Unul din animalele Africii care ofera o imagine infricosatoare este bivolul african. Acest mamifer este cunoscut si cu numele de bivolul-negru sau bivolul-caffer si este considerat cel mai puternic bivol de pe Pamant. In Africa Centrala, de Est si de Vest acest bivol este considerat cel mai rau, indaratnic, si puternic animal salbatic, o adevarata fiara. Daca este ranit devine atat de furios si are o dorinta atat de mare de razbunare incat cruzimea sa nu are limite.

Este in stare sa omoare un om doar din cateva lovituri cu cele doua coarne enorme. Uneori acest animal are excese de furie pe care si le revarsa si pe vegetatia din jurul sau, pe tufisuri, copaci, etc. Poate fi intalnit in diverse habitate, in zone alpine in munti la altitudini de pana la 4000 m, in regiuni impadurite, de stepa si savane ierboase, in apropierea cursurilor de ape, lacurilor si raurilor mari.

In frunctie de habitatul in care traieste bivolul african isi schimba si nuanta de culoare a blanii. De exemplu in zonele cu paduri forestiere blana are o culoare roscata sau usor portocalie. Daca traieste in regiunile africane de savana are blana in nuante de maro. Bivolul care se gaseste intr-o zona de stepa prezinta un colorit ce variaza de la maro la negru.

Bivolul african are lungimea corpului de 2,1-3,4 m, lungimea cozii de 75-110 cm, inaltimea la umeri de 1,8 m si greutatea de 650 kg. Masculul este intotdeauna mai mare decat femela si cantareste de doua ori mai mult. Unele exemplare ajung sa depaseasca chiar si o tona, insa aceasta este sustinuta cu usurinta de membrele anterioare si posterioare puternice, ce au copite despicate uriase.

Mai mult decat atat desi are corpul atat de mare bivolul african are capacitate sa alerge cu viteza de pana la 60 km/ h, datorita picioarelor sale musculoase. In momentul in care in calea sa apare un obstacol (ex. un arbust) sa nu credeti ca il ocoleste, de multe ori sare pe el si il calca cu forta, cu toata puterea.

Citește și:  Antilopa-samur (Hippotragus niger) din savanele africane

Un alt element ce completeaza imaginea sa fioroasa este data de cele doua coarne care sunt mari, puternic curbate in sus si au varfurile ascutite, iar baza lor, mai exact locul de insertie ii ocupa toata fruntea. Aceste coarne sunt folosite ca arme principale in luptele dintre masculi, care au loc mai ales in perioada de rut.

Bivolul african
Bivolul african

Masculul are coarnele mai mari si mai puternice si gatul mai gros decat femela. De asemenea el se deosebeste de femela prin faptul ca are o coama in zona grumazului si o cocoasa pe umeri.

Unitatea sociala la aceste animale este cea de grup.

Fiecare turma este condusa de masculii dominanti (acestia conduc femelele si ceilalti masculi) si are propiile reguli. De obicei membrii unui grup isi delimiteaza un teritoriu unde sa aiba pasuni bogate in vegetatie si un rau sau lac in apropiere, deoarece ei nu pot trai fara apa, nu se indeparteaza niciodata de o sursa de apa mai mult de 15 km.

Pe de alta parte bivolii africani sunt mari iubitori de pasuni cu ierburi dulci de preerie si de zona cu vegetatie luxurianta. De asemena ei iubesc si padurile, in care gasesc frunze, muguri, ramurele si fructe – hrana lor preferata. Sunt mari consumatori de ierburi si plante, pe care le cauta in timpul noptii sau in orele racoroase ale zilei.

Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie de 11 luni apoi naste un singur pui. Acesta este destul de bine dezvoltat, se ridica in picioare dupa cateva ore de la nastere cand inca are blanita umeda. Este alaptat la ugerul femelei timp de 9-10 luni si apoi va manca si el hrana vegetala la fel ca adultii. Masculii tineri ajung la maturitatea sexuala la varsat de 4-5 ani, iar femelele cu un an mai repede. Cei mai mari dusmani ai lor sunt leoparzii si hienele.

Bivolul african este o specie comuna in Africa, are denumirea stiintifica de Syncerus caffer, face parte din ordinul Artyodactyla, familia Bovidae.

Video – Bivolul african (Syncerus caffer):

1 COMENTARIU

  1. „Cei mai mari dusmani ai lor sunt leoparzii si hienele” . Nimic mai gresit, cei mai marii dusmani ai bivolului sunt leii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.