Cea de-a 20-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal va avea loc în Brazilia între 12 iunie și 13 iulie 2014. Evenimentul mult aşteptat de microbiştii din toată lumea a transformat ţara în loc de pelerinaj pentru milioanele de turişti care vor ajunge aici, timp de o lună. Aceasta este a doua oară când Brazilia găzduiește acest eveniment, prima ediție a avut loc în anul 1950. Brazilia a devenit cea de-a cincea țară care găzduiește pentru a doua oară Campionatul Mondial de Fotbal, după Mexic, Italia, Franța și Germania.

Este pentru prima dată când Campionatul Mondial este ținut în America de Sud, după Campionatul Mondial de Fotbal 1978 din Argentina, și a 5-a, la general. De asemenea, este prima dată când două Campionate Mondiale consecutive sunt ținute în afara Europei și prima dată când două Campionate Mondiale consecutive sunt ținute în emisfera sudică (Campionatul Mondial de Fotbal 2010 s-a desfășurat în Africa de Sud).

www.fifa.com
www.fifa.com

18 oraşe au fost prezentate candidate pentru a găzdui Campionatul Mondial din 2014: Belém, Belo Horizonte, Brasilia, Campo Grande, Cuiabá, Curitiba, Florianópolis, Fortaleza, Goiânia, Maceió, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio Branco, Rio de Janeiro, Salvador și São Paulo. Dintre acestea au rămas doar 12 oraşe, care au avut la dispoziţie şapte ani pentru a se pregăti pentru marele eveniment.

Campionatul Mondial 2014 mobilizează Brazilia să primească şi mai mulţi turişti

Toate oraşele braziliene participante şi-au pregătit stadioanele, locurile de cazare, transportul urban şi locurile de distracţie pentru vizitatori. Sistemul de transport aerian a fost finalizat la timp pentru a asigura transportul suporterilor, pe distanţe foarte mari. Campionatul Mondial de Fotbal a fost un motiv în plus pentru autorităţile braziliene să îşi valorifice potenţialul turistic în toate cele 12 oraşe gazdă şi nu numai.

Pe site-ul FIFA sunt peste 200 de hoteluri care oferă facilităţi de cazare. Pe lângă fotbal, turiştii se pot bucura şi de frumuseţile ţării. La Rio de Janeiro se vor juca şase meciuri. Stadionul din Rio de Janeiro va fi în centrul atenţiei la Campionatul Mondial 2014. Pe Stadionul Maracana se va disputa finala de pe 13 iulie. Situat între pădurea tropicală şi plajele întinse de pe coastă, Rio oferă turiştilor toate facilităţile unei metropole. Muntele Pao de Asucar şi uriaşa statuie Cristo Redentor de pe muntele Corcovado nu trebuie ratate de microbiştii care ajung la Rio de Janeiro.

Citește și:  Pe malul Nistrului, la Cetatea Hotin

Oraşul-gazdă Manaus se află în inima celei mai întinse păduri tropicale din lume. Arena Amazonia s-a construit special pentru Campionatului Mondial din 2014. Localizarea oraşului în pădurea amazoniană poate fi o experienţă unică pentru fanii care vor ajunge aici la turneul final. Cu o capacitate de peste 40.000 de locuri, stadionul Amazonia va găzdui la Campionatul Mondial 2014 patru meciuri din faza grupelor.

www.fifa.com
www.fifa.com

La Campionatul Mondial 2014 stadionul Mineirao din oraşul-gazdă Belo Horizonte va găzdui 6 meciuri, dintre care unul va fi o semifinală. Arena are o capacitate de peste 62.000 de locuri şi 98 de loje. Tot aici, există şi un restaurant de 370 de persoane, cu o panoramă spectaculoasă desupra stadionului.

Un alt stadion important al Campionatului Mondial de Fotbal este arena din Sao Paulo care vine dotată cu cel mai mare ecran LED din lume, poziţionat pe faţada acestuia. Pe Arena de Sao Paulo va avea loc meciul de deschidere al Campionatului Mondial 2014, una din semifinalele turneului şi patru meciuri din faza grupelor. Arena dispune de o capacitate de 48.000 de locuri.

Gazdă a unui meci al Campionatului Mondial 1950, oraşul brazilian Recife a primit din nou această onoare şi pentru Campionatul Mondial. Cu o capacitate de 46.000 de locuri, stadionul Pernambuco va găzdui la Campionatul Mondial cinci meciuri.

www.fifa.com
www.fifa.com

Indiferent de cine vor fi câştigătorii Campionatului Mondal de Fotbal în 2014, cu siguranţă Brazilia va avea de câştigat financiar, dar şi popularitate în urma exploatării turistice a acestui fenomen urmărit în toată lumea, fotbalul.

Afluxul de turişti, estimat de compania americană de rating Moody’s la peste 600 de mii în timpul turneului final, va creşte consumul în ţara sud-americană. Potrivit studiului, consumul de bere va avea o creştere de 8%, în timp ce consumul de pizza din Brazilia va creşte cu un procent de 10%. Impactul pe care organizarea Campionatului Mondial îl va avea asupra economiei braziliene se va ridica la suma de 11,1 miliarde de dolari, cu 400 de milioane de dolari mai puţin decât bugetul oficial al competiţiei, potrivit companiei americane de rating.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.