Biserica de lemn Sf. Nicolae din Cuhea (azi Bogdan Vodă, Maramureș) se crede că a fost construită în 1718. Spre deosebire de majoritatea bisericilor maramureșene, aflate pe coline, biserica Sf. Nicolae se află în mijlocul satului, în mijlocul cimitirului vechi. Pereții sunt construiți din bârne cioplite, fără decorațiuni, singura excepție fiind frânghia răsucită sculptată, care înconjoară biserica. Pereții interiori au fost pictați în 1754 la comanda ctitorului nobil Vasile Săpânțan.

poarta-de-intrare-biserica-de-lemn-sf-nicolae-din-bogdan-voda-judetul-maramures.jpg

Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Nicolae” a fost ridicată la 1718, pe locul celei vechi, arsă de tătari la 1717, este reprezentativă pentru arhitectura bisericilor de lemn de tip maramureșean datorită corpului său rotund, înălțat în două trepte, având acoperișul cu poală dublă, susținut de console extinse în trepte egale, pe sub care se desfășoară o torsadă în relief, ce înconjoară pereții exteriori ai treptei inferioare.

biserica-de-lemn-sf-nicolae-din-bogdan-voda-judetul-maramures.jpg

Turnul-clopotniță, foarte zvelt, are foișorul ieșit în afară și parapetul înfundat cu scânduri traforate cu găuri mărunte și dese, iar pe laterale, câte trei arcade ingenios îmbinate, peste care se înalță un coif pătrat la bază, ce continuă octogonal, prelungindu-se cu o cruce simplă din fier forjat.

Citește și:  Biserica Maieri – Sf. Treime din Alba Iulia: un sanctuar al credinței

biserica-de-lemn-sf-nicolae-din-bogdan-voda-judetul-maramures-vedere-din-spate.jpg

Pronaosul are o iconografie mult mai bogată ca de obicei. Pe tavan, sunt reprezentate scene din „Vechiul Testament”; la extremitățile tavanului apar capete de îngeri și figurările antropomorfe ale Soarelui și Lunii.

biserica-de-lemn-sf-nicolae-din-bogdan-voda-judetul-maramures-vedere-sin-lateral.jpg
turnul-de-la-biserica-de-lemn-sf-nicolae-din-bogdan-voda-judetul-maramures.jpg
usa-de-lemn-de-la-biserica-de-lemn-sf-nicolae-din-bogdan-voda-judetul-maramures.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.