Premiile Pulitzer 2024, acordate anual, in Statele Unite ale Americii, pentru realizări remarcabile în literatură, jurnalism, fotografie şi compoziţie muzicală, s-au anunțat luni, 6 mai. Acestea au fost instituite în 1917, conform testamentului lui Joseph Pulitzer, un magnat al presei și editor al ziarului “New York World”, cu scopul de a recunoaște excelența în domeniile menționate şi sunt administrate, în prezent, de către Universitatea Columbia, din New York.
Premiile Pulitzer acoperă o gamă largă de categorii (23 în total), inclusiv știri de investigație, reportaje, fotografie, critică de artă, poezie, ficțiune și dramaturgie. În fiecare an, peste 100 de jurați sunt selectați de către Consiliul Pulitzer pentru a face parte din 22 de jurii separate, pentru cele 23 de categorii de premii (un juriu face recomandări pentru ambele premii de fotografie – “Breaking News Photography”, pentru un exemplu remarcabil de fotografie de știri de ultimă oră, şi “Fotografie caracteristică”).
Pentru fiecare categorie, juriul respectiv face trei nominalizări, iar Consiliul de administrație selectează câștigătorul prin vot majoritar sau se poate vota pentru a nu se acorda niciun premiu, dacă este cazul. Aceste premii sunt considerate unele dintre cele mai prestigioase distincții în domeniile menționate și au un impact semnificativ asupra carierei câștigătorilor.
Mari scriitori, deveniţi repere ale literaturii universale, au fost recompensaţi, la vremea lor, cu Premiul Pulitzer, printre aceştia aflându-se, de exemplu: Ernest Hemingway, care a câștigat premiul în 1953, pentru nuvela (considerată de unii un “scurt roman”) “Bătrânul şi marea”, John Steinbeck, laureat al premiului în 1940, pentru “Fructele mâniei” și în 1962, pentru “Călătorii cu Charley în căutarea Americii”, Margaret Mitchell, câștigătoare a premiului în 1937, pentru “Pe aripile vântului”, Harper Lee, care a fost distinsă în 1961, pentru romanul “Să ucizi o pasăre cântătoare” etc.
Premiile Pulitzer 2024 pentru literatură
De-a lungul timpului, denumirile categoriilor s-au mai schimbat, astfel că ceea ce era denumit iniţial cu termenul generic “literatură”, astăzi se numeşte “Premiul Pulitzer pentru ficțiune”, cuprinzând subcategoriile: roman, povestiri scurte, poezie, dramă, istorie, biografie, memorii/ autobiografii.
Premiul Pulitzer pentru roman – “Night Watch”, de Jayne Anne Phillips
Scriitoarea Jayne Anne Phillips a obţinut Premiul Pulitzer pentru ficțiune, pentru cel mai recent roman al său – “Night Watch” (“Paznic de noapte”) – o poveste fascinantă, construită în jurul a două personaje centrale – o mamă şi fiica sa – care încearcă să găsească o scăpare din infernul lăsat în urmă de Războiul Civil din 1861 – 1865, conflictul cu cele mai multe victime din istoria Statelor Unite (au murit peste 700 000 de oameni), care a devastat destine, a provocat violenţă şi ură şi ale cărui ecouri se mai simt şi astăzi.
În 1874, în urma Războiului Civil, o multime de oameni – veterani, renegați și rătăcitori, fugari etc. – trăiau acut drama dezrădăcinării şi, printre ei, o fetiţă în vârstă de 12 ani, ConaLee, şi mama ei, Eliza, cu care nu mai vorbise de peste un an, şi care ajung într-un azil de nebuni, lăsate acolo de un veteran de război, sadic, care le terorizase. Când acesta vrea să scape de cele două, acoperindu-şi în acelaşi timp ororile la care le supusese, o obligă pe ConaLee să joace rolul de îngrijitoare (“Nurse Connolly”) a unei doamne tulburate mintal, “Miss Janet” (în realitate, mama sa).
