Bogdan Vodă, denumit în trecut Cuhea, este un sat din județul Maramureș. Acesta este reședința comunei Bogdan Vodă. Începând cu data de 16 iulie 1973, satul Bogdan Vodă, alături de alte 13 localități, se declara, experimental, „sat turistic”.
Săpăturile arheologice din zona Zneamăn au relevat existența așezării încă din epoca bronzului, dar și din epoca ulterioară a fierului – Hallstatt. A fost pentru o perioadă locul de reședință a voievozilor români din Maramureș. În acea vreme, a fost ridicată o fortificație pe malul înalt al Izei, dinspre miazăzi, cercetată cu ocazia săpăturilor arheologice din 1984 conduse de Radu Popa, pe locul numit Grădina lui Cârlig și o biserică din piatră în lunca Izei, ale caror ruine se mai pot vedea și în zilele de astăzi.
Biserica Ortodoxă Nouă a fost zidită din piatră pe locul unei vechi biserici din lemn. În decursul timpului, la acest sfânt altar s-au perindat preoţii Andrei Lupan (1816-1820), preotul Boroş Teofan Pașca, preotul Nicolae Costin, preot Emil Fucec, preotul Romul Avram şi preotul Mihai Ierima. Între anii 1998 – 2000, biserica a fost reparată capital şi împodobită cu pictură în tehnică tempera.
Existența acestei biserici, bine păstrată până acum, a fost marcată de tulburări. În perioada 1992-1994, a început construcția noii biserici de zid, suficient de încăpătoare pentru comunitatea ortodoxă din comună. Dar biserica veche era propusă pentru lista monumentelor UNESCO, iar regulamentul nu permitea amplasarea construcțiilor într-o zonă de protecție de 100 de metri.
Cu toate eforturile preotului, care a găsit mai multe soluții de amplasare a bisericii în zona centrului satului, nu s-a găsit susținere din partea autorităților. Acestea recomandau contrucția la capatul unui cimitir mărginaș, soluție care nu era acceptată de săteni, pentru că biserica reprezintă în mod tradițional centrul comunității.
Atunci, sub presiunea nevoii de a avea o biserică nouă, a început construcția lângă biserica veche. Acest fapt i-a afectat statutul, astfel că una dintre cele mai frumoase biserici maramureșense nu a reușit să intre în patrimoniul UNESCO.
Credincioșii greco-catolici, care reprezintă aproximativ 4,25% din populația comunei, au solicitat retrocedarea bisericii – monument. După un șir de procese la Vișeu, Sighet, Baia Mare și Cluj, au obținut dreptul de folosință al bisericii.
Comunitatea greco-catolică a încercat să execute silit decizia de la Cluj, încercare oprită cu forța de câteva sute de credicioși ortodocși în frunte cu preotul ortodox din sat. Autoritățile locale aflate la fața locului nu au intervenit în sprijinul aplicării deciziei curții.
În istoria recentă a localității s-a remarcat pesonalitatea lui Vasile Deac zis „Moșu”, care a condus comuna Bogdan Vodă timp de 3 decenii, trecând prin multe evenimente și schimbări, inclusiv cele din 1989.
Figură sobră și plină de întelepciune, amintind de „sfatul batrânilor” cel din vremurile de demult, el va lăsa moștenire noilor generații, alături de casa tradițională în care locuiește și care a fost inclusă în patrimoniul național, monumentul voievodului Bogdan și biserica cea nouă al cărei ctitor este.
Implicarea tineretului în activitățile bisericii este o prioritate, cu programe educaționale care îi învață pe tineri despre importanța conservării patrimoniului cultural și spiritual, asigurând astfel transmiterea acestor valori către generațiile viitoare.
Prin urmare, Biserica Ortodoxă Nouă din Bogdan Vodă reprezintă nu doar un simbol al comunității, ci și un punct de legătură între tradiție și inovare, oferind un refugiu spiritual și un centru de întâlnire pentru toți cei care valorizează patrimoniul și credința Maramureșului.