Biserica de lemn din Glod, comuna Strâmtura, județul Maramureș a fost construită în jurul anului 1700. Lăcașul are hramul „Sfântul Nicolae” și figurează pe lista monumentelor istorice.
Satul Glod este situat pe valea Slătioarei, afluent al Izei, între Bârsana și Strâmtura. Se află chiar pe limita de nord-vest a cnezatului de vale al bogdăneștilor, valea Slătioarei fiind la 1353 hotarul domeniului fiilor lui Iuga. Urmașii lui Iuga stăpânesc la 1418 o possessio „Mochyar”, pomenită alături de celelalte sate de pe același domeniu. Identitatea Glod-Mocsar (în traducere) este confirmată de mutarea limitei domeniului, înainte de 1411, de pe valea Slătioarei pe creasta dealurilor dinspre Cosău.
Situat pe un hotar mai vechi, Glodul nu poate data decât de la sfârșitul veacului al XIV-lea. În centrul localității, se înalță biserica de lemn „Sfântul Nicolae”, construită probabil în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, împodobită cu picturi lucrate, în anul 1829, de însuși parohul satului, Tivadar Vasile, al cărui autoportret se păstrează în interiorul altarului. Adăpostește icoane pe lemn extrem de valoroase, din veacurile al XVII-lea și al XVIII-lea, mobilier, cărți, cruci de mână, icoane pe sticlă și alte valori patrimoniale.
Din nefericire, la una dintre ultimele restaurări, interiorul lăcașului a fost zugrăvit în alb, acoperind din neatenție marginea iconostasului foarte frumos lucrat, iar în pridvor s-a procedat aidoma, cu o singură concesie datorată urmelor (atât de rar întâlnite) de frescă exterioară, care au fost ocolite aproximativ de bidineaua cu var. Biserica a fost recent renovată.
Biserica „Sfântul Nicolae” servește nu doar ca loc de închinare, ci și ca punct de întâlnire pentru sărbătorile religioase și evenimentele comunitare. Eforturile de conservare au asigurat că structura și detaliile sale artistice sunt protejate, menținându-se astfel vie istoria și tradiția locului.
Fiind înscrisă pe lista monumentelor istorice, biserica atrage numeroși vizitatori interesați de patrimoniul cultural și spiritual al Maramureșului. Accesul este facilitat pentru toți cei dornici să exploreze și să aprecieze acest monument de o inestimabilă valoare istorică și estetică.