După încheierea Primului Război Mondial şi realizarea unirii Ardealului cu România, la 1 Decembrie 1918, s-a dorit în Zalău construirea unei biserici ortodoxe. Acest deziderat a fost realizat între anii 1925 – 1927, prin zidirea actualei bisericii cu hramul „Sfânta Treime”, aceasta fiind prima biserică românească din cărămidă ridicată în oraş.

candelabru-din-biserica-ortodoxa-sfanta-treime-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Terenul pentru construcţie a fost donat de statul român, pe locul unde se afla o fostă grădiniţă, care a fost transformată cu această ocazie în casă parohială. Clădirea grădiniței data din 1870 şi a fost folosită drept casă parohială, până în anul 2008, când a fost ridicată o nouă casă parohială, iar în 2010 s-a amenajat și curtea locașului de cult.

altarul-din-biserica-ortodoxa-sfanta-treime-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Istoria bisericii „Sfânta Treime” din Zalău începe în prima jumătate a secolului al XX-lea când, după terminarea Primului Război Mondial şi realizarea unirii Ardealului cu România la 1 Decembrie 1918, s-a dorit construirea unei bisericii ortodoxe în Zalău, deziderat realizat între anii 1925 – 1927, prin zidirea actualei biserici cu hramul „Sfânta Treime”, aceasta fiind prima biserică românească din cărămidă ridicată în oraş. Terenul pentru construcţie a fost donat de statul român, pe locul unde se afla o fostă grădiniţă, care a fost transformată în casă parohială.

icoana-si-altar-din-biserica-ortodoxa-sfanta-treime-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Construcţia data din 1870 şi, după multe modificări, a fost folosită ca şi casă parohială, până în anul 2008 când s-a purces la ridicarea unei case parohiale noi, aceasta fiind sfințită doi ani mai târziu. Planul arhitectural al bisericii este în formă de cruce, locașul de cult având lungimea de 24 metri şi lăţimea de 8 metri.

cupola-pictata-din-biserica-ortodoxa-sfanta-treime-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Biserica Sfânta Treime este și locul de suflet al tinerilor din Liga Tineretului Creștin Ortodox din Zalău. Astfel, aici, în fiecare joi seara foarte mulți tineri și nu numai, se adună și săvârșesc o slujbă de priveghere sub îndrumarea duhovnicească a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Antonie Pința, slujbă urmată de rostirea unui cuvânt de folos duhovnicesc de către unul dintre părinții invitați.

biserica-ortodoxa-sfanta-treime-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Biserica Sfânta Treime a devenit un centru spiritual vital pentru oraș, organizând numeroase evenimente religioase și comunitare care întăresc legăturile dintre cetățeni. Este un punct de referință nu doar pentru credincioși, ci și pentru vizitatori, dornici să înțeleagă mai bine istoria și cultura românească.

intrarea-in-biserica-ortodoxa-sfanta-treime-din-zalau-judetul-salaj.jpg
maria-si-pruncul-iisus-a-problem-occurred-while-transferring-the-file-cam20052jpg-the-transfer-has-been-stopped.jpg
privire-spre-biserica-ortodoxa-sfanta-treime-din-zalau-judetul-salaj.jpg
scene-biblice-de-pe-biserica-ortodoxa-sfanta-treime-din-zalau-judetul-salaj.jpg
pictura-murala-din-biserica-ortodoxa-sfanta-treime-din-zalau-judetul-salaj.jpg
interior-biserica-ortodoxa-sfanta-treime-din-zalau-judetul-salaj.jpg
scene-biblice-din-biserica-ortodoxa-sfanta-treime-din-zalau-judetul-salaj.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.