Bookfest 2024 – cea de-a XVII-a ediție a Salonului Internațional de Carte – organizat de Asociaţia Editorilor din România, s-a desfăşurat în perioada 29 mai – 2 iunie, la Bucureşti, constituindu-se într-un regal cultural, aducând în atenţia publicului român un număr impresionant de volume (beletristică, ştiinţă, eseistică, filosofie, dezvoltare personală, literatură pentru copii etc.), deopotrivă traduceri şi autori români.

Ca în fiecare an, este remarcabilă promptitudinea editurilor de la noi, care oferă publicului autohton traduceri ale unor cărţi apărute recent, care s-au bucurat de succes în librăriile occidentale, lansări de carte, reeditări ale unor volume aparţinând unor scriitori remarcabili, alături de literatură românească, dezbateri, întâlniri cu scriitori, cu personalităţi culturale etc.

Iată câteva volume (aflate în topul vânzărilor la Bookfest 2024) a căror valoare a fost validată de critica de specialitate sau de public (în unele cazuri, de timp) şi pe care oricând le putem adăuga pe lista cărţilor de citit, indiferent de “istoria” personală într-ale lecturii, de gust, pentru că oferă universuri imaginare sau, uneori, nonficţionale, în abordări şi stiluri extrem de diverse, care nu pot decât să ne provoace curiozitatea, să ne îmbogăţească spiritual, să ne ţină racordaţi la tendinţele fenomenului cultural contemporan.

Bookfest 2024 – Florence Noiville, “Milan Kundera: Scrisul, ce idee!”

Bookfest 2024, Florence Noiville, Milan Kundera
Bookfest 2024, Florence Noiville, Milan Kundera

O biografie a celebrului romancier şi eseist francez, de origine cehă, Milan Kundera, cu titlul “Milan Kundera: Scrisul, ce idee!”, de Florence Noiville (traducerea în româneşte, Florica Courriol), a fost lansată la Bookfest 2024, în prezenţa autoarei, ea însăşi o renumită scriitoare (cunoscută la noi mai ales graţie romanului tradus şi în româneşte – “Ataşamentul”) şi redactor la suplimentul literar al revistei “Le Monde”, “Le Monde des livres”.

Florence Noiville şi soţul său au fost prieteni apropiaţi ai lui Milan Kundera, iar scriitoarea mărturiseşte că îşi spune adesea că “a fost norocoasă să-l cunoască pe Milan nu prea tânăr. În ultima treime a vieții lui. El făcuse deja un jurământ de tăcere în presă”.

Biografia lui Kundera, aşa cum a surprins-o Florence Noiville, cuprinde conversaţii, amintiri, fragmente de texte, anecdote, un jurnal de călătorie în Boemia și numeroase fotografii, pentru ca cititorul să-l (re)descopere pe unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului al XX-lea.

Cartea este mai mult decât un eseu biografic, este un portret intim şi fascinant al lui Kundera, acest scriitor ironic, lucid, care a ridiculizat utopiile și ideologiile (prima sa carte, “Gluma”, din 1967, a fost interzisă în Republica Cehă, odată cu invazia sovietică, deoarece făcea referire la sărăcie şi frică, în perioada stalinistă) și i-a îndemnat pe cititorii săi să reflecteze asupra “pasiunilor care ne hrănesc visurile și minciunile”.

Un paradox…

Paradoxal, Milan Kundera nu considera biografia unui scriitor ca fiind relevantă pentru opera sa (deşi cartea despre Kundera, scrisă de Florence Noiville, este extrem de convingătoare şi interesantă), în schimb era convins de puterea romanului modern de a-l convinge pe cititor să ajungă la o mai profundă înţelegere a condiţiei umane, pentru că, dacă este valoros, este o operă de revelaţie, o meditație asupra existenței prin personaje imaginare.

Cartea scriitoarei Florence Noiville, “Milan Kundera: Scrisul, ce idee!”, este un îndemn de a-l (re)citi pe acest mare prozator al incertitudinii şi al enigmei, de a adăuga pe lista de lecturi, dacă nu am făcut-o încă, nu numai această biografie, ci şi oricare dintre romanele scriitorului ceh – “Ridicole iubiri”, “Viaţa e în altă parte”, “Valsul uitării”, “Cartea râsului şi a uitării”, “Insuportabila ușurătate a ființei” etc.

