Biserica ortodoxă din comuna Culciu, localitatea Cărăşeu din judeţul Satu-Mare a fost construită în jurul anului 1895. Aceasta poartă hramul „Sfinţilor Arhangeli Mihail şi Gavril” şi aparţine de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi de Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

cruce-biserica-ortodoxa-din-caraseu-judetul-satu-mare.jpg

Din punctul de vederea al construcţiei, deasupra navei se înalţă un turn cu coif baroc, străpuns de ferestre semicirculare străjuite de pilaştri. Aceştia se regăsesc şi pe pereţii exteriori ai navei, de o parte şi de alta a ferestrelor, a căror tipologie se aseamănă cu a celor ogive, întâlnite la construcţiile gotice.

biserica-ortodoxa-din-caraseu-judetul-satu-mare-vedere-laterala.jpg

Faţada bisericii se distinge printr-un fronton triunghiular susţinut de patru coloane masive, ce conferă întregului edificiu un aer clasic. Pe locul actualei biserici, se afla un lăcaş de cult din lemn, care, în timpul năvălirii tătarilor din anul 1717, a fost ars împreună cu întreg satul. A rămas doar fundaţia altarului, sub forma unui picior de piatră şi lespedea pentru „Masa Sfântă”.

intrare-in-biserica-ortodoxa-din-caraseu-judetul-satu-mare.jpg

Construită într-o perioadă de renaștere spirituală, biserica îmbină elemente ale stilului tradițional cu influențe moderne ale vremii, reflectând schimbările socio-culturale din Satu-Mare de la sfârșitul secolului XIX.

poarta-biserica-ortodoxa-din-caraseu-judetul-satu-mare.jpg

Biserica servește nu doar ca loc de cult, ci și ca centrul comunității, fiind gazda multor sărbători religioase și tradiții locale ce se desfășoară anual sub patronajul Sfinților Arhangeli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.