcaşului religios.
Biserica de Lemn din Răcoasa este de asemenea un centru pentru sărbătorile religioase locale, atrăgând comunitatea în evenimente care păstrează și celebrează obiceiuri străvechi. Aceste evenimente sunt momente de profundă conexiune spirituală, dar și de întărire a legăturilor comunitare.