Kai Bird și Martin J Sherwin, “Oppenheimer: un Prometeu American”

Bookfest 2024, Oppenheimer, un Prometeu American
Bookfest 2024, Oppenheimer, un Prometeu American

Cartea “Oppenheimer: un Prometeu American”, de Kai Bird și Martin J Sherwin, după care a fost făcut scenariul filmului care a primit anul acesta şapte Premii Oscar, considerat de mulţi “filmul secolului”, a fost una dintre cele mai vândute cărţi la Bookfest 2024, interesul publicului fiind justificat, desigur, şi de recent dobândita popularitate a producţiei cinematografice.

Cei doi autori, istoricul Martin J. Sherwin şi Kai Bird, un editorialist şi autor de cărţi despre bombardamentele de la Hiroshima şi Nagasaki, au scris o biografie a fizicianului J. Robert Oppenheimer (1904-1967), cunoscut în special pentru rolul său cheie în proiectul Manhattan, care a condus la dezvoltarea primei bombe atomice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Volumul este rezultatul a 25 de ani de cercetări, căutări, de parcurgere a mii de documente din arhive, prezentând personalitatea complexă şi controversată a omului de ştiinţă american, J. Robert Oppenheimer, ambițiile, ideile, activitățile politice, căsătoria, relațiile cu alţi cercetători ai timpului său, îndoielile cu privire la bomba atomică etc., “o capodoperă scrisă într-un stil savant și captivant, care izbutește să-i dea viață cu limpezime complicatului și adesea enigmaticului Oppenheimer”, cum se subliniază într-o cronică publicată în “Chicago Tribune”.

Cartea “Oppenheimer: un Prometeu American” a primit numeroase premii, inclusiv Premiul Pulitzer pentru biografie, în 2006.

Bookfest 2024 – Lucia Berlin, “O seară în Paradis”

Bookfest 2024, Sursa Editura Art
Bookfest 2024, Sursa Editura Art

De interes pentru publicul cititor, la Bookfest 2024, a fost şi cartea “O seară în Paradis”, de Lucia Berlin, o interesantă scriitoare americană (1936 – 2004), a cărei celebritate a explodat la 11 ani după ce s-a stins din viaţă, în 2015, odată cu publicarea volumului “Manual for Cleaning Women” (“Manual pentru femei de serviciu”, tradus şi în româneşte).

O seară în Paradis” (“Evening în Paradise”), carte publicată, de asemenea, postum – o colecţie de 22 de povestiri – este relevantă pentru proza acestei scriitoare, în mare parte inspirată din tumultoasa sa viaţă – a fost căsătorită de trei ori (cu un sculptor obsedat de muncă, apoi cu un pianist de jazz necomunicativ și cu un bărbat fermecător, dar dependent de droguri) și a avut patru fii înainte de vârsta de 30 de ani. A trăit în Texas, Chile, New Mexico și New York, a încercat diverse slujbe, de la femeie de serviciu, la profesor universitar, și a experimentat atât bogăția, cât și sărăcia.

Personaje ciudate – bărbați boemi, care vorbesc despre poezie, jazz și pictură, dar își păstrează soțiile blocate în rutine domestice zdrobitoare, femei alcoolice – ironie, umor negru, frustrare, revoltă, compasiune şi cruzime sunt doar câteva dintre caracteristicile acestei proze surprinzătoare şi foarte originale, pe care cartea Luciei Berlin o oferă cititorilor.

Bookfest 2024 – Sawako Ariyoshi, “Râul destinelor”

Sawako Ariyoshi
Sawako Ariyoshi

Sawako Ariyoshi (1931 – 1984) este una dintre cele mai cunoscute şi de succes scriitoare japoneze (romancier, dramaturg, regizor) din a doua jumătate a secolului trecut. Sunt foarte cunoscute, în lume, romanele sale – “Parfum de curtezană”, “Dansatoarea de Kabuki”, “Soţia doctorului”, traduse şi în româneşte.

La Bookfest 2024, cartea “Râul destinelor” (publicată pentru prima dată în 1959, în foileton, într-o revistă japoneză şi ecranizată în 1966, tradusă în româneşte de Angela Hondru) s-a situat în topul vânzărilor. Romanul urmăreşte trei generații de femei care reprezintă istoria Japoniei moderne, începând cu anul 1898 și terminând la mijlocul secolului al XX-lea. Pe parcursul a cincizeci de ani, surprinsi in carte, autoarea prezintă un amestec interesant de tradiţie şi istorie, unele lucruri fiind pierdute definitiv, altele supraviețuind de-a lungul generațiilor. Oamenii se nasc, cresc și mor – iar pe fundal, marele râu Ki (“Râul destinelor”) trece neschimbat.

