Parohia Ortodoxă Sfântul Ştefan a luat fiinţă prin decizia Episcopiei Oradiei odată cu numirea preotului Ştefan Lucaciu ca şi paroh al Parohiei Zalău „Sfântul Ştefan” – transferat prin concurs de la parohia Agrij.

biserica-ortodoxa-sfantul-stefan-din-zalau-judetul-salaj.jpg

În ziua de Rusalii, 11 iunie 1995, Preasfinţitul Ioan Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de preoţi din Zalău, în frunte cu Pr. Ioan Pop – Protopopul Zalăului, oficialităţile municipale şi judeţene şi alţi şefi de instituţii, precum si mulţi copii de la Şcoala „Avram Iancu”, şi un număr mare de credincioşi, s-a pus piatra de temelie la noua biserică cu hramul „Sfântul Arhidiacon Ştefan” pe un teren concesionat de Primăria Zalău.

turn-de-la-biserica-ortodoxa-sfantul-stefan-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Proiectul bisericii a fost întocmit de arhitectul Mircea Duşmănescu. Arhitectura bisericii este una bizantină în formă de cruce greacă, cu un pridvor deschis, cu abside si cupolă centrală de 18 m. Biserica are 30 de metri lungime, 16 m lăţime la abside si o înalţime de 27 metri.

trepte-de-la-biserica-ortodoxa-sfantul-stefan-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Lucrările de construcţie au fost realizate de directorul general Ioan Rotaru si fraţii Ioan si Teofil Florian care au finalizat demisolul. În ziua de Rusalii, 7 iunie 1998, a fost târnosit demisolul bisericii de Preasfintitul Ioan – Episcopul Oradiei. De la această dată s-a continuat slujirea la biserica „Sfântul Ştefan”.

Citește și:  Parcul Național Munții Măcinului: Obiective turistice Vâlcea

vedere-spre-biserica-ortodoxa-sfantul-stefan-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Lucrările de construcţie au continuat, finalizându-se în anul 2001, când s-a acoperit cu tablă Lindab de firmele Vilarom din Cluj Napoca si Robirom din Zalău. În anul 2002, au fost începute lucrările de pictură în tehnica frescă de către pictorul Pârâia Mihai din Craiova, lucrări ce se finalizează în anul 2010.
Candelabrul a fost cumpărat de la Atena, iar scările executate în 2010 sunt placate cu marmură de Murano- Italia.

coloane-si-usa-de-la-biserica-ortodoxa-sfantul-stefan-din-zalau-judetul-salaj.jpg
intrarea-in-biserica-ortodoxa-sfantul-stefan-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.