În astfel de condiţii, într-o lume în care se pot identifica figuri ciudate – un paznic de noapte, un om misterios pe care îl numesc “Watch Night”, care a ieșit din război cu o amnezie indusă de răni groaznice, împiedicându-l să-şi amintească ceva despre trecutul său, cu excepția faptului că se simte tulburător de confortabil cu o pușcă în mâini, un copil orfan, numit Weed, o femeie care este responsabilă cu bucătăria, medicul care conduce azilul – ele încearcă să găsească un nou drum în viaţă, salvându-şi, atât cât se mai poate, familia – o cronică tulburătoare a supravieţuirii.
Premiile Pulitzer – alte nominalizări pentru „ficţiune”
Au mai fost nominalizate pentru Premiile Pulitzer, pentru ficţiune, “Same Bed Different Dreams” (“Acelaşi pat, vise diferite”), de Ed Park, şi “Copilul de miercuri„, de Yiyun Li.
Prima, “Same Bed Different Dreams” (“Acelaşi pat, vise diferite”), de Ed Park, este o carte formată din mai multe micronaraţiuni în care fuzionează ficţiunea şi adevărul istoric despre perioada în care Peninsula Coreea s-a aflat sub ocupaţie japoneză şi despre un guvern provizoriu coreean, în exil, care protestează împotriva ocupaţiei străine, fără a putea împiedica însă scindarea (Coreea de Nord – Coreea de Sud), după înfrângerea Japoniei în al Doilea Război Mondial.
Cea de-a doua carte nominalizată – “Wednesday’s Child” (“Copilul de miercuri”), a scriitoarei Yiyun Li, este un volum emoționant de povești legate tematic și stilistic, despre singurătate, pierdere, înstrăinare, îmbătrânire și ciudățenia vieții contemporane. Oamenii se străduiesc pentru o existență obișnuită, până când şi un astfel de deziderat modest devine imposibil și marile forțe misterioase – moartea, violența, înstrăinarea – ies la iveală.
Premiile Pulitzer pentru dramă, istorie, biografie şi memorii
Premiul Pulitzer 2024 pentru dramă
Premiul Pulitzer 2024, pentru dramă, a fost acordat piesei “Primary Trust”, scrisă de Eboni Booth, actriţă şi scriitoare americană, deosebit de apreciată în critica de specialitate.
Piesa spune, într-o manieră captivantă şi amuzantă uneori, povestea lui Kenneth (un angajat al unei librării, în vârstă de 38 de ani), un tip singuratic, cu un “prieten imaginar”, care pornește într-o călătorie de auto-descoperire. După ce a fost concediat de la locul său de muncă, se gândește să aplice pentru un nou job, la Primary Trust Bank.
În motivaţia juriului care a acordat premiul se subliniază că: “Este o poveste simplă și elegant concepută a unui bărbat afectat emoțional care își găsește un nou loc de muncă, noi prieteni și un nou sentiment al valorii, ilustrând modul în care micile acte de bunătate pot schimba viața unei persoane și îmbogăți o întreagă comunitate”.
Într-o cronică din “The Observer”, se mai spune despre piesa “Primary Trust” că “este aproape perfectă”, iar într-un alt ziar se consemnează că: “această dramă redă privitorului credința în puterea elementară de a povesti a teatrului”.
Premiul Pulitzer pentru istorie
Premiul Pulitzer pentru istorie a fost acordat lucrării “No Right to an Honest Living: The Struggles of Boston’s Black Workers în the Civil War Era” (Niciun drept la o viață cinstită: Luptele muncitorilor de culoare din Boston în epoca Războiului Civil”, de Jacqueline Jones.
Premiul Pulitzer pentru “biografie”
Doi scriitori au obţinut Premiul Pulitzer la categoria “Biografii”. Unul dintre premii a fost conferit scriitorului şi jurnalistului Jonathan Eig, pentru volumul “King: A Life” (“King: o viaţă”) – un portret al lui Martin Luther King, care se bazează pe noi surse (prima biografie care include fișiere FBI recent desecretizate) pentru a îmbogăți înțelegerea fiecărei etape a vieții liderului pentru drepturile civile, explorând punctele forte și punctele slabe ale acestuia, inclusiv depresia care l-a marcat.