Dintre toate personajele feminine, Hana se află în centrul atenţiei. Soţul ei îi spune la un moment dat: “Mama ta este un bun exemplu de femeie puternică. O poți compara cu râul Ki. Apele sale albastre, care curg pe îndelete, par liniștite și blânde, dar râul însuși înghite toate râurile slabe, care curg în aceeași direcție. De asemenea, posedă energia necesară pentru a-și duce apele într-un râu puternic și promițător”.

Citește și:  11 scriitori care au devenit celebri graţie unei singure cărţi

Mesajul care derivă din subtext, către cititor, este că, deși se consideră că bărbații scriu istoria, femeile din “culise” sunt, de fapt, cele care fac lucrurile să meargă, generație după generație.

Barbara Kingsolver, “Sub cerul liber stăm în lumină”

Barbara Kingsolver
Barbara Kingsolver

Barbara Kingsolver (n. 1955) este o romancieră, eseistă și poetă americană, câștigătoare, în 2023, a Premiului Pulitzer pentru ficţiune şi a “Woman’s Prize for Fiction”, cu romanul “Demon Copperhead” (tradus şi în româneşte), un fel de reimaginare a celebrei cărţi “David Copperfield”, de Charles Dickens.

La Bookfest 2024, romanul Barbarei Kingsolver “Sub cerul liber stăm în lumină”/ “Unsheltered” (tradus de Anca-Maria Pănoiu) s-a bucurat de interesul cititorilor, fiind una dintre cele mai vândute cărţi. Romanul se construieşte pe o idee originală – două lumi în oglindă, alternând povesti din secolul al XXI-lea și al XIX-lea, folosind ultimele cuvinte ale unui capitol ca titlu pentru următorul.

Urmărind două familii care trăiesc în aceeași casă în două perioade diferite (epoca lui Darwin şi epoca lui Trump), sunt surprinse destine (inspirate în mare măsură de experienţele prin care a trecut scriitoarea). Barbara Kingsolver încearcă, prin personajele sale, să găsească un răspuns despre cum ar putea cineva să găsească un loc sigur în această lume, în care mergem în derivă, din ignoranță, din lăcomie sau incompetență.

Impresia este nu atât că “istoria se repetă”, cât aceea că, în calitate de oameni, suntem inevitabil conectați – prin posibilitatea “prăbușirii”, fie că este vorba de prăbușirea caselor noastre, a trupurilor noastre, a logicii, a ordinii sociale etc.

Bookfest 2024 – Jo Nesbø, “Luna ucigaşă”

Bookfest 2024, Jo Nesbø
Bookfest 2024, Jo Nesbø

Jo Nesbø (n.1960), scriitor norvegian, după ce a lucrat ca economist, reporter, jucător de fotbal, solist și compozitor într-o formație pop, se pare că, în jurul vârstei de 50 de ani, şi-a găsit în scris adevărata vocaţie. Cărţile sale au fost traduse în peste 40 de limbi, au fost vândute în peste 50 de milioane de exemplare, în întreaga lume, iar la Bookfest 2024, romanul “Luna ucigaşă” a fost primit cu mult interes.

“Luna ucigaşă” (“Blodmåne”, 2022, în engleză, “Killing Moon”, 2023) este ultimul din seria “Harry Hole” (o serie de romane poliţiste), apelând la toate ingredientele acestui tip de proză (narațiune care alternează între mai multe puncte de vedere, indicii înșelătoare, arestări greșite etc.), având în centrul atenţiei un antierou neliniştit, imprevizibil.

Tan Twang Eng, “Casa cu o mie de uşi”

Tan Twang Eng
Tan Twang Eng

Tan Twang Eng (n.1972) este un interesant scriitor malaezian, de limba engleză, licenţiat în drept. Cariera sa literară a început în 2007, cu romanul “Darul ploii. Grădina ceților de seară”.

Casa cu o mie de uşi”, roman publicat în 2023 (traducere Daria Restan) şi aflat pe lista pentru “Booker Prize”, un prestigios premiu literar, este o relatare a călătoriilor fictive ale scriitorului englez William Somerset Maugham în Statele Malaeze Federale, cu personaje implicate în conflicte puternice, o carte de atmosferă, scrisă “controlat, elegant, precis, exact în fiecare detaliu, atent în fiecare propoziție”, după cum se sublinia într-o recenzie apărută în “Suplimentul literar The Times”.

