Biserica ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Brăila este cea mai veche biserică din acest oraş, fiind construită în secolul al XVII-lea. Ce este mai interesant la ea e că, până în anul 1831, a fost geamie şi este printre puţinele biserici de la noi din ţară care nu are turle.

În timpul ocupaţiei otomane, adică secolele XVII-XVIII, Biserica ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Brăila a funcţionat ca moschee pentru turcii care se stabiliseră aici. În anul 1831, ca urmare a Păcii de la Adrianopole, prin care Brăila a revenit în Țara Românească, moscheea a fost transformată în biserică ortodoxă.

Cel care a avut ideea de a o transforma în biserică ortodoxă a fost arhiducele Mihail Pavlovici Romanov, care era şi şef al armatei ruseşti. Acesta a vrut ca evenimentul să marcheze eliberarea Brăilei de sub dominaţia turcească.

biserica-sfintii-arhangheli-mihail-si-gavriil-din-braila-judetul-braila.jpg

Deşi nu se ştie exact data la care Biserica ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Brăila a fost construită, anumite detalii i-au făcut pe specialişti să considere secolul al XVII-lea ca fiind data ridicării ei. Lipsa elementelor din stilul baroc demonstrează că edificiul a fost ridicat până în anul 1750, însă cel mai concludent este un document care atestă construcţia unei moschei aici.

imagine-cu-biserica-sfintii-arhangheli-mihail-si-gavriil-din-braila-judetul-braila.jpg

Biserica ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Brăila a trecut prin mai multe proiecte de restaurare pentru a se apropia de forma bisericilor ortodoxe. A fost, iniţial, construită din cărămidă nearsă, însă, ulterior, a fost înlocuită cărămida cu una de presă, absida altarului a fost făcută din cărămidă arsă, iar unele dintre ferestre au fost astupate, în timp ce altele au fost înlocuite. Apoi, biserica a fost mărită cu câţiva metri, ajungând la dimensiunile pe care le are şi astăzi.

indicator-cu-biserica-sfintii-arhangheli-mihail-si-gavriil-din-braila-judetul-braila.jpg

Deşi au fost făcute multe reperaţii, forma Bisericii ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Brăila nu a suferit modificări de amploare. Frumuseţea ei este completată de elementele orientale, cum ar fi ornamentele de pe tavan.

Minaretul moscheei a fost înlocuit cu clopotniţa – prima clopotniţă de lemn a ars, iar a doua a fost înlocuită cu una de zid, care poartă amprenta stilului romanesc.

Cele trei clopote iniţiale au fost realizate din tunurile turceşti luate de ruşi în urma luptei de la Silistra. Însă, în urma incendiului care a cuprins clopotniţa, în anul 1885, ele s-au spart, iar clopotele de astăzi au fost dăruite de familia Chercea, ctitorii restauratori.

aleea-spre-biserica-sfintii-arhangheli-mihail-si-gavriil-din-braila-judetul-braila.jpg

În centrul tavanului, care a fost acoperit cu stuc, se afla icoana Pantocratorului, care se regăseşte pe cupola naosului în toate bisericile obişnuite. Catapeteasma se remarcă prin icoana Sfântului Arhanghel Mihail, icoana dăruită de arhiduce în anul 1834.

Ea a fost realizată în Rusia şi e din argint aurit. Pe lângă icoană, arhiducele Mihail Pavlovici Romanov a dăruit bisericii şi cărţi vechi religioase, legate în piele şi scrise în limba slavonă.

detalii-de-pe-biserica-sfintii-arhangheli-mihail-si-gavriil-din-braila-judetul-braila.jpg

Biserica ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Brăila este unul dintre cele mai importante edificii din acest oraş, iar oameni de peste tot vin să se roage la această icoană deosebită, singura moştenire a Romanovilor de pe teritoriul României.

placuta-de-la-biserica-sfintii-arhangheli-mihail-si-gavriil-din-braila-judetul-braila.jpg
Un alt aspect remarcabil al bisericii este lipsa turlor, o caracteristică arhitecturală neobișnuită pentru biserici, care adaugă la unicitatea și misterul său. Aceasta conferă edificiului o siluetă distinctă, care o diferențiază de alte biserici din România.

De-a lungul secolelor, Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost martora multor evenimente istorice și a suferit numeroase restaurări care au ajutat la păstrarea și consolidarea structurii sale. Fiecare restaurare a adăugat un nou strat de istorie, fără a-i altera spiritul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.