Biserica evanghelică din Sebeş este unul dintre cele mai impresionante edificii, în ceea ce priveşte dimensiunile, din oraşul judeţului Alba. Cunoscut şi sub denumirile Biserica Saşilor, ori Ansamblul Fortificat al Bisericii Evanghelice, lăcaşul este situat chiar în centrul localităţii.
Saşii care s-au stabilit acum câteva secole în Sebeş aveau nevoie de un lăcaş de rugăciune, ştiindu-se faptul că această comunitate este una foarte credincioasă. Astfel, în secolul al XII-lea, când comunitatea de saşi din Sebeş a început să devină mai puternică, a fost construită o bazilică romanică.
Însă curând această a început să se dovedească a fi neîncăpătoare, drept pentru care bazilica a fost mărită.
În secolele XIII – XIV, Biserica evanghelică a fost modificată substanţial, mai ales că arhitectura cisterciană era tot mai folosită în sudul Ardealului. Mai mult, oraşul era în plină dezvoltare economică, lucru care s-a reflectat şi în lăcaşul religios. Biserica a avut mai multe etape de construire, însă acestea s-au ridicat de fiecare dată la pretenţiile şi la posibilităţile financiare ale oraşului.
Astăzi, Biserica evanghelică este poate cea mai impozantă clădire din Sebeş. Arhitectura sa reuneşte, într-un mod echilibrat, stilul romanic cu cel gotic. Stilul său este asemănător cu cel al Bisericii Negre din Braşov, acest lucru datorându-se faptului că ambele au fost proiectate de acelaşi arhitect. Însă, totodată, se spune că biserica din Sebeş a fost ulterior extinsă pentru a fi considerată mai frumoasă decât cea din Braşov.
Elementele romanice pot fi observate în prima parte a lăcaşului, care este împărţită în trei nave. Iniţial, corul era de factură romanică, însă a fost înlocuit cu unul de factură gotică. Stâlpii corului sunt decoraţi cu motive vegetale, dar şi cu personaje biblice şi mitologice. Tot de inspiraţie gotică sunt şi ferestrele, care sunt de dimensiuni mici şi au forma unui arc.
Interiorul bisericii este la fel de impresionant ca exteriorul. Vizitatorii pot admira fresce vechi, sculpturi în lemn și alte artefacte care povestesc istoria bogată a comunității săsești din Sebeș. Fiecare colț al bisericii ascunde povești fascinante despre credință, artă și supraviețuire.
Importanța bisericii este evidențiată și de faptul că aceasta a fost un punct de refugiu în timpurile tulburi, fortificațiile sale protejând comunitatea locală de invaziile și războaiele care au bântuit Transilvania de-a lungul secolelor.