O capodoperă rafinată”, se scria în “The Sunday Times”, “o poveste ambițioasă și memorabilă, care duce cititorul într-un carusel în care sfârșitul se revarsă în început și îl umple de sens, după ce a fost purtat prin miile de uși care alcătuiesc cartea, în inima protagonistului, cea mai îndepărtată încăpere, unde se păstrează cele mai profunde sentimente și dorințe umane” (Miriana Serravalle).

Andrei Makine, “Calendarul unei vechi iubiri”

Sursa Dailymotion
Sursa Dailymotion

Andrei Makine (n.1957) este un scriitor contemporan de limbă franceză, originar din Rusia (Siberia). În 1987, a ajuns în Franţa, unde a cerut azil politic, a publicat o vreme sub pseudonim (Gabriel Osmonde), iar din 2011 semnează cu numele adevărat şi este recunoscut ca unul dintre cei mai talentaţi scriitori ai vremurilor noastre, recompensat, printre altele, cu prestigiosul Premiu Goncourt, pentru romanul “Testamentul francez” (în mare măsură de inspiraţie autobiografică).

Calendarul unei vechi iubiri”, una dintre noutăţile editoriale de la Bookfest 2024, roman apreciat încă de la apariţia sa, în Franţa, anul trecut, este o carte complexă, despre condiţia umană, despre sacrificiu, trădare, lupta pentru supravieţuire, felul în care istoria poate să abată un destin, exil, iubire, pe fundalul unei lumi tumultoase din secolul trecut.

În 200 de pagini, este condensat un secol de istorie, prin povestea unui om obișnuit, de pe vremea țarilor din Rusia, până pe Coasta de Azur, la sfârșitul secolului al XX-lea – “Un nou roman, nostalgic, al celui mai siberian dintre academicienii francezi”, după cum s-a scris în presa franceză, la scurtă vreme după apariţia cărţii.

Bookfest 2024 – Carsten Henn, “Negustorul de cărţi”

Carsten Henn, Negustorul de cărţi
Carsten Henn, Negustorul de cărţi

Printre preferinţele cititorilor şi aprecierile criticii, la Bookfest 2024, s-a aflat şi volumul “Negustorul de cărţi”, de Carsten Henn (în traducerea Valentinei Georgescu).

Prin “Negustorul de cărţi”, roman publicat anul acesta, cu deja peste 300 000 de exemplare vândute şi în curs de realizare traduceri în peste 25 de ţări, Carsten Henn (n.1973), scriitor, dramaturg şi jurnalist german, oferă cititorilor “o carte despre cărţi”, scrisă cu sensibilitate şi profunzime.

Protagonistul este un librar, Carl Kollhoff, care, în fiecare seară, după serviciu, în ciuda celor șaptezeci de ani, se plimbă pe străzile pitorești ale orașului, pentru a livra cărți celor mai fideli clienți ai săi. El le cunoaște fiecare dorință și preferință, selectând cu atenție povestea perfectă pentru fiecare persoană. Acești cititori au devenit aproape prieteni, iar librarul devotat este legătura lor cu lumea.

Când slujba lui Carl la librărie este ameninţată, acesta trebuie să se bazeze pe puterea cărților și pe cea a unei fetițe de nouă ani, curajoasă şi tenace, care insistă să-l însoţească şi să restabilească stilul de viață al lui Carl, să readucă oamenilor din micul oraş bucuria de a citi şi să se reconecteze cu fericirea.

În fiecare carte se află o inimă care începe să bată când cineva o citește” se spune în carte, o afirmaţie emblematică pentru ceea ce ar putea să însemne lectura, o pledoarie pentru puterea cărţilor de a crea legături între oameni.

Bookfest 2024 – legături între oameni şi noi orizonturi

Puterea cărţilor de a crea legături între oameni şi de a deschide noi orizonturi nu a lipsit nici de la Bookfest 2024, cel mai important Salon de carte din România – circa un milion de volume aduse în faţa publicului, 200 de expozanţi, 150 de edituri, 3000 de titluri noi, aproximativ 300 de lansări de carte şi dezbateri, după cum se precizează pe pagina oficială a evenimentului.

Autorii şi titlurile prezentate în acest articol reprezintă doar câteva sugestii de lectură, un fel de a ne aminti că, aşa cum spunea Carsten Henn, “În fiecare carte se află o inimă care începe să bată când cineva o citește”, sugestii la care fiecare poate adăuga, după interese/ preferinţe, nenumărate alte volume aparţinând literaturii româneşti sau universale, cărţi de ştiinţă, filosofie, eseistică, jurnale, memorialistică etc.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.