The Washington Post a declarat “King: A Life” drept “una dintre cele mai bune zece cărți din 2023”, o biografie emblematică a unei personalităţi care a condus una dintre cele mai mari mișcări din istorie”.
Al doilea volum premiat la categoria “Biografii” a fost “Master Slave Husband Wife: An Epic Journey from Slavery to Freedom” (“Stăpân şi sclav, soț și soție: o călătorie epică de la sclavie la libertate”), de Ilyon Woo.
Este povestea (adevărată) a unui cuplu de sclavi, care a evadat din Georgia, în 1848, străbătând peste 1 000 de mile spre statele libere din Nord, realizând una dintre cele mai îndrăznețe fapte de autoemancipare din istoria Americii.
“Memorii”/ “Autobiografie”
Premiul pentru “Memorii”/ “Autobiografie” a revenit volumului “Liliana’s Invincible Summer: A Sister’s Search for Justice” (“Vara invincibilă a Lilianei: o soră caută dreptate”) de Cristina Rivera Garza, în care autoarea relatează viaţa surorii sale, în vârstă de 20 de ani, ucisă de un fost iubit, combinând memoriile şi jurnalismul de investigaţie, în încercarea de a-l aduce în faţa justiţiei pe vinovat.
Autoarea a strâns dovezi – scrisori de mână, rapoarte ale poliției, caiete de școală, interviuri cu cei dragi Lilianei – pentru a documenta viața surorii ei. Prin acest memoriu remarcabil și care sfidează genul, ea se confruntă cu trauma pierderii surorii sale și examinează modul în care această tragedie continuă să-i modeleze personalitatea și să-i lămurească sensul luptei din prezent.
Premiul Pulitzer pentru poezie
Premiul Pulitzer pentru poezie a fost câştigat de volumul“Tripas: Poezii”, de Brandon Som, o colecţie de poezii din care răzbate moştenirea multiculturală a autorului – mexicană, chineză, americană.
Premiul Pulitzer pentru muzică
Premiul Pulitzer pentru muzică a fost acordat unei compoziţii aparţinând lui Tyshawn Sorey, un compozitor american, multi-instrumentist și profesor de jazz si muzică contemporană – Adagio (For Wadada Leo Smith).
Premiile Pulitzer pentru jurnalism şi fotografie
În cadrul acestei categorii – Jurnalism – au fost premiate publicaţii de prestigiu, în centrul atenţiei aflându-se Războiul din Gaza, dar şi alte evenimente de mare impact. Printre câştigători se află “The New York Times” („pentru acoperirea amplă şi revelatoare a atacului letal al Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie”), “The Washington Post”, “The New Yorker” etc.
Premiile Pulitzer pentru fotografie au fost obţinute de echipele de fotografi de la Agentia de presă “Reuters”, pentru felul în care au surprins atacul Hamas, din 7 octombrie, din Israel și primele săptămâni ale atacului devastator al Israelului asupra Gaza, şi de fotografii de la “Associated Press”, pentru fotografii emoționante, care surprind mase fără precedent de migranți și călătoria lor grea spre nord, din Columbia, până la granița Statelor Unite.
Premiat a fost şi Vladimir Kara-Murza, colaborator al “The Washington Post”, activist politic, jurnalist, autor, regizor și prizonier politic rus, opozant al lui Vladimir Putin, pentru articolele sale, scrise sub mare risc in celula sa din închisoare, avertizând asupra consecințelor disidenței în Rusia lui Vladimir Putin și insistând asupra unui viitor democratic pentru țara sa. Vladimir Kara-Murza a fost condamnat în aprilie 2023, la 25 de ani de închisoare, de către regimul